Polévky
-
26.11.2024
Chlebová polévka s dýní
Chlebová polévka s dýní patří k dalším mým oblíbeným. A jak vlastně vznikla? Při pohledu na barvu povařeného a rozmixovaného chleba v hrnci by někomu mohla naskakovat husí kůže. Říkala jsem si, že je třeba do polévky přidat barvu, aby byla zlatavě lákavá a vybízela k ochutnání.
-
4.2.2024
Hrachová polévka připravená v pomalém hrnci
Hrachovou polévku mám velmi ráda a vařím ji nejméně dvakrát do roka. Maminka ji také vařila, ale když byla starší, používala instantní a trochu ji vylepšovala. Hrachová polévka je tak trochu „zlobivé dítě“, je s ním malinko víc práce. Ale ta chuť, když ji ochutnáte na talíři, té se nic nevyrovná. A v chladných podzimních a zimních měsících i zahřeje.
-
24.11.2023
Rybí polévka s knedlíčky z lososa
Můj recept na rybí polévku s knedlíčky z lososa je variací na polévku, kterou jsem kdysi ochutnala na ostrově Krk. Velmi mi chutnala a až loni jsem na ni sehnala základní recept, který jsem si trochu upravila k obrazu svému.
-
23.9.2023
Zapražená polévka mojí žďárské babičky
Zapražená polévka se za mého dětství vařila často. Důvod byl jasný, nedostatek času i financí. Ale díky babiččině talentu pro vaření, byla zapražená polévka velmi chutná. Když to shrnu, zapražená polévka splňuje fenomén i dnešní doby: čas a peníze. Ani chuť polévky nepodceňujte, chutná totiž skvěle.
-
4.4.2023
Zelená polévka z kadeřávku (kapusty kadeřavé)
Zelenou polévku z kadeřávku pravidelně vařím na Zelený čtvrtek před Velikonocemi. A v průběhu roku mnohokrát, protože je výborná a chuťově bohatá. Kadeřávek je na mé zahrádce taková odstrkovaná chudinka. Ale v zimních měsících kadeřávek chválím, protože je to jediná zelenina, které nevadí mráz, sníh a teplotní nepohoda počasí.
-
21.1.2023
Květáková polévka
Květáková polévka patřila vždy k mým oblíbeným polévkám. Vařila ji babička a vařila ji i maminka. Pravdou ale je, že každá trochu jinak. Od každé jsem si vzala to, co mi chutnalo a výsledek je velmi chutný.
-
22.10.2022
Šumavská houbová polévka se zeleninou
V šumavské houbové polévce musí být hodně hub, hodně zeleniny, hodně chuti, protože musí hodně nasytit, hodně zahřát a u stolu vytvořit hodně pozitivní atmosféry.
-
4.4.2022
Frankfurtská polévka podle Magdaleny Dobromily Rettigové
Na frankfurtskou polévku jsem se chystala dlouho, ale nejprve jsem se chtěla seznámit s její historií. Obrázky na netu mě trochu vyděsily, protože frankfurtská polévka tam vypadala jako ošizená gulášová. Ale frankfurtská polévka podle receptu Magdaleny Dobromily je zcela jiná, je lahodná a určitě si najde místo i ve vaší kuchyni.
-
27.12.2021
Fazolová polévka s uzeným masem a klobásou
Fazolová polévka s uzeným masem a klobásou je velmi lahodná, sytá a výborně stravitelná. Poměrně dlouho jsem se bála zařadit fazole do svého jídelníčku s ohledem na absenci žlučníku. Ale nyní se už nebojím, protože vím jak na ně, myslím na ty fazole.
-
28.7.2021
Polévka dýňovka – lahodná polévka tisíce chutí bez tuku
Chuť polévky z dýně hokkaido jsem ladila několik let. Opravdu. Nyní polévka dýňovka zaujímá jedno z předních míst mého domácího repertoáru polévek a věřte, vařím jí opravdu často. Pro mlsné jazýčky je jako dělaná. Ještě jedna dobrá zpráva, polévka dýňovka je absolutně bez tuku a její příprava je poměrně snadná a rychlá.
-
30.4.2021
Hadrová polévka připravená podle receptu z kuchařky vydané v roce 1901
Nebojte se, nebudeme vařit polévku ze starého oblečení. Recept jsem našla v kuchařské knize z roku 1901 (3. vydání). Název mě hodně zaujal a po přečtení receptu jsem si říkala, že polévka bude určitě dobrá. Nebyla dobrá, ale byla výborná. A proč hadrová, tak to si přečtěte v mém článku.
-
3.7.2020
Kmínová polévka, jak ji vařila moje babička
O kmínové polévce by se, bez nadsázky, dalo říci, že je jednoduchá, sytá, levná, rychlá a hlavně, je velmi chutná.
-
14.4.2020
Jemná polévka z králičích žeber, ořezů a drobů
Za mého dětství se v našem jídelníčku králík objevoval často a musím říci, že nikdo neprotestoval. Z uvařeného masa z králičích žeber většinou maminka připravovala knedlíčky do polévky nebo jemnou polévku se smetanou. Obojí mně moc chutnalo.
-
18.1.2020
Drožďová polévka mojí babičky, s drožďovými knedlíčky
Tuhle skvěle chutnající polévku připravovala moje babička. Maminka ji nevařila, a na můj dotaz proč, měla univerzální odpověď: „táta to nemá rád“. Recept se bohužel nedochoval, zbyly jen vzpomínky na polévku, která mi velmi chutnala. Učinila jsem několik pokusů a tady je recept, který se babiččině receptu chutí podobá jako vejce vejci.
-
19.11.2019
Kulajda mojí maminky
Kulajda mojí maminky je další z mnoha vzpomínek na dětství. Většinou ji připravovala ze sušených hub. Jenom tehdy mi v ní dost vadil kopr. Dnes mám ale kopr velmi ráda pro jeho nádhernou vůni a kulajdu připravuji tak, jak se patří s koprem i se ztraceným vejcem.
-
31.5.2019
Polévka KYSELKA, jak ji měl rád tatínek
Také se občas vracíte ve svých vzpomínkách do dětství? Já ano a většinou je moje vzpomínka spojená s nějakým jídlem, protože jídlo v době mého dětství bylo pro mne velký strašák. Ale v maminčině kuchyni byly pro mne i milosrdné výjimky, jako třeba polévka KYSELKA, kterou měl rád tatínek a já také.