Kachní stehna pečená na zelí v remosce

Kachní stehna pečená na zelí v remosce
15.7.2016  |  Stáhnout jako PDF

Do křupava upečená kachní stehna na zelí je jedno z jídel, které zbožňuji. Kachní maso je chutné, příprava rychlá a vám tak zbude více času pro sebe a pro rodinu.

Na přípravu 4 porcí kachních stehýnek budeme potřebovat

  • 4 kachní stehna
  • 500 g kysaného zelí
  • ½ pikantní klobásy nakrájené na kostičky
  • 1 středně velká, na kostičky nakrájená, cibule
  • 0,5 dl vody
  • Sůl
  • 1 rovná čajová lžička sladké papriky nebo grilovacího koření

Na dochucení zelí si připravíme

  • 1 čajovou lžičku krupicového cukru
  • 1 kávovou lžičku soli
  • 1 kávovou lžičku kmínu

Postup přípravy pečených kachních stehýnek s kysaným zelím

Pokud je kysané zelí příliš ostré, propláchneme ho ve studené vodě. Okapané vložíme do nádoby remosky.

Lehce zelí osolíme, přidáme cukr, kmín, nakrájenou cibuli a klobásu pokrájenou na menší kousky, aby pustila do zelí co nejvíce své chuti. Podlijeme připravenou vodou a vše promícháme a rovnoměrně rozprostřeme po dně remosky.

Kachní stehýnka vykostíme. Kosti nevyhazujeme, příležitostně je použijeme do vývaru nebo kaldounu. Můžeme je položit také na zelí a společně upéct.

Sůl promícháme s paprikou. Lze použít i grilovací koření. Směsí soli a papriky posypeme kachní stehna z obou stran a položíme je kůží nahoru na zelí.

Žádný tuk nepřidáváme. Kachní kůže ho má dostatek.

Přiklopíme víko remosky a můžeme začít péct. Asi v polovině pečení zkontrolujeme, zda má zelí dostatek šťávy, aby se nepřipalovalo. V případě potřeby lze zelí lehce podlít vodou.

Pečeme přibližně 1 hodinu a 10 minut, pak remosku vypneme a po deseti minutách odklopíme víko.

Kůže kachních stehýnek po upečení získá krásnou medovou barvu a chuť zelí je vynikající.

TIP:   Nemám ráda řídké zelí a ani zelí zapatlané jíškou. Proto upečené maso z remosky vyjmu na talíř a zakryji ho alobalem, aby si maso udrželo teplotu. Do zelí nastrouhám na jemném struhadle jednu středně velkou syrovou bramboru, přidám i osmaženou cibulku, promíchám a zelí nechám ještě 10 minut v remosce propéct.

Pokud nemáte remosku, tak si ji určitě pořiďte. Ušetříte tak značné množství energie a pečené maso má jinou, lepší chuť než upečené v troubě.

U mě v kuchyni remoska zažívá velkou renesanci.

Můžeme v zimě podávat s kynutým knedlíkem nebo v létě s bramborovými klíny, lehce obalenými v pikantní paprice se solí. To je sice příloha netradiční, ale velmi chutná.

 

  • Nový komentář
  • Jitka 12.11.2024 16:18
    Mohu udělat tento recept - kachnu na červeném zelí ?
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 13.11.2024 10:29
      Zdravím Vás, Jitko.
      Na Vaši otázku nedokážu jednoznačně odpovědět a to z jednoho prostého důvodu - červené zelí jsem nikdy nejedla a ani neochutnala. Asi proto, že se u nás doma (za mého dětství) nikdy nejedlo. Musím ho někdy ochutnat.
      Ale k Vaší otázce, teoreticky by to neměl být problém, protože bílé i červené jsou obojí košťáloviny. Je-li červené sladší, pak bych zkrátka dochucovala octem, solí, cukrem a pepřem tak, aby Vám chutnalo.
      My máme raději zelí hustější, tak maso ze zelí přeložím na talíř, do zelí nastrouhám jednu syrovou bramboru, promíchám a dám ještě na 10 minut zapéct, lze přidat i usmaženou cibulku. M.
      Odpovědět
  • Jaroslava Binusová 25.9.2021 10:35
    V remosce vařím i peču velmi často,je to opravdu vynikající věc.
    Stehýnka na zelí-unikát,
    přiznám se,že to mně ještě nenapadlo.
    Moc Vám děkuji budu Vaše recepty sledovat i nadále.
    Děkuji Jaruna
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 27.9.2021 19:50
      Dobrý den, paní Jaroslavo,
      že Vás nenapadlo upéct kachnu na zelí, tak z toho si nic nedělejte. U nových věcí si vždy říkám, Bože, proč mě to nenapadlo, vždyť je to tak jednoduché. A časem vše zdomácní a na to nové si zvyknu. Moje maminka také vařila stále stejné polévky a stále stejná jídla i pekla stále stejné zákusky. Pak jsem jí naučila jako první pórkovou polévku a jiná jídla. Byla to taková vzájemná výměna kuchyní. Já jsem čerpala od ní a ona čerpala ode mě.
      Děkuji Vám za milý komentář. M.
      Odpovědět
    • Jitka 12.11.2024 16:20
      Mohu upéci kachnu na červeném zelí?
      Odpovědět
  • Anna Daňková 13.12.2020 1:49
    Děkuji za rady, právě jsem si koupila remosku a kachnu, tak vyzkouším Vas recept.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 14.12.2020 10:11
      to Anna Daňková: Recept vyzkoušejte, určitě nebudete zkladmaná. Já na zelí peču nejen kachnu, ale i králíka či kuře. Maso nemusíte vykosťovat, stačí jen zkontrolovat propečení. Přesto, že mám elektrickou troubu, tak remosku i pomalý hrnec používám poměrně často. Tak si užijte pečení s remoskou a přeji dobrou chuť. M.
      Odpovědět
  • kraus gražyna 10.4.2020 20:36
    už se opét téšim na kačenku dle vašeho receptu ,minule chutnala všem -a přeju Krasne Velikonoce ,kraus gražyna
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 11.4.2020 20:28
      to kraus gražyna: Je milé, že se znovu setkáváme. Není pro mě nic lepšího, než vracející se a spokojení návštěvníci mých stránek. I já Vám přeju zdravé a spokojené Velikonoce. M.
      Odpovědět
  • kraus gražyna 24.3.2018 18:35
    nejlepší a nejrychlejši recept na Kačenku ,-dékuji
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 27.3.2018 10:52
      to kraus gražyna: I Vaše druhá zpráva mě potěšila. Kachnička pečená na zelí je zkrátka výborná. Díky.
      Odpovědět
  • kraus gražyna 21.11.2017 19:19
    už ji délam takhle podruhe je vynikajici
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 22.11.2017 11:33
      to kraus gražyna: Děkuji za zprávu. My takhle připravenou kachnu milujeme. Zelí má neskutečně dobrou chuť a kachní maso také. Nejraději k tomu podávám kynuté knedlíky. Těší mě, že jsem Vám obohatila jídelníček.
      Odpovědět