Recept na plněný vepřový bok

Recept na plněný vepřový bok
31.12.2014  |  Stáhnout jako PDF

„Maso plněné masem“ chutná všem. Snad jen s výjimkou jeho zapřisáhlých odpůrců. Vyzkoušejte plněný vepřový bok jako pohoštění - třeba za studena. Krájený na tenké plátky, s okurkou, tmavým pečivem a pivem, je úplný sen.

Na přípravu plněného vepřového boku budeme potřebovat

Základní surovina

  • 2 – 2,5 kg vepřového boku bez kosti v celku

Na náplň budeme potřebovat

  • 500 g mletého hovězího masa (výborné jsou ořezy)
  • 300 g vepřového uzeného boku
  • 200 g vepřové plece nebo boku
  • 1 kávová lžička mletého černého pepře
  • 2 vrchovaté čajové lžičky (dále jen „ČL“) mleté sladké papriky
  • 1 ČL mleté pálivé papriky
  • 2 ČL soli
  • 3 polévkové lžíce studené vody
  • 1 celé vejce
  • 2 stroužky česneku utřené spolu s 1 ČL soli

Na potření masa před pečením si v hmoždíři dokonale rozdrtíme

  • 1 ČL sušeného rozmarýnu
  • 1 ČL sušeného oregána
  • sušenou feferonku – množství dle chuti
  • 2 ČL hrubozrnné soli
  • 1 ČL medu
  • 2 polévkové lžíce rozpuštěného sádla
  • 2 stroužky česneku nakrájené na drobno

Na dokončení potřebujeme

  • Potravinářský provázek
  • Velká jehla
  • Nůž s dlouhou čepelí - třeba filetovací
  • Pekáč na pečení
  • 2 lžíce sádla
  • Vývar nebo vodu na podlévání
  • Alobal na přikrytí

Postup přípravy plněného vepřového boku

Nejprve začneme s přípravou náplně.

Maso nakrájíme na kostky a v mlýnku umeleme. Přidáme obě papriky, pepř, sůl, vejce, vodu a utřený česnek se solí. Vše ručně důkladně promícháme a necháme odpočinout.

 Směs mletého masa s kořením Směs mletého masa s kořením
Zdroj: Marcela Hackerová

Vepřový bok bez kosti v celku upravíme na úhledný obdélník.

Z kratší strany vyřízneme nožem otvor tak, aby nám vznikla hluboká kapsa. Rukou lehce zkontrolujeme vnitřní prokrojení.

Dejte si pozor! Kapsu nesmíme nikde proříznout!

 Řezání kapsy Řezání kapsy
Zdroj:Marcela Hackerová

Kapsu naplníme připravenou směsí - náplní a otvor klasicky zašijeme.

Aby maso po upečení mělo pěkný tvar, svážeme ho potravinářským provázkem.

Vázat začínáme z leva. Leváci samozřejmě zprava. Jednotlivé smyčky by měly být od sebe vzdálené asi 2 cm.

Nelámejte si hlavu, jak dlouhý provázek máte ustříhnout. Když dojdete na konec, jen ho navážete a pokračujete dál.

 Svázané maso Svázané maso
Zdroj: Marcela Hackerová

Svázané maso přemístíme do pekáče.

Důkladně maso potřeme směsí z hmoždíře, podlijeme trochou vody (cca 1 dl), přidáme 2 lžíce sádla. Můžeme přidat i zbytek kůže, která nám zbyla z úpravy masa­.

Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C celkem 30 minut nepřikryté.

Pak snížíme teplotu na 180 °C a pečeme 2 hodiny přikryté alobalem. Po celou dobu pečení maso poléváme výpekem.

Dopékáme na 160 °C podle potřeby cca 30 minut, rovněž přikryté alobalem.

 Polévání během pečení Polévání během pečení
Zdroj:Marcela Hackerová

Plnit kapsu můžete tím, co máte rádi. Třeba játry, smaženými houbami s vajíčky. Kreativně doplněné barevnou zeleninou.

Vyzkoušejte tenhle výborný pokrm. Vhodný je k obědu za tepla, ale i jako pohoštění návštěvy za studena.

A napište mi, jakou náplň kapsy jste zvolili právě Vy!

  • Nový komentář
  • Martin 17.11.2015 11:04
    Jedním slovem krása. My něco podobného děláme s vepřovou panenkou http://www.zabijacky.cz/news/veprova-panenka-nejlepsi-recept/ a na plnění používáme směs která nám zbyde z klobás. Ono když ta směs leží dva tři dny v lednici, není to na škodu.
    Myslím, že by nebylo vůbec na škodu ten Váš bůček strčit na pár hodin do udírny na teplý kouř :)
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 17.11.2015 14:40
      Plněný vepřový bok jsem připravovala loni na Silvestra jako půlnoční občerstvení. Bylo to moc chutné. Dívala jsem se na Váš odkaz. Zaujalo mě plnění panenky plničkou na klobásy. Dobrý typ. Zauzení vyzkouším a odleželá náplň do klobás musí být výborná. Díky za komentář i inspiraci.
      Odpovědět