Ostatní
-
18.12.2022
Avokádová majonéza
Chuť i hustota avokádové majonézy mě překvapila, velmi pozitivně překvapila. Okolo avokáda jsem našlapovala hodně dlouho. Říkají, že avokádo je superpotravina. Nemohu to potvrdit ani vyvrátit, protože nemám doma laboratoř, ale potvrdit mohu, že majonéza chutná skvěle.
-
18.6.2022
Skládané zapečené tortilly (quasadillas)
Skládané zapečené tortilly (quasadillas) jsem začala připravovat až s nákupem nového pomocníka do kuchyně – elektrického toustovače/sendvičovače. A výsledek – fantasticky chutná, sytá a rychlá svačina, večeře či občerstvení. Ideální nejen na léto pro děti, ale i dospělé.
-
23.4.2022
Zapečené tortilly s medvědím česnekem (quasadilla)
Quasadilla je typický mexický pokrm . K receptu na zapečené tortilly s medvědím česnekem (quasadilla) mne inspiroval jeden zahraniční web. Už po zhlédnutí jsem si říkala, to je skvělé, rychlé (to myslím doslova) a určitě výborné. Nemýlila jsem se.
-
23.8.2021
Švestkové knedlíky z kynutého těsta
Kynuté knedlíky, plněné švestkami byl „majstrštyk“ mojí maminky. Sladká jídla moc nemusím, ale tyhle knedlíky mně moc chutnaly. Má to jen jeden háček, chce to čas. Připravit kynuté těsto chvíli trvá, ale výsledek stojí za to. Tak si je pojďme společně připravit. Švestkové kynuté knedlíky zasypané nastrouhaným tvrdým tvarohem, bohatě pocukrované, přelité rozpuštěným máslem a sladkou smetanou jsou prostě neodolatelné.
-
7.4.2021
Karbanátky alias cookies ze staršího chleba
Co udělat s nesnězeným, 6 dnů starým kváskovým chlebem? Třeba po Velikonocích. Pro králíky pana souseda mi ho bylo líto. Pak mi napadlo, že chleba je jen mouka, voda, sůl a kvásek. Dala jsem se do práce, manžel si sice myslel, že peču cookies, ale byly to úžasně chutné české karbanátky připravené v podstatě ze zbytků staršího chleba a plátku vařeného uzeného masa.
-
3.7.2020
Domácí ořechový likér – Ořechovice - Ořechovka
V čem tkví tajemství dobré domácí ořechovky? Ořechy musí být trhány o svatojánské noci 24. června. V tuto magickou noc mají ořechy nejvíce přírodní síly, která omlazuje a posiluje. A všechna tato síla pak přejde do ořechovky. Pravdou ale je, že ideální nezralé ořechy na ořechovici se mohou trhat v období od svátku svatého Jana (24. 6.) do svátku svaté Anny (26. 7.).
-
23.5.2020
Tvarohové knedlíky z toustového chleba s jahodovým přelivem
Těsto na tvarohové knedlíky s přidáním toustového chleba lze použít na přípravu plněných ovocných knedlíků, nebo neplněných knedlíků s rozmačkaným syrovým ovocem. Výborné jsou s jahodami, ale i se švestkami či jinými peckovinami.
-
4.10.2019
Karamelizovaná jablíčka s krupičkovou kaší podle mojí babičky
Nikdy jsem nebyla milovník sladkého, čokolády a kakaa vůbec. V dětství pro mne babička vymyslela kombinaci krupičkové kaše a chutného jablíčkového rozvaru. Je to náramná dobrota. V dospělém věku jsem chuť jablíčkového rozvaru obohatila pár lžícemi rumu.
-
1.7.2019
Vaječnice nebo také vaječná smaženka s chlebem
Dnešní děti milují hamburgery, my jsme je za mého dětství neznali a hitem byla právě vaječnice. Pamatuji se, jak jsme vždy o velké přestávce utíkali do školního bufetu koupit si vaječnici. Vaječnice je jednoduchá na přípravu a pro mne dodnes velmi chutná a rychlá svačina či večeře.
-
6.7.2018
Recept na výbornou domácí zmrzlinu
Domácí zmrzlinu si připravíte za pár minut, je neskutečně dobrá. Je bez konzervantů, bez barviva a finančně výhodná. Příchuť si můžete zvolit, jakou máte rádi. Na spolupráci pozvěte i své děti.
-
2.3.2018
Polenta pečená s kuřecím masem, cibulkou a olivami
Pečená polenta je jednoduchá na přípravu, a bude chutnat tím, co do ní přidáte. Výborné je vařené či pečené maso, zelenina, houby, bylinky i ovoce. Upečená a osmažená polenta je skvělá příloha. Z polenty můžete vykouzlit knedlík, opečenou přidat do polévky nebo z ní připravit hlavní jídlo jako já. Pečená polenta bude chutnat celé rodině.
-
15.9.2017
Ovocné knedlíky z kynutého těsta
Kynuté knedlíky, plněné sezonním ovocem byl „majstrštyk“ mojí maminky. Sladká jídla moc nemusím, ale ovocné knedlíky mně moc chutnaly. Tak si je pojďme připravit spolu. Výsledek stojí za to.
-
30.6.2015
Recept na koprovou omáčku
Maminka i babička vařily koprovou omáčku vždy začátkem prázdnin. V té době měl kopr mladé, krásně hebké jehličkové listy. Na našem stole měla vždy úspěch, protože měla plnou sladko kyselou chuť a voněla smetanou a čerstvým koprem. Většinou se podávala s vařeným vejcem na tvrdo a novými bramborami. Bohužel školní jídelny zkazily její unikátní chuť a následně i její dobrou pověst.
-
20.6.2015
Recept na tvarohové knedlíky s jahodami - provoněné rumem a vanilkou
První ovocné knedlíky na přelomu jara a léta připravuji s jahodami. Mám na ně vždy obrovskou chuť. Za mého dětství se většinou knedlíky dělaly z kynutého těsta. Ale mně více chutnají z těsta tvarohového, a když je budete vařit s kapkou rumu, citronem a vanilkovým cukrem, ochutnáte úplně jinou dimenzi. Nejen, že výborně chutnají, ale provoníte byt kořením a chuť knedlíků to ještě umocní.
-
2.6.2015
Recept na kosmatice – řízky z květů bezu černého
Na přelomu května a června se u nás smažily kosmatice. Připravovaly se jen jednou do roka a hotové vždy mizely rychlostí blesku. Jsou to takové kotlety bez masa s vůní květů a koření.
-
9.3.2015
Recept na tradiční velikonoční nádivku nebo také hlavičku, jak říkají přátelé z Moravy
Nádivka se u nás pekla vždy na bílou sobotu a podávala se jako hlavní chod. Maminka měla ráda nádivku poněkud tučnější. Byla výborná, ale já raději volím maso libové.