
Zkuste si upéct tuhle báječnou vánočku se skořicí. Až ji ochutnáte, už nikdy jinou nebude chtít.
Na skořicovou vánočku budeme potřebovat
Suroviny na kvásek
- 70 ml vlažné vody
- 20 g kvasnic
- 100 g hladké mouky
- 1 čajová lžička medu
Suroviny na těsto
- 260 g hladké mouky
- 1 kávová lžička soli
- 80 g prosátého moučkového cukru
- 65 g změklého másla
- 70 ml vlažného mléka
- 20 ks opraných a překrájených rozinek
- 1 kávová lžička mleté skořice
- 30 ml rumu (Božkovský Tuzemák)
- ½ rozšlehaného vajíčka
Na potření vánočky
- ½ rozšlehaného vajíčka
Dále budeme potřebovat
- domácí pekárnu
- plech na pečení
- 1 arch pečícího papíru
- vál
Rada: Na odměřování malého množství tekutin používám odměrku od sirupu proti kašli. Je to dobrý a přesný pomocník.
Suroviny na kvásek vložíme do nádoby domácí pekárny. Nejprve tekuté a pak sypké. Necháme vymíchat kvásek a pak jej necháme 30 minut vykynout. Víko pekárny neotvíráme.
Mezitím si připravíme suroviny na těsto. Mouku, cukr a sůl promícháme. Rozinky opereme, překrájíme na menší kousky. Dáme je do skleničky, zasypeme skořicí a zalijeme rumem. Důkladně promícháme. Připravíme si plech na pečení, arch papíru na pečení a vál.
Po vykynutí kvásku otevřeme víko domácí pekárny a vložíme všechny suroviny na těsto. Nejdříve tekuté a pak sypké. Zvolíme program „těsto“ a necháme pekárnu 1,5 hodiny pracovat.
Hotové těsto vyklopíme na pomoučený vál. Rozdělíme ho na pět stejných částí a ještě necháme 15 minut kynout.
Rada: Vál i plech na pečení nesmí být nikdy studený. Je dobré oba pomocníky nechat při pokojové teplotě minimálně 10 hodin před pečením.
Z každé části těsta rukama uválíme prameny o délce cca 30 cm.
Nebojte se, těsto je krásně pružné a v žádném případě nehrozí, že se přetrhne.Nyní přistoupíme k pletení vánočky.
Na vál položíme pečící papír, který nám po upletení pomůže snadno hotovou vánočku přemístit na plech.
- Všechny prameny na jednom konci dobře spojíme.
- Pět pramenů, položených vedle sebe rozdělíme-odsuneme na 3 z leva, mezera a 2 zprava.
- Vnější levý pramen ze tří přehodíme přes dva zbývající a přidáme ho na pravou vnitřní stranu, kde jsou prameny dva. Počet pramenů na levé i pravé straně se nám obrátí.
- Pokračujeme v pletení. Vnější pramen z pravé strany přehodíme přes dva sousední a přidáme jej na levou stranu.
- Uprostřed stále zůstává mezera. Takto postupujeme až do konce.
- Při pletení prameny vždy mírně utahujeme. Na konci vánočky všechny prameny stiskem spojíme a zasuneme pod vánočku. Totéž učiníme na počáteční straně pletení.
- Pečící papír vezmeme rukama z obou stran a přemístíme na plech, kde se bude vánočka péct.
Skořicová vánočka pro dva z pěti pramenů
Zdroj:Marcela Hackerová
Na plechu necháme vánočku kynout 1,5 hodiny. Troubu si předehřejeme na180 °C. Těsně před pečením skořicovou vánočku potřeme rozšlehaným vajíčkem. Kdo chce, může ji posypat plátky mandlí. A nyní ji vložíme do vyhřáté trouby.
Pečeme na 180 °C. Po dvaceti minutách ji zakryjeme alobalem a teplotu snížíme na 150 °C. Při této teplotě dopékáme 30 minut.
Vánočka krásně voní po celém bytě a ještě lépe chutná. Upečená vypadá úžasně. Hlavně odpadnou nervy a zklamání z nepovedeného tvaru. Žádné trhliny ani nečekané posuny těsta.
-
Nový komentář
-
Gabriela 5.1.2021 0:02 Odpovědět
-
Marcela . 5.1.2021 11:37 Odpovědět
-
-
Díky za dobré rady 25.9.2019 9:13 Odpovědět