Domácí kečup, který chutná jako skutečný kečup

Domácí kečup, který chutná jako skutečný kečup
13.9.2022  |  Stáhnout jako PDF

Připravit domácí kečup, který chutná jako skutečný kečup, tak to byl můj mnohaletý sen, který jsem si letos splnila. Když jsem dala na recepty (většinou měly původ hluboko v socialistických kuchyních), výsledek nestál za nic. Dodnes nechápu, kde se v kečupu v Čechách vzala jablka., ale zjistila jsem to.

Věhlasná kuchařka paní Sandtnerová ve své kuchařce publikovala někdy po roce 1920 recept: „Americký jam z rajských jablíček“. A tam, nemaje dostatek rajských jablíček použila klasická jablíčka (ovoce), o které u nás není nouze. A pak už se jen opisovalo a dodnes opisuje.

Letos o dovolené jsem se ptala paní Mariany z Chorvatského Lozovace, jak připravuje domácí kečup ona. Dostala jsem její recept i rady. Oni kečup vaří z 10 i více kg. To bylo na mě moc. Recept jsem si upravila na menší množství a pak jsem už jen míchala a ochutnávala a říkala si:

„To není možné, chutná jako kečup, který znám z obchodu“.

Na přípravu 750 ml kečupu budeme potřebovat

  • 1,5 kg rajčat bez semeníků a nakrájených na menší kousky
  • 110 g cibule nakrájené na drobné kostičky
  • 1 velký stroužek česneku nakrájený na jemné kostičky
  • 125 g rozinek překrojených na polovinu
  • 12 g soli
  • 3 hřebíčky
  • 1 cm celé skořice
  • 5 listů bazalky
  • 1 čerstvý bobkový list
  • 50 g cukru
  • 70 ml jablečného octa
  • Doba varu: +/- 2 hodiny odkryté bez poklice
  • Sterilizace: 20 minut na 90 °C

Postup přípravy domácího kečupu, který chutná jako skutečný kečup

Do prostorného kastrolu vložíme pokrájená vyzrálá rajčata, přidáme kostičky cibule i česneku. Přisypeme sůl, pokrájené rozinky, 3 kusy hřebíčku, 1 cm skořice, natrhané listy bazalky a v dlaních pomuchlaný čerstvý bobkový list (použijeme-li suchý bobkový list, přelomíme ho na 3 kusy).

Směs začneme zahřívat a povaříme ji přibližně 1 hodinu od bodu varu. Pak do směsi přisypeme 50 g cukru a přilijeme 70 ml jablečného octa. Povaříme ještě další hodinu. Kečup nesmí téct, být řídký.

Paní Mariana radila: „Kuhajte i miješajte da dobijete gustu smjesu“. (Vařte a míchejte, dokud nezískáte hustou směs).

Ještě horkou, redukovanou směs, přepasírujeme. Nejdříve použijeme sítko s velkými otvory a následně s malými otvory. Kdo chce, může na závěr použít i ponorný mixer.

Přepasírovanou hmotu - kečup - přendáme do menších skleniček. Ideální jsou o obsahu 2 dl. Nádobky uzavřeme a sterilizujeme na 90 °C po dobu 20 minut.

Moje důvěra v recept paní Mariany se vyplatila. Kečup je chuťově výborný. Dala jsem na mističku svůj kečup a na druhou mističku mnou běžně používaný kečup od firmy Heinz. Rozdíl nebyl ani v barevnosti, ani v hustotě, ani v chuti.

Občas hřeším a ohřeju si k večeři párek. Neodmyslitelnou přílohou není hořčice, ale kečup. Co říkáte, také byste si dali ?

  • Nový komentář
  • Petr 28.8.2024 21:59
    Dobrý den,
    měla by jste odzkoušený recept na zpracování zakonzervování paprik... ? Minulý rok jsem naložil a zavařil papriky s cibulí. Složení nálevu bylo podobné jako na okurky a papriky v nálevu přes zimu zhořkly....Napadlo mě zkusit papriky usušit a naložit do oleje( podobně jako rajčata)...Díky Petr
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 29.8.2024 10:30
      Zdravím Vás, Petře. Já papriky příliš konzumovat nemohu (nemám žlučník), ale pro ostatní nakládám papriky plněné zelím. Mám zde i recept:https://www.varimesmarcelou.cz/zavarovani-konzervovani-nakladani/sterilovane-papriky-plnene-hlavkovym-zelim.html mrkněte se. A co se týká toho sušení, tak nevím, možná že to jde, ale nemám to odzkoušené, tak Vám to nemohu doporučit. Ale kdybyste papriky upekl, oloupal a pak naložil do oleje, třeba s kousky balkánu nebo tvarohu, pak by to šlo. M.
      Odpovědět
    • Marie 30.8.2024 15:53
      Moje zkušenost je taková, že hořknou takové ty tmavě zelené papriky. Bílé, žluté nebo červené ne.
      Odpovědět
  • Tereza 28.8.2024 19:48
    Dobrý den, tak po roce zase váš kečup, První várka ze 4 kg. Nezkutečně se celý rok těším. Opravdu nejlepší recept. Už jsem předala celé rodině a budu předávat dál. Ať se vám daří❤️
    Odpovědět
    • Tereza 28.8.2024 19:49
      Neskutečně ???? ještě jednou díky :)
      Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 29.8.2024 10:23
      Zdravím Vás, Terezko.
      Sdílím Vaše nadšení, kečup opravdu chutná výborně. A to, že recept předáváte dál, mě moc těší. Děkuji za komentář a přeji Vám krásný zbytek léta. M.
      Odpovědět
  • Lucie 27.8.2024 16:43
    Dobrý den, opravdový kečup. Jsem nadšená. Hlavně teda manžel....prý ať si hlavně uložím recept ???? děkuji. Lucie
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 28.8.2024 11:48
      Lucie, těším se s Vámi. I já mám vždy radost, když chutná manželovi i dětem. A když si recept neuložíte, na mých stránkách ho za rok zase najdete. Díky za komentář, potěšil mě. M.
      Odpovědět
  • Monika 21.8.2024 12:41
    Kečup zrovna teď vařím,loni jsem zkusila a byl fantastický.Jen chci zkusit pálivou variantu s chilli.Děkuji za inspiraci
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 27.8.2024 9:47
      Moniko, díky za zprávu. Jsem moc ráda, že Vám kečup chutnal a práce s ním nebyla marná. Pálivou verzi klidně vyzkoušejte, já jsem včera připravovala omáčku na pizzu (recept mám zde na stránkách) a do poloviny jsem přidala chilli papričku. Byla výborná. Děkuji za komentář a přeji Vám pěkný zbytek léta. M.
      Odpovědět
  • Klára 19.8.2024 19:20
    Konečně recept, který chutná opravdu jako kečup!! Použila jsem 1.5 kg celých rajčat (bylo mi líto nezpracovat rajčata celá) a výsledek je i tak dokonalý. Moc děkuji
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 20.8.2024 11:44
      Zdravím Vás, Kláro. Moc mě těší, že jste byla spokojená s výsledkem Vaší práce a kečup Vám chutnal. Není většího zklamání než když si někdo do nebe vychválí svůj recept (na cokoli) a vy ať se snažíte jak chcete, výsledek je katastrofa. Stalo se mi to mnohokrát.
      Všechny recepty, které zde na stránkách mám, jsem osobně a opakovaně vyzkoušela, než jsem si je dovolila publikovat. Budete-li v budoucnu hledat nějakou inspiraci, budete zde vítaným hostem. M.
      Odpovědět
  • Petr 12.8.2024 18:18
    Kečup dělám druhý rok - nejlepší kečup. Díky za inspiraci.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 13.8.2024 10:17
      Petře, Váš komentář mi moc potěšil. Nejen kečup, ale i ostatní moje díla zde na stránkách jsem uvařila, připravila, chuťově doladila tak, aby chutnaly nejen mě, ale i ostatním. A pokud navštívíte meje stránky i v budoucnu, vězte, že zde budete vítaným hostem. M.
      Odpovědět
  • Mirka 11.8.2024 6:23
    Super recept, chuťově mňam, takze si ho opět ukládám
    Děkuji za něj.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 13.8.2024 10:14
      Mirko, jste úžasná. Děkuji. Kdybyste měla profil na Facebooku, okamžitě Vás pozvu mezi své přátele. M.
      Odpovědět
  • Lenka 17.9.2023 11:17
    Moc děkuji za skvělý recept. Kečup je luxusní, krásně se vařil. Jsem nadšená z jeho chuti! Díky.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 18.9.2023 17:32
      Lenko, děkuji za zprávu a nadšení pro tento recept na kečup. Chuť kečupu je naprosto dokonalá. Udělala jsem pokus a jeden zasterilizovaný kečup z loňského roku jsem otevřela letos. Barva i chuť zůstaly stejné, takže bingo, kečup se dá uchovat i jeden rok. M.
      Odpovědět
  • Míla 6.9.2023 14:26
    Dobrý den, paní Marcelo,
    právě se snažím o dílo dle Vašeho receptu. Zajímalo by mě, jestli je vhodné vařit kečup bez poklice, nebo vždy pod poklicí. Jestli pod poklicí stihne hmota po 2 hodinách patřičně zhoršenou. Děkuji.
    Odpovědět
    • Míla 6.9.2023 14:27
      Dobrý den, paní Marcelo,
      právě se snažím o dílo dle Vašeho receptu. Zajímalo by mě, jestli je vhodné vařit kečup bez poklice, nebo vždy pod poklicí. Jestli pod poklicí stihne hmota po 2 hodinách patřičně zhoustnout. Děkuji.
      Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 6.9.2023 21:42
      Dobrý den, Mílo, zdravím Vás, na Vaši otázku odpovídám, že po celou dobu vaření kečupu hrnec nezakrýváme. Zásadně vaříme bez poklice. Děkuji Vám za postřeh, doplním to do receptu. M.
      Odpovědět
  • Amalie 5.9.2023 15:36
    Dobrý den,
    kde se prosim v receptech vzala jablka? Co jste zjistila? Toto je prvni po dlouhem hledani, kde jablka nejsou.
    Dekuji moc, A.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 9.9.2023 17:02
      Zdravím, Amalie.
      V receptu píšu: "Věhlasná kuchařka paní Sandtnerová ve své kuchařce publikovala někdy po roce 1920 recept: „Americký jam z rajských jablíček“. A tam, nemaje dostatek rajských jablíček použila klasická jablíčka (ovoce), o které u nás není nouze. A pak už se jen opisovalo a dodnes opisuje."
      Posílám pozdrav, a mimochodem, jste nositelkou krásného jména. M.
      Odpovědět
  • Pačes 30.8.2023 21:44
    Dobrý deň. Dostal sa mi do rúk tento váš recept na "kečup". Musím vás poopraviť - akonáhle dáte do kečupu bazalku, hrozienka a jablčný ocot, už to nie je kečup, ale arrabiata.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 31.8.2023 8:55
      Zdravím Vás, pane Pačes.
      Tak teď nevím, čemu mám věřit, zda Vám nebo Wikipedii:
      "Přeloženo z angličtiny-Arrabbiata omáčka, nebo italsky sugo all'arrabbiata, je pikantní omáčka na těstoviny z česneku, rajčat a sušených červených chilli papriček vařených v olivovém oleji. Omáčka pochází z oblasti Lazio a zejména z města Řím".
      No, ať je to tak či tak, můj kečup má výbornou chuť, je bez dochucovadel a o to přece jde. M.
      Odpovědět
  • Barua 29.8.2023 8:42
    Tak tohle je pecka! Neuvěřitelně chutný kečup, zkoušela jsem z poloviční dávky, ale po ochutnání se chystám na dvojitou! :) Mockrát děkuji za sdílení tohohle skvostu
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 29.8.2023 12:02
      Milá Baruo,
      Váš komentář mne neskutečně potěšil. Zrovna minulý týden jsem otevřela poslední skleničku z loňského roku. I po roce zůstal nezměněný, jak barevně, tak i chuťově. Letošní várka mě teprve čeká, už se těším. M.
      Odpovědět
  • Zdena 28.8.2023 15:48
    Paní Jano, dnes jsem vařila kečup dle vašehi receptu, na 1.5 kg dužniny rajčat (rajčata bez semeníků = bez šťávy a semínek a slupky) jsem spotřebovala 2,5 kg rajčat, vařila jsem vše dle receptu. Ale ani po 1/2 hodině ručního pasírování se mi nepodařilo přepasírovat přes hrubší a jemnější sítko (asi nemám dostatečnou sílu a rozvar byl asi hustý),tak jsem jen rozmixovala tyčovým mixérem. Mám z toho množství jen 300 ml kečupu, kde jsem udělala chybu ???? Chuťově je opravdu dobrý, ale . .. Neměla jsem tam raději tu šťávu a semínka nechat? Díky za radu. ????‍♀️
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 29.8.2023 11:56
      Dobrý den, Zdeno.
      Z 1,5 kg rajčatové dužiny a po přidání octa, cibule a ostatních surovin je 3 dl kečupu moc málo. Jako pravděpodobné se mi zdá, že jste z pasírovače nezískala všechno. Souhlasím s Vámi, ruční paísrování je docela fuška. Nevím, jaký pasírovač jste použila, ale budou-li otvory v sítkách ostré, mělo by se pasírováním získat již zmíněných +/- 750 ml kečupu. Ten ponorák jsem použila až do přepasírované hmoty, aby byl kečup opravdu jemný.
      Pokud v rozvaru ponecháte šťávu i semeníky, budete muset tu šťávu déle redukovat, aby kečup nebyl tekoucí a semínka pasírováním odstranit. Jedna diskutující radila přidat pektin, ale to pak nepřipravíme kečup, ale marmelátu.
      Pokud máte v dosahu nějakou mužskou sílu, požádejte o pomoc. M.
      Odpovědět
    • Pačes 30.8.2023 21:51
      Dobrý deň. Skúste použiť pasírku. Je to plechový lievik veľkosti cca 30 cm v priemere a na výšku cca 20 cm. Na spodku to má dierky, vo vnútri rotačnú os s kľukou (je to ručné náradie, nie elektrické). Do toho lievika nalejete rozvarenú rajčinovú pulpu a točíte. A točíte a točíte. Po prepasírovaní vám na dne ostanú len jadierka a šupky (z 1,5kg fakt máličko), všetko ostatné odtečie spodkom. Je to stará vec, ale dá sa ešte kúpiť. Hlavne na farmárskych trhoch alebo vo všelijakých výpredajoch (veľkú šancu máte na facebooku v inzertných skupinách, napríklad Sousedská burza alebo Daruji co nepotřebuji).
      Odpovědět
  • Jana 27.8.2023 10:00
    To s těmi jablky není pravda. Jablka se dávají nejen do kečupu kvůli zhoustnutí - pektinu, který obsahují. Sandtnerová to dobře věděla.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 27.8.2023 19:24
      Paní Jano,
      zhoustnutí kečupu není o pektinu jak píšete (ten je důležitý v marmeládách), ale o redukci tekutiny v rajčatech. M.
      Odpovědět
    • Pačes 30.8.2023 21:54
      Poopravím vás. Pektín obsahujú aj jadierka ovocia a zeleniny, teda aj jabĺk aj rajčín. Varením (pred pasírovaním) jadierka praskajú a pektín uvoľňujú. Takže je to aj o pektíne.
      Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 31.8.2023 9:01
      Pane Pačes, musím Vás poopravit. V mém receptu se používá jen dužina rajčat BEZ SEMENÍKů, tudíž rozvarem nic nepraská a nic se neuvolňuje. Hustotu získáme jen redukcí tekutiny obsažené v dužině. Rajský protlak je také o redukci - průmyslově se asi dobarvuje i zahušťuje, ale já nic takového nedělám. M.
      Odpovědět
  • Gustav 23.8.2023 16:13
    Dobrý den. Zkusil jsem kečup dle Vašeho receptu, je famózní ;) Vyzkouším jej ještě ze žlutých hruškových rajčat, tak mi drže palce, jelikož nemohu nikde žádný recept najít ;)
    Děkuji moc za inspiraci ;)
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 25.8.2023 15:33
      Vítám Vás na svých stránkách, Gustave.
      Moc mne těší, že Vám kečup, připravený podle mého receptu, chutná. Jen nevím, jak to bude s těmi žlutými rajčaty. Chutnat by měl asi stejně, ale barva bude určitě jiná. Tak ať se Vám dílo podaří. M.
      Odpovědět
    • Gustav 25.8.2023 21:09
      Děkuji za přivítání i přání ke zdaru mého díla. ;)
      Namíchal jsem žlutá rajčata k červeným, jelikož červených bylo málo :D a výsledek opět famózní ;) přidal jsem pár červených rajčátkových feferonek a mám z něj Hot Top kečup. ;)
      Ještě jednou moc děkuji za recept ;)
      Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 27.8.2023 19:12
      Gustave, s těmi feferonkami je to bezva nápad, protože někdo má rád kečup ostrý. Tak ať se Vám daří na všech frontách. M.
      Odpovědět
    • Pačes 30.8.2023 21:57
      A zkuste i ze zelených. Výsledek ak bude zelený kečup. Některé zdroje uvádějí, že zelená rajčata jsou jedovatá, ale není to pravda. Rajče sice obsahuje kyanid lykopersicin, ale denně byste musel sníst 5 litrů kečupu, aby vám uškodil.
      Odpovědět
  • Pepíno 20.8.2023 22:56
    Hledal jsem recept na kečup, ve kterém nebudou jablka, až mi padl do oka ten Váš. Marci výsledek je naprosto skvělý. Díky moc za inspiraci!
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 21.8.2023 11:36
      Zdravím Vás, Pepíno.
      V případě kečupu jsem byla moc ráda Vaší inspirací. Děkuji za důvěru v tento recept. Já jsem také moc nevěřila, že z rajčat, cibule, rozinek a koření bude něco tak fantasticky chutného.
      Ve všech verzích receptu paní Sandtnerové (a že české kuchařky jsou velmi nápadité) mi nejvíc vadila ta jablka, protože jsou na chuť drsná (v konečném výsledku) a nesplňovala moji představu o jemném kečupu.
      Pepíno, děkuji za krásný komentář. M.
      Odpovědět
    • Pačes 30.8.2023 22:06
      Áno. Pokiaľ použijete jablká so zrnitou dužinou, bude výsledok taký, ako píšete. Ide o druhy Jabko červené a jeho ekvivalenty a všetky druhy s tmavou šupkou (napr. Jonatánky a pod.). Ak však použijete Delicious alebo Golden delicious alebo akékoľvek jablko so žltou (alebo žltozelenou) šupkou, ich dužina je jemná. Ale pozor na chuť, bývajú kyslejšie. Takže je dobré dať o 10% menej octu. O cukor sa nestarajte, aj keď je známe, že kyslé jablká majú vyššiu cukornatosť. Ale zase až tak veľa v nich cukru nie je, aby ste museli upravovať dávku cukru.
      Odpovědět
  • Mirka Gašparíková Balková 20.8.2023 22:34
    Dobrý večer paní Marcelo, poprvé v životě jsem se dala do výroby kečupů, dcera je miluje. A protože jsem zvídavá, dělala jsem hned 3 recepty najednou. Nerada používám větu, už nikdy jiný, ale ve vašem případě luxusního receptu tuhle větu použiji a recept posílám dál. Děkuju vám za něj, je opravdu dokonalý a jiný už zkoušet opravdu nemusím! mirka
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 21.8.2023 11:31
      Zdravím Vás, Mirko.
      Děkuji za důvěru v tento recept. Já jsem také moc nevěřila, že z rajčat, cibule a rozinek bude něco tak fantasticky chutného.
      Ve všech verzích receptu paní Sandtnerové (a že české kuchařky jsou velmi nápadité) mi nejvíc vadila ta jablka, protože jsou na chuť drsná a nesplňovala moji představu o jemném kečupu.
      Děkuji za krásný komentář. M.
      Odpovědět
    • Mirka Gašparíková Balková 21.8.2023 14:28
      Na tento recept jsem natrefila náhodou, ale díky vynikajícímu výsledku začínám hleda v v dalších a děkuji vám za inspiraci mirka
      Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 23.8.2023 11:58
      Paní Mirko, nemáte vůbec za co děkovat. Váš zájem mě moc těší a vězte, že na mých stránkách budete vždy vítaným hostem. M.
      Odpovědět
  • Marie 29.7.2023 18:00
    Vařila jsem kečup podle vašeho receptu ,je výborný o moc lepší než z obchodu.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 31.7.2023 11:45
      Marie, děkuji mnohokrát za pochvalu. Kečup má opravdu skvělou chuť. Tento recept je důkazem, že ptát se lidí na jejich zkušenosti se vyplatí. Mě osobně by nikdy nenapadlo, přidávat do kečupu rozinky. A řekla bych, že právě rozinky dodaly kečupu tu úžasnou chuť. A ještě jedna zkušenost, z loňské várky kečupu nám zbyla jedna sklenička a po otevření byla naprosto v nezměněném stavu - barvou i chutí.
      Přeji Vám pěkné léto a děkuji za důvěru i milý komentář. M.
      Odpovědět
  • Aja Kohoutova 27.7.2023 8:53
    Dobry den,recpt urcite vyzkousim,u nas musi byt v kecupu paprika ale novym vecem se nebranime.A skvela detektivni prace????Take jsem nechapala ,proc redit rajcata jablicky.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 27.7.2023 12:02
      Zdravím Vás, Ajo.
      Děkuji za pochvalu mé detektivní práce na poli gastronomie. Takových pátrání tady mám několik. Třeba již zmíněná paní Sandtnerová v roce 1920 sepsala nějaký recept a mám ověřeno, že přesně stejný recept včetně gramáží najdeme třeba v současných časopisech, a bez uzardění se chodí opisovat i ke mně. Například recept na Domažlický bacán jsem si vytvořila sama podle jedné věty z etnologického časopisu Český lid z roku 1904:https://www.varimesmarcelou.cz/prilohy-a-pecivo/domazlicky-bacan-prilohova-bramborova-placka.html (zde je celý článek). A ejhle, jedna paní redaktorka bez uzardění ho publikovala jako svůj v časopisu GURMET.
      Zkrátka, když dojde invence a nebo není žádná, tak stačí přece opisovat.
      Omlouvám se, že jsem se tak rozepsala. Vám děkuji za komentář a bude-li Vám můj kečup chutnat, napište mi. Potěšilo by mě to. M.
      Odpovědět
  • Helena Johnson 26.7.2023 17:56
    Ja budu mit velkou urodu rajcat tak budu vyrabet. Urcite udelam vic, moc se na to tesim. Jeste lepsi bude, ze pouziju svou vlastni cibuli i cesnek. Diky za recept!!
    Odpovědět