Zeleninová bujónová pasta s kořením

Zeleninová bujónová pasta s kořením
23.9.2021  |  Stáhnout jako PDF

Svůj první recept na zeleninový bujón jsem vylepšila o koření, které běžně dávám do zeleninového vývaru. Kromě chuti jsem vylepšila i barvu zeleninového bujónu. Jen s drcením koření jsem se trochu prala, ale nakonec vše dobře dopadlo.

 

Myslela jsem si, že koření namelu v mlýnku. To se bohužel nezdařilo. Pak jsem sáhla po sekáčku se šesti noži, ani z toho nebyl žádoucí výsledek. Nakonec jsem použila hmoždíř a velký kuchyňský nůž.

Ideální zeleninová bujónová pasta pro Vaše vaření bez stabilizátorů a dochucovadel.

Na přípravu zeleninové bujónové pasty s kořením, budeme potřebovat celkem 1.000 g (1 kg) zeleniny v tomto složení:

  • 250 g oloupané větší cukety bez semínek
  • 150 g mrkve
  • 200 g celeru (100 g bulva + 100 g řapík)
  • 150 g oloupaných rajčat bez semeníků
  • 120 g cibule
  • 2 stroužky česneku (větší)
  • 100 g oloupaných syrových brambor
  • 2 mladé výhonky celerových listů
  • 2 mladé výhonky libečku
  • 1 polévkovou lžíci řepkového oleje
  • 180 g soli

Koření:

  • 20 kuliček černého pepře
  • 8 kuliček nového koření
  • 3 kuličky jalovce
  • ½ usušené chilli papričky bez semínek
  • 2 špetky drceného chilli
  • 1 bobkový list
  • 2 špetky sušených jehliček rozmarýnu
  • 2 špetky sušených hub (lišky + hřiby)

Dále si připravíme:

  • Hmoždíř
  • Ostrý nůž
  • Pánev se širším dnem
  • Sekáček
  • 3 menší plastové nádobky s víčky na uchování bujónové pasty v mrazáku

Postup přípravy zeleninové bujónové pasty

Nejprve si připravíme drť koření. Já jsem na bobkový list, plátky sušených hub, jehličky rozmarýnu a sušenou chilli papričku použila ostrý velký nůž a kolébavých pohybem ostří jsem je nakrájela na malé kousky. Do hmoždíře jsem nasypala kuličky pepře, nového koření, jalovce a nadrtila jsem je na opravdu miniaturní kousky. Pokud se vám to podaří jiným způsobem, napište mi.

Do větší pánve nalijeme 1 polévkovou lžíci řepkového oleje a necháme zahřívat. Připravenou zeleninu nakrájíme na menší kousky a přidáme ji do pánve.

Od prvního zasyčení tuku zeleninu smažíme 10 minut. Za tuto dobu ji několikrát promícháme. Zelenina koncem léta už neobsahuje tolik vody jako například v červenci, proto je ideální čas, připravit si bujónovou pasu koncem září.

Po 10 minutách smažení k zelenině přisypeme 180 g soli a dalších 10 minut mícháme a smažíme. Zelenina díky soli pustí více tekutiny. Pak zdroj tepla vypneme.

Obsah pánve přesuneme do sekáčku a necháme ho dokonale rozsekat na kaši. Kašovitou směs zeleniny z nádoby sekáčku vrátíme zpět do pánve a za stálého míchání 5–8 minut redukujeme tekutinu. Ještě jednou připomenu, že ta podzimní té tekutiny tolik nemá.

V pánvi nám vznikne hutná, zlatavá pasta.

Pánev odstavíme a zeleninovou pastu obohacenou kořením necháme vychladnout. Následně ji pak přemístíme do 3 menších plastových nádob, zavíčkujeme je a umístíme do mrazáku.

Mám vyzkoušeno, že v mrazáku vydrží v nezměněném stavu klidně celý rok.       Do pokrmu použijeme 1-2 čajové lžičky.

Zeleninovou bujónovou pastu můžeme použít všude tam, kde jsme zvyklí, tj. do polévek, do omáček, pod maso, do dušené zeleniny, do kuskusu, k pokrmům s houbami …….

  • Nový komentář
  • janatka 29.11.2021 11:06
    Zdravím. Dnes jsem vyzkoušela zeleninovou pastu. Je to hódně slané, ale sůl je konzervant, tak je to dobře. Já jsem si to dala do skleniček a budu to mít jako dárek. Ještě to zasteriluzuji. Jiak já jsem přidala růžičkovou kapustu, pažitku, trošku kopru. je to lehce pikantní. Vařím dýňovou polévku, tak malá lžička zbyla, tak to dochutím. Jinak díky.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 29.11.2021 11:55
      I já Vás zdravím. Díky za vyzkoušení zeleninové bujónové pasty. Pasta slaná je, z celkového množství tvoří 18 %. Když se přidává do pokrmů, musí se solí v pastě počítat a pokrm už mnoho nesolit. Dívala jsem se v obchodu na množství soli v prodávaných zeleninových bujónech a byla jsem překvapená, protože ty jí obsahují 35 - 40 %.
      Růžičková kapusta, pažitka i kopr lehce ozvláštní chuť pasty, myslím v pozitivním slova smyslu. Je to skvělý tip na spotřebování podzimní zeleniny.
      Děkuji za vyzkoušení i komentáře. M.
      Odpovědět
  • janatka 14.11.2021 16:44
    Určitě vyzkouším. Vím, že se přídává i dýně, červená řepa.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 15.11.2021 9:41
      Dobrý den, Janatko.
      Bujónová pasta skvěle dochucuje polévku a hodí se i pod maso. Když jsem ji připravovala, dýně ještě nebyly dost zralé, použila jsem tedy cukety. Ale z dýní Hokkaido jsem teď v sobotu připravovala a sterilizovala "dýňové pyré" - výborný polotovar na polévku, do těsta, do bramborové kaše, na přípravu noků či na dobarvení omáčky. Zkoušela jsem připravit i džus. I ten chutnal skvěle.
      S červenou řepou bych byla opatrná, má přece jen hodně barviva.
      Děkuji Vám za komentář a na mých stránkách budete vždy vítána. M.
      Odpovědět