Zavařování, konzervování, nakládání
-
31.8.2024
Letní zelenina naložená v kořeněném nálevu (čalamáda)
Letní zelenina naložená v kořeněném nálevu (čalamáda) je jedna z možností, jak využít přebytky či zbytky zeleniny, která se vám urodí na zahradě. Koncem léta jsme všichni už přesyceni všech zeleninových salátů (soudím podle sebe), ale co koncem ledna? V chladném lednu bychom si kořeněný salát určitě všichni rádi dali.
-
12.8.2024
Kořenící rajčatové floky 100 % BIO
Kořenící rajčatové floky jsou pro mne objev letošního léta. Je to dokonale recyklované koření, bez kterého se už moje kuchyně neobejde. A proč recyklované? Tak to hned vysvětlím.
-
31.5.2023
Rebarborový sirup + rebarborový koktejl
K přípravě rebarborového sirupu mě inspirovala moje přítelkyně Libuška. Ta o něm tak básnila, že jsem si říkala, konečně mám uplatnění pro obrovské množství rebarbory , která nám na chalupě roste. Jako první mi mile překvapila barva sirupu, pak velké množství šťávy, které rebarbora obsahuje a chuť sirupu je naprosto skvělá. A pokud si ho doma připravíte, ochutnejte i můj rebarborový koktejl.
-
20.11.2022
Omáčka na těstoviny i pizzu podle Marcely – Pasta Sauce alla Marcella
Připravit si doma konzervovanou omáčku na těstoviny či pizzu není nic složitého, jak by se na první pohled mohlo zdát. Jediné, co potřebujeme je čas a dostatek rajských jablíček. A pokud celý proces proběhne na chalupě, kde máme kamna na pevná paliva a topí se, pak nemusíme řešit ani otázku ceny drahé energie.
-
28.9.2022
Pečené červené papriky naložené v oleji s kostičkami tvarohu, obohaceného kořením
Když jsem v obchodě viděla krásné červené papriky, jak se na mě smějí, neodolala jsem a koupila jich kilo. Už cestou domů jsem si říkala: „Upeču je a naložím do oleje“. Pečené červené papriky bez slupky jsou lahůdka.
-
13.9.2022
Domácí kečup, který chutná jako skutečný kečup
Připravit domácí kečup, který chutná jako skutečný kečup, tak to byl můj mnohaletý sen, který jsem si letos splnila. Když jsem dala na recepty (většinou měly původ hluboko v socialistických kuchyních), výsledek nestál za nic. Dodnes nechápu, kde se v kečupu v Čechách vzala jablka., ale zjistila jsem to.
-
26.8.2022
Recept na dýňové pyré, sterilizované
Dýňové pyré je univerzální potravina-polotovar, která rychle poslouží k přípravě polévek , bramborovo dýňové kaše , na přípravu noků , rizota, těstovin , karí, dortů, pohárů a v neposlední řadě i chutného džusu. Sterilizované či zamražené dýňové pyré neobsahuje žádné koření, žádná dochucovadla, je to jen čistá dužina a v případě dýně Hokkaido i slupky.
-
22.8.2022
Naložená červená řepa s jablky a s karamelizovanou cibulkou
Červená řepa dlouho nepatřila k mým oblíbeným. Pak přišla dieta č. 4 a já jsem zjistila, jak výborná je to zelenina. Natolik jsem si ji oblíbila, že si ji i sama pěstuji. Naložená červená řepa s jablky a s karamelizovanou cibulkou je výborná příloha k vařenému či pečenému masu, k sýrům, grilovanému kuřeti či namazaná na opečené plátky veky a ozdobená čtvrtkou vařeného vajíčka.
-
9.8.2022
Rehydratovaná sušená rajčata, naložená v oleji
Sušená rajčata naložená v oleji jsou sama o sobě výborná. Jednou jsem ale dostala k ochutnání skleničku naložených rajčat s přidanou chutí, a to bylo něco pro moje chuťové pohárky. Myslím tím s chutí pikantní, lehce navinulou a s chutí bylinek. Tak tady je máme a jsou výborná.
-
16.10.2021
Pikantní zeleninová směs na bruschetty, toasty nebo topinky (relish)
Pikantní zeleninová směs (relish) je chuťová bomba. Kdo má rád pikantní pokrmy, rozhodně nebude zklamán. Je to i první pomoc, když přijde nečekaná návštěva. Stačí jen otevřít skleničku, během pár minut opéct plátky pečiva, které máte po ruce, namazat a ozdobit je třeba nastrouhaným sýrem, rajčátkem a něčím zeleným.
-
23.9.2021
Zeleninová bujónová pasta s kořením
Svůj první recept na zeleninový bujón jsem vylepšila o koření, které běžně dávám do zeleninového vývaru. Kromě chuti jsem vylepšila i barvu zeleninového bujónu. Jen s drcením koření jsem se trochu prala, ale nakonec vše dobře dopadlo.
-
6.9.2021
Rychlokvašky – přírodně kvašené okurky, které prošly mléčným kvašením
Kimčchi , kysané zelí i kvašené okurky, to jsou zdravé dobroty, které prošly mléčným kvašením. V zimě jsme s manželem připravili a snědli 15 kg Kimčchi a já jsem za tu dobu nedostala ani obyčejnou rýmu. Přírodně kvašené okurky jsou moji další hrdinové v boji s únavou, nachlazením i virovými onemocněními.
-
28.8.2021
Loupaná rajčata naložená ve vlastní šťávě
Proč kupovat v obchodě loupaná rajčata, naložená ve vlastní šťávě, když máte doma obrovskou úrodu rajčat a příprava je jednoduchá, snadná a výsledek potěší celou rodinu. Rozhodla jsem se, že si připravím svoje naložená loupaná rajčata. Loni jsem naložila 10 sklenic a do Vánoc zmizely rychlostí blesku. Pro velký úspěch jsem letos nakládala z trojnásobného množství.
-
27.1.2021
Kimčchi – fermentovaný salát na posílení imunity
Kimčchi je probiotický salát, který prošel mléčným kvašením a pro náš organismus je v dnešní době obrovskou posilou v boji proti covid19. Kimčchi působí jako štít proti virovým onemocněním a posiluje imunitu. Příprava není složitá, ani finančně nedostupná. Řeknu vám, že první ochutnání bych přirovnala barevností k duze na obloze. Chuť je famózní, barevná a mnohavrstevná. Je to vitamínová a probiotická bomba.
-
4.11.2020
Cukety naložené jako zelí – sterilizované
Letos byl rok cukety. Cukety a sicilské cucuzzy jsem ve velkém rozdávala i připravovala z nich skvěle chutnající pokrmy. Ovšem pár přerostlých mně zůstalo. Od léta krásně vyzrály a dužina získala téměř oranžovou barvu. Co s nimi. Prý se z nich dá připravit cuketové zelí, sterilované ve sklenicích. Tak jsem se do toho pustila. Byl to dobrý tip a skvělá náhrada kysaného zelí.
-
10.10.2020
Recept na pikantní čalamádu (salát) s houbami
Vím, že slovo čalamáda představuje nakládanou zeleninu na kyselo. Já bych spíše použila slovo salát. Kde se ale v Čechách vzalo, dnes už vžité, slovo čalamáda. Například moje babička ho nikdy nepoužívala. Na pomoc jsem si vzala slovník cizích slov, který mi dokázal na moji otázku odpovědět. Původ i význam slova pochází z maďarštiny. A já dodávám, že přidáním hub k zelenině připravíme velmi osvěžující a pikantní salát. Za inspiraci děkuji panu Karlu Kučerovi.