„Maso plněné masem“ chutná všem. Snad jen s výjimkou jeho zapřisáhlých odpůrců. Vyzkoušejte plněný vepřový bok jako pohoštění - třeba za studena. Krájený na tenké plátky, s okurkou, tmavým pečivem a pivem, je úplný sen.
Na přípravu plněného vepřového boku budeme potřebovat
Základní surovina
- 2 – 2,5 kg vepřového boku bez kosti v celku
Na náplň budeme potřebovat
- 500 g mletého hovězího masa (výborné jsou ořezy)
- 300 g vepřového uzeného boku
- 200 g vepřové plece nebo boku
- 1 kávová lžička mletého černého pepře
- 2 vrchovaté čajové lžičky (dále jen „ČL“) mleté sladké papriky
- 1 ČL mleté pálivé papriky
- 2 ČL soli
- 3 polévkové lžíce studené vody
- 1 celé vejce
- 2 stroužky česneku utřené spolu s 1 ČL soli
Na potření masa před pečením si v hmoždíři dokonale rozdrtíme
- 1 ČL sušeného rozmarýnu
- 1 ČL sušeného oregána
- sušenou feferonku – množství dle chuti
- 2 ČL hrubozrnné soli
- 1 ČL medu
- 2 polévkové lžíce rozpuštěného sádla
- 2 stroužky česneku nakrájené na drobno
Na dokončení potřebujeme
- Potravinářský provázek
- Velká jehla
- Nůž s dlouhou čepelí - třeba filetovací
- Pekáč na pečení
- 2 lžíce sádla
- Vývar nebo vodu na podlévání
- Alobal na přikrytí
Postup přípravy plněného vepřového boku
Nejprve začneme s přípravou náplně.
Maso nakrájíme na kostky a v mlýnku umeleme. Přidáme obě papriky, pepř, sůl, vejce, vodu a utřený česnek se solí. Vše ručně důkladně promícháme a necháme odpočinout.
Směs mletého masa s kořením
Zdroj: Marcela Hackerová
Vepřový bok bez kosti v celku upravíme na úhledný obdélník.
Z kratší strany vyřízneme nožem otvor tak, aby nám vznikla hluboká kapsa. Rukou lehce zkontrolujeme vnitřní prokrojení.
Dejte si pozor! Kapsu nesmíme nikde proříznout!
Řezání kapsy
Zdroj:Marcela Hackerová
Kapsu naplníme připravenou směsí - náplní a otvor klasicky zašijeme.
Aby maso po upečení mělo pěkný tvar, svážeme ho potravinářským provázkem.
Vázat začínáme z leva. Leváci samozřejmě zprava. Jednotlivé smyčky by měly být od sebe vzdálené asi 2 cm.
Nelámejte si hlavu, jak dlouhý provázek máte ustříhnout. Když dojdete na konec, jen ho navážete a pokračujete dál.
Svázané maso
Zdroj: Marcela Hackerová
Svázané maso přemístíme do pekáče.
Důkladně maso potřeme směsí z hmoždíře, podlijeme trochou vody (cca 1 dl), přidáme 2 lžíce sádla. Můžeme přidat i zbytek kůže, která nám zbyla z úpravy masa.
Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C celkem 30 minut nepřikryté.
Pak snížíme teplotu na 180 °C a pečeme 2 hodiny přikryté alobalem. Po celou dobu pečení maso poléváme výpekem.
Dopékáme na 160 °C podle potřeby cca 30 minut, rovněž přikryté alobalem.
Polévání během pečení
Zdroj:Marcela Hackerová
Plnit kapsu můžete tím, co máte rádi. Třeba játry, smaženými houbami s vajíčky. Kreativně doplněné barevnou zeleninou.
Vyzkoušejte tenhle výborný pokrm. Vhodný je k obědu za tepla, ale i jako pohoštění návštěvy za studena.
A napište mi, jakou náplň kapsy jste zvolili právě Vy!
-
Nový komentář
-
Martin 17.11.2015 11:04 Odpovědět
-
Marcela . 17.11.2015 14:40 Odpovědět
-