Když jen jednou ochutnáte tento ořechový nebo mandlový koláč, budete ho dělat stále. Příprava je jednoduchá a úspěch je zaručený. Skvěle se v něm snoubí kombinace ořechů a křehkého těsta. Chutná přímo nebesky.
Něco málo z historie…
Ve španělském městě Santiago de Compostela se mandlový nebo ořechový koláč peče každoročně, vždy na svátek svatého Jakuba. Poutníci, kteří přicházejí po náročné cestě, 740 km dlouhé, si jej kupují a odnášejí do svých domovů.
Po staletí má koláč na svém povrchu kříž ve tvaru meče, symbolu rytířského Řádu svatého Jakuba z Compostely. Santiago (svatý Jakub) de Compostela, je jedno z nejslavnějších míst křesťanského světa.
A teď už se pustíme do přípravy koláče.
Na křehké těsto budeme potřebovat
- 200 g hladké mouky
- 75 g cukru
- 100 g másla
- 1 vejce
- Mikrotenový sáček nebo potravinářskou folii
- Rozvírací dortovou formu o průměru 28 cm
- Mouku na vál
- Tuk na vymazání formy
- Moučkový cukr na posypání
Na náplň si připravíme
- 250 g cukru
- 4 vejce
- 250 g mletých mandlí nebo ořechů
- 1 kávová lžička skořice
- Nastrouhaná kůra z chemicky neošetřeného citronu
Postup přípravy ořechového koláče pro svatého Jakuba
Do mísy si prosijeme mouku a cukr. Přidáme studené máslo nakrájené na kousky a rozšlehané vajíčko. Rukama vypracujeme těsto, které následně vložíme do mikrotenového sáčku.
Já jsem s těstem ještě několikrát energicky bouchla o desku kuchyňské linky, abych z něj vytlačila případný vzduch.
Zabalené těsto dáme do chladničky a necháme ho minimálně 30 minut odpočívat, aby trochu ztuhlo a dalo se s ním lépe pracovat.
Nyní si navážíme směs ořechů a mandlí.
V originálním receptu se používají jen loupané mandle.
Na zahradě mi neroste mandloň, ale vlašský ořech. A že loni byla velká úroda ořechů. Použila jsem tedy převážně ořechy vlašské.
Ořechy umeleme a smícháme je s moučkovým cukrem, skořicí a nastrouhanou citronovou kůrou.
Rozvírací dortovou formu lehce vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.
Na vál nasypeme trochu hladké mouky a přineseme si vychlazené těsto. Z těsta vyválíme kulatý plát, přibližně o 3 cm větší než je šířka dna formy.
Plát těsta by měl mít tloušťku 3 - 4 mm.
Těsto namotáme na váleček a přeneseme do připravené formy. Okraje opatrně urovnáme, aby kopírovaly boky formy.
Troubu zapneme na 180 °C a necháme zahřívat.
Do mísy robota rozklepneme 4 celá vejce a šleháme je 3 minuty na maximální stupeň.
Po 3 minutách rychlost snížíme na polovinu a po lžících přisypáváme ořechy s cukrem a nastrouhanou citronovou kůrou.
Vymíchanou ořechovou hmotou naplníme připravený korpus z křehkého těsta a povrch uhladíme cukrářskou kartou.
Těsto, které přesahuje nad úroveň náplně, jednoduše odkrojíme plastovou cukrářskou kartou.
Zbytkem odkrojeného těsta jsem vyplnila vymazanou malou zapékací mističku a naplnila jí jeřábem černým, připraveným na způsob brusinek. Můžete použít rovněž švestková povidla.
Koláč i s mističkou vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme přesně 30 minut.
Formu s upečeným ořechovým koláčem necháme zcela vychladnout.
Po vychladnutí formu rozevřete, koláč přeneste na talíř nebo podnos a celý pocukrujte. Nezapomeňte při cukrování na meč svatého Jakuba.
Upečený a vychladlý koláč je dostatečně pevný, takže se nemusíte bát jeho rozlomení při přemisťování na podnos. Při krájení se upečené těsto neláme.
Já jsem koláč podávala s karamelovým toppingem a bobulemi rybízu.
Nebojte se křehkého těsta.
Vyzkoušejte si tento koláč. Pracuje se s ním lehce a korpus můžete plnit tím, co máte rádi. Nejen ořechy.
-
Nový komentář
-
Dana Palmeová 30.3.2023 13:14 Odpovědět
-
Marcela . 30.3.2023 14:06 Odpovědět
-
-
Pavel 2.8.2020 16:46 Odpovědět
-
Marcela . 2.8.2020 18:03 Odpovědět
-