
Zapečené brambory s medvědím česnekem je rychlé a výborné jídlo. Když vám zbudou uvařené brambory, třeba z předešlého dne, je příprava ještě rychlejší. Medvědí česnek přidá zapečeným bramborám skvělou chuť.
Do brambor můžete přidat místo paprikové klobásy, třeba salám nebo šunku, škvarky či chorizo. Také můžete přidat i nejrůznější zeleninu. Záleží jen na vaší chuti.
Na přípravu zapečených brambor budeme potřebovat
- 600 g uvařených brambor, nakrájených na plátky
- 2 oloupaná vejce uvařená na tvrdo, protlačená přes mřížku na brambory
- 1 syrové vejce
- ½ nožičky pikantní klobásy s paprikou nakrájené na menší kostičky
- 1 starší rohlík nakrájený na malé kostičky
- ¾ dl mléka
- Hrst uvařených fazolových lusků, nakrájených na menší kousky
- ½ rajčete nakrájeného na drobno
- 90 g sýra Président CAMEMBERT s chilli papričkami, nakrájeného na menší kusy
- 100 g zakysané smetany
- Sůl
- Pepř
- 2 hrsti nasekaných bylinek (medvědí česnek, popenec, libeček, lze i menší výhonek kapusty)
- Tuk na vymazání zapékací misky
- Strouhanku nebo hrubou mouku na vysypání zapékací misky
- Zapékací misku o průměru 20 cm
Postup přípravy zapečených brambor s medvědím česnekem
Nakrájený rohlík vložíme do větší misky a zalijeme jej připraveným mlékem a důkladně promícháme. Chvíli necháme odstát, aby pečivo do sebe nasálo mléko. Přebytečné mléko nevylévejte, při pečení se spojí se zálivkou.
Zapékací misku vymažeme tukem a vysypeme strouhankou nebo hrubou moukou. Troubu zapneme na 190 °C.
Do misky, k namočeným kostičkám rohlíku, přidáme nakrájená vařená vajíčka a fazolky, nakrájené rajče, klobásu, polovinu nakrájeného sýra.
Směs do zapečených brambor – promíchaná
Zdroj: Marcela Hackerová
Jako poslední přisypeme nasekané bylinky. Směs promícháme a lehce osolíme.
Na dno zapékací misky vyskládáme polovinu připravených uvařených a nakrájených brambor. Nad bramborami několikrát otočíme mlýnkem s pepřem.
Na brambory rovnoměrně rozložíme připravenou směs. Poslední vrstvou bude druhá polovina brambor s kousky sýra.
V misce metličkou rozšleháme syrové vajíčko společně se zakysanou smetanou. Smetanu lehce osolíme. Zálivkou rovnoměrně přelijeme povrch zapékací misky.
Připravený pokrm vložíme do vyhřáté trouby na 190 °C a necháme zapékat přibližně 40 minut, až nám povrch krásně zezlátne.
-
Nový komentář
-
Karel 29.3.2022 10:02 Odpovědět
-
Marcela . 29.3.2022 14:19 Odpovědět
-