Chlebové bagety – flétny

Chlebové bagety – flétny
16.4.2024  |  Stáhnout jako PDF

Upečené chlebové bagety jsou tak voňavé, tak křupavé (i druhý den) a jsou i tak chutné, že se dají jíst jen tak, samotné. Chlebové bagety-flétny jsou i výborný parťák pomazánek (u nás vyhrává spojení s pomazánkou Ideál). Ideální na piknik i na svačinku při turistice.

Na 2 chlebové bagety dlouhé 35 cm budeme potřebovat

1.  těsto-kvas

  • 100 g vlažné vody
  • 1 čajovou lžičku krupicového cukru
  • 100 g mouky 00
  • 8 g čerstvých kvasnic

Doba kynutí 1. těsta:      45-60 minut

2. těsto

  • 150 g mouky 00
  • 90 g žitné mouky
  • 1 čajová lžička soli
  • 150 g vlažné vody
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • + vykynuté 1. těsto

Čas přípravy:                     15 minut (v podstatě jen vážení)

Doba kynutí 1.těsta:       45-60 minut

Doba kynutí 2 těsta:       1,5 hodiny (zakryté) + 30 minut kynutí baget na plechu

Bagety před vložením do trouby ničím nepotíráme

Pečení:                          uprostřed trouby 20 minut na 230 °C + na 210 °C dalších 20 minut

Způsob přípravy:            v robotu 15 minut

Náročnost:                     snadné 

Postup přípravy chlebových baget

Nejprve si připravíme 1. těsto. Do misky nalijeme 100 g vlažné vody, přidáme čajovou lžičku krupicového cukru a nadrobíme 8 g čerstvých kvasnic. Metličkou prošleháme, aby se kvasnice rozpustily. Do misky nasypeme 100 g mouky "00" a lžičkou vymícháme kašičku – kvas. Misku zakryjeme a necháme kynout 45-60 minut.

Na 2.těsto si do mísy robota nasypeme obě mouky rovnou čajovou lžičku soli a promícháme. Přidáme 2 polévkové lžíce oleje a vykynuté 1. těsto. Zapneme robot a k surovinám postupně přiléváme 150 g vlažné vody. Robot necháme pracovat celkem 15 minut.

Pokud se stane, že se vznikající těsto lepí ke stěnám, robot zastavíme, stěrkou těsto stáhneme do koule a robot pustíme znovu.

Hotové těsto stěrkou urovnáme v míse robota do koule, lehce poprášíme moukou a zakryjeme. Necháme kynout 1,5 hodiny. V polovině kynutí těsto přeložíme.

Těsto pomocí stěrky přendáme na pomoučený vál a pomoučenými prsty ho roztáhneme do obdélníku 20x35 cm. Obdélník podélně přepůlíme. Konce vychýlíme o 45 ° a pak je převrátíme opačným směrem zpět.

Bagety přendáme na bagetový plech a necháme je kynout ještě 30 minut.

Zapneme troubu na 230 °C. Na dno trouby vložíme pekáček (měla jsem velký 25 x 20 cm). Nalijeme do něj horkou vodu asi do výšky 1,5 cm.

Bagety na plechu mírně nakynou. Když teplota v troubě dosáhla 230 °C a současně voda v pekáčku vře, vložíme plech s bagetami doprostřed trouby a necháme je péct po dobu 20 minut.

Pak z trouby pekáček s vodou vyjmeme a teplotu snížíme na 210 °C. Bagety se začnou krásně barvit a dopékáme dalších 20 minut.

Upečené bagety přemístíme na mřížku a necháme je zcela vychladnout.

V bytě to voní jako v pekárně a křupavé zakrojení do upečených baget je přímo rajský zvuk.

Pokud půjdete na piknik, můžete si bagety vzít pod paži, aby všichni na první pohled viděli, jaké máte dobroty sebou.

A pozor, nezapomeňte si z baget připravit chutnou svačinku na Váš turistický výlet. Podélně rozřízněte, potřete máslem a hořčicí, naplňte sýrem, šunkou, plátky okurek, zelným salátkem a hurá na výlet.

  • Nový komentář
  • Květa 20.5.2025 8:57
    Zdravím paní Marcelo, a opět poděkování, chlebovou bagetu jsem vyzkoušela a je opravdu moc dobrá. křupavá a přitom nadýchaná. Děkuji????❤️❤️
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 20.5.2025 15:05
      Paní Květo, děkuji za důvěru a vyzkoušení. Chlebové bagety připravuji, když mám čas, protože pečivo čas vyžaduje. Vždycky říkám manželovi, že kynuté těsto pozná, když se necítím dobře a pak to podle toho dopadne. Naštěstí se to nestává často.
      Mám v zásobě ještě jeden recept na chlebík s cibulkou, zatím nepublikovaný, třeba se Vám bude recept také líbit. Posílám pozdrav. M.
      Odpovědět