Recept na pikantní čalamádu (salát) s houbami

Recept na pikantní čalamádu (salát) s houbami
10.10.2020  |  Stáhnout jako PDF

Vím, že slovo čalamáda představuje nakládanou zeleninu na kyselo. Já bych spíše použila slovo salát. Kde se ale v Čechách vzalo, dnes už vžité, slovo čalamáda. Například moje babička ho nikdy nepoužívala. Na pomoc jsem si vzala slovník cizích slov, který mi dokázal na moji otázku odpovědět. Původ i význam slova pochází z maďarštiny. A já dodávám, že přidáním hub k zelenině připravíme velmi osvěžující a pikantní salát. Za inspiraci děkuji panu Karlu Kučerovi.

Na přípravu cca 2 litrů pikantní čalamády s houbami budeme potřebovat

Suroviny na nálev

  • 1,5 dl vody
  • 1 dl octa
  • 15 g soli
  • 60 g krupicového cukru
  • Chilli dle vlastního uvážení
  • 2 bobkové listy
  • 1 hřebíček
  • 10 kuliček černého pepře rozmáčknutých nožem
  • 5 kuliček nového koření rozmáčknutých nožem
  • 1 rovnou čajovou lžičku hořčičného semínka

Suroviny na čalamádu (salát)

  • 750 g očištěných a nakrájených hub na menší kousky
  • 1 dl vody na podlití hub + 2 špetky soli
  • 100 g červené tenkostěnné papriky nakrájené na proužky (1 velkou nebo 2 menší)
  • 200 g nakrájené cibule na kostičky (2 větší)
  • 500 g oloupaných rajčat nakrájených na menší kousky
  • 1 dl oleje
  • ½ dl ostrého kečupu
  • Mísu na přípravu a míchání čalamády
  • Skleničky o velikosti dle vlastního uvážení (raději používám obsahově menší 300-350 ml)

Sterilizovat 20 minut při 80 °C

Postup přípravy pikantní čalamády s houbami

Nejprve si připravíme houby. Předesílám, pokud budeme zpracovávat houby tmavé (kováře, suchohřiby hnědé – na Plzeňsku poddubáky, či jiné tmavé houby), bude mít čalamáda ve skleničkách barvu do hněda. Pokud použijeme houby světlé (hřiby, lišky, holubinky), bude nálev v čalamádě světlejší a do červena.

Nakrájené houbyNakrájené houby
Zdroj:Marcela Hackerová

Nakrájené houby podlijeme 1 dl vody a přidáme 2 špetky soli a dusíme je 15-20 minut (měla jsem převážně hřiby kováře). Nezapomínáme míchat. Podušené houby necháme vychladnout.

Zároveň s dušením hub si připravíme nálev. Všechny uvedené suroviny na nálev vložíme do kastrolu, promícháme a přivedeme k varu.

Mírným varem vaříme 5 minut. Pak hrnec odstavíme a také necháme zchladnout. Koření po celou dobu chladnutí ponecháme v nálevu.

Přidáním hub k zelenině, připravíme velmi osvěžující a pikantní salát.

Do mísy na přípravu čalamády vložíme nakrájenou cibuli, papriku, oloupaná a nakrájená rajčata (rajčata oloupáme následovně - špičky rajčat nakrojíme ostrým nožem do kříže a zalijeme je vroucí vodou, asi po půl minutě je z vody vyjmeme a slupku lehce odloupneme).

K zelenině v míse přidáme zchladlé houby, 1 dl oleje a ½ dl ostrého kečupu.

Čalamáda v míse před plněním do sklenicČalamáda v míse před plněním do sklenic
Zdroj:Marcela Hackerová

Vezmeme studený nálev, až nyní přecezený, a nalijeme jej ke směsi. Vše promícháme a směsí plníme připravené a čistě umyté sklenice.

Skleničky s houbovou čalamádou před sterilizacíSkleničky s houbovou čalamádou před sterilizací
Zdroj:Marcela Hackerová

Skleničky s čalamádou sterilizujeme při 80 °C po dobu 20-ti minut.

Vychlazené ukládáme do chladné místnosti, kde vydrží i 1 rok nebo do doby, než si na nich budeme pochutnávat.

Houbová čalamáda je pikantní a velmi chutný doplněk pohoštění.

  • Nový komentář