Koprová omáčka, která splňuje přísné parametry Diety č. 4

Koprová omáčka, která splňuje přísné parametry Diety č. 4
23.2.2017  |  Stáhnout jako PDF

Budete-li nuceni podřídit se diktátu přísné diety č. 4, uvařte si mojí koprovou omáčku. Je skvělá a vy se s chutí najíte.

Vařit bez tuků, koření a dochucovadel je těžké. Když jsem po operaci žlučníku přišla domů, byla jsem v šoku, co vlastně budu jíst.

V nemocnici mi dali papír se seznamem doporučených a hlavně nedoporučených jídel.

Dopadlo to tak, že jsem raději nejedla a to bylo špatně. Ztratila jsem mnoho kilogramů, energie a životního elánu.

Časem jsem vychytala kombinace doporučených jídel a pomalu jsem začala znovu jíst.

Na přípravu 4 porcí „improvizované“ koprové omáčky budete potřebovat

  • 400 ml kefíru (1,1 % tuku)
  • 200 ml mléka (0,9 % nebo 1,5 % tuku – odtučněné nebo nízkotučné)
  • 1 vrchovatou polévkovou lžíci hladké mouky
  • Svazek čerstvého kopru (celoročně má v prodeji MAKRO, Albert i Tesco)
  • 3 rovné polévkové lžíce krupicového cukru
  • Sůl
  • 4 plátky libového masa (hovězí, telecí, vepřová kýta, drůbeží bez kůže)
  • Brambory

Postup přípravy „improvizované“ koprové omáčky

Plátky masa uvaříme v páře nebo v osolené vodě. První týden jsem vařila v páře a pak ve vodě. Podle druhu masa to trvá 45-60 minut.

Vývar z jakéhokoli druhu masa po uvaření nevylévejte. Použijete ho na polévku.

Zpočátku, abych lépe trávila, jsem si uvařené maso nasekala v sekáčku s přidáním pár lžic vývaru, nebo můžete ho namlít na masovém strojku.

Použijte vývar na polévku. Nechte vývar zchladit do druhého dne. Druhý den odeberte tukovou kru a přeceďtevývar přes plátno.

A hned máte posilující vývar bez tuku na dietní polévku, kterou připravíte za použití dietou doporučených surovin. Třeba kořenové zeleniny, těstovin nebo zavářky z bílků.

Brambory oloupeme a necháme rovněž uvařit v osolené vodě. Kmín je však tabu, zapomeňte na něj.

Dieta č. 4 kmín zakazuje.

Do zahřátého kastrolu se silnějším dnem nasypeme hladkou mouku a necháme ji přibližně 3 minuty opražit.

Že je opražená, poznáte snadno. Mouka se rozvoní. Mouku několikrát promícháme. Nesmí se nám ale připálit (zhnědnout).

Mezitím si v misce smícháme kefír a mléko (studené z ledničky). Nakyslý kefír v omáčce nahrazuje ocet (ten je také tabu).

Nyní kastrol s opraženou moukou dáme stranou a energicky do hrnce vlijeme kefír s mlékem. Kastrol vrátíme na zdroj tepla a metličkou obsah kastrolu rozšleháme do hladka.

Nebojte se, žádné hrudky se nevytvoří.

Nyní omáčku provaříme na mírném ohni 20 minut. Často metličkou omáčku promícháváme.

Po 20 minutách zdroj tepla vypneme. Do omáčky nasypeme cukr a sůl. Vše důkladně promícháme. Kdybychom cukr přisypali v průběhu vaření omáčky, připalovala by se nám.

Vložíme nasekaný čerstvý kopr a necháme 5 minut odstát.

Omáčku ochutnáme a můžeme ještě dochutit. Nezapomeňte však, že dochucovací možnosti jsou pouze sůl a cukr.

A můžeme podávat. Plátek masa, vařené brambory a „improvizovaná“ koprová omáčka.

Omáčku můžete bez obav jíst při zánětu žlučníku i slinivky břišní, po operaci žlučníku, po infekční žloutence, střevních dyspepsiích a střevním kataru.

Přísná dieta trvá naštěstí „jen 6 – 8 týdnů“ po operaci. Pak se může postupně přejít na normální stravu, dle dispozic každého jedince.

  • Nový komentář
  • Lenka 27.3.2025 11:49
    Marcelko, moc děkuji za tento recept ???? s karlovarským knedlíkem je to pohlazení a závan tzv. normálního jídla ????
    Mám 10 dní po operaci a můžu si i při dietě pochutnat ????
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 29.3.2025 18:38
      Zdravím Vás, Lenko.
      Jsem moc ráda, že můj recept (mám jich zde několik na dietu č. 4) Vám pomohl trochu zpříjemnit tuto nepříjemnou epizodu. Jen Vám poradím, jezte hlavně maso (libové, vařené a pro lepší stravitelnost nasekané), abyste nedopadla jako já, kdy jsem nechtěla jíst a během 2 měsíců jsem zhubla 20 kg a ztratila téměř všechnu energii. Držím palce. M.
      Odpovědět
  • Miroslava 13.4.2024 12:09
    Dobrý den , p. Marcelko , kmín můžete, jen , ale vývar , nebo já si jej dávám do sítka na čaj a vařím s brambory. Jinak děkuji za recepty.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 15.4.2024 11:14
      Zdravím Vás, paní Miroslavo.
      S tím kmínem máte naprostou pravdu, dělám to tak i s houbami. Nechám je namočit, pak je uzavřu ve vajíčku na čaj či koření a nechám v polévce vyvařit. Povařené a nasekané houby z vajíčka přidávám do talířů strávníků, kteří nemají potíže s trávením. Přecezený nálev z namočených hub přidávám do polévky také.

      Děkuji i za milý a podnětný komentář. M.
      Odpovědět
  • Marie 12.8.2021 19:35
    Milá Marcelo, děkuji. Zachránila jste mi dovolenou. Těsně před začátkem dovči začínající zánět žlučníku. Díky Vašim receptum v dietě č.4 se to do týdne zlepšilo a druhý týden už byl s vylety a krátkým pobytem. Takže díky Vám jsem si nakonec dovolenou užila ???? a ta Vaše koprovka! Tak ta je vynikající! Jsem milovnicí koprovky a tahle mě nadchla. Jinou už vařit nebudu. Díky a pokud máte další recepty této diety, ráda vyzkouším. Čeká mě určitě operace žlučníku????
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 13.8.2021 16:07
      Dobrý den, Marie,
      je úžasné číst Vaše řádky. S dietou č. 4 je opravdu těžké připravovat pokrmy, aby byly alespoň trochu k jídlu.
      Na mých stránkách, v základní nabídce, je nahoře lišta a tam jedna z možností je "kuchařská abeceda". Klikněte na to a pod písmenem D je seznam všech povolených i zakázaných potravin. Mám tam i zelené prokliky na některé recepty. Podívejte se, třeba Vás něco zaujme. Každému říkám, že musí jíst maso. Jakékoli maso, ale musí být libové a způsob úpravy je jen vařené nebo dušené v parním hrnci. Pro lepší stravitelnost jsem si maso mixovala s vývarem nebo s jogurtem či se sýrem cottage. Tak se na to mrkněte a moc Vám přeji, aby jste se mohla co nejdříve dobře najíst bez obav, že Vám bude špatně. Držím palce. M.
      Odpovědět