Zapečené brambory s medvědím česnekem a bylinkami

Zapečené brambory s medvědím česnekem a bylinkami
14.4.2017  |  Stáhnout jako PDF

Zapečené brambory s medvědím česnekem je rychlé a výborné jídlo. Když vám zbudou uvařené brambory, třeba z předešlého dne, je příprava ještě rychlejší. Medvědí česnek přidá zapečeným bramborám skvělou chuť.

Do brambor můžete přidat místo paprikové klobásy, třeba salám nebo šunku, škvarky či chorizo. Také můžete přidat i nejrůznější zeleninu. Záleží jen na vaší chuti.

Na přípravu zapečených brambor budeme potřebovat

  • 600 g uvařených brambor, nakrájených na plátky
  • 2 oloupaná vejce uvařená na tvrdo, protlačená přes mřížku na brambory
  • 1 syrové vejce
  • ½ nožičky pikantní klobásy s paprikou nakrájené na menší kostičky
  • 1 starší rohlík nakrájený na malé kostičky
  • ¾ dl mléka
  • Hrst uvařených fazolových lusků, nakrájených na menší kousky
  • ½ rajčete nakrájeného na drobno
  • 90 g sýra Président CAMEMBERT s chilli papričkami, nakrájeného na menší kusy
  • 100 g zakysané smetany
  • Sůl
  • Pepř
  • 2 hrsti nasekaných bylinek (medvědí česnek, popenec, libeček, lze i menší výhonek kapusty)
  • Tuk na vymazání zapékací misky
  • Strouhanku nebo hrubou mouku na vysypání zapékací misky
  • Zapékací misku o průměru 20 cm

Postup přípravy zapečených brambor s medvědím česnekem

Nakrájený rohlík vložíme do větší misky a zalijeme jej připraveným mlékem a důkladně promícháme. Chvíli necháme odstát, aby pečivo do sebe nasálo mléko. Přebytečné mléko nevylévejte, při pečení se spojí se zálivkou.

Zapékací misku vymažeme tukem a vysypeme strouhankou nebo hrubou moukou. Troubu zapneme na 190 °C.

Do misky, k namočeným kostičkám rohlíku, přidáme nakrájená vařená vajíčka a fazolky, nakrájené rajče, klobásu, polovinu nakrájeného sýra.

Směs do zapečených brambor – promíchanáSměs do zapečených brambor – promíchaná
Zdroj: Marcela Hackerová

Jako poslední přisypeme nasekané bylinky.  Směs promícháme a lehce osolíme.

Na dno zapékací misky vyskládáme polovinu připravených uvařených a nakrájených brambor. Nad bramborami několikrát otočíme mlýnkem s pepřem.

Na brambory rovnoměrně rozložíme připravenou směs. Poslední vrstvou bude druhá polovina brambor s kousky sýra.

V misce metličkou rozšleháme syrové vajíčko společně se zakysanou smetanou. Smetanu lehce osolíme. Zálivkou rovnoměrně přelijeme povrch zapékací misky.

Připravený pokrm vložíme do vyhřáté trouby na 190 °C a necháme zapékat přibližně 40 minut, až nám povrch krásně zezlátne.

 

  • Nový komentář
  • Karel 29.3.2022 10:02
    Díky moc za vaši stránku s kuchařskou abecedou .Je to nádhera .Postupně budu zkoušet a řídit se radami.Podotýkám že při postupu zapékání lehce změnil operaci a místo krájení brambor na kolečka jsem je nahrubo nastrouhal.Den předem uvařené ve slupce.Postup jsem si tvořil z hlavy a medvědí česnek jsem pouze pokrájel a posypal jím již hotovou porci na talíři.Medvědí česnek nyní právě raší a roste , nasbíral jsem si jej hrst pod Štramberkem , zvu tam všechny,je tam nádherně.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 29.3.2022 14:19
      Zdravím, Karle. To, že jste si lehce změnil postup není na škodu. Záměrem mých stránek je inspirovat a začátečníkům poradit.
      U nás, na Plzeňsku, "medvěd" teprve začíná opatrně vystrkovat špičky listů a vyskytuje se opravdu vzácně. Před pár roky jsem si koupila cibulky v zahradnictví a už se rozrostl. Děkuji za komentář i pochvalu stránek. To opravdu potěší. M.
      Odpovědět