Květák připravený na všechny možné způsoby mám velmi ráda. Patří k nim i zapečený květák s kuřecím masem. Aby bylo kuřecí maso v pokrmu barevně odlišné od bílého květáku, nakládám ho do marinády.
Na přípravu 4-6 porcí zapečeného květáku s kuřecím masem si připravíme
- 600 g očištěného květáku, 10 minut povařeného ve slané vodě
- 4 polévkové lžíce olivového oleje
- 400-450 g kuřecích prsních řízků nakrájených na nudličky
- 2 středně velké cibule nakrájené na měsíčky
- 1 řapík celeru nakrájený na menší, asi půl centimetrové kusy
- Zapékací misku (měla jsem misku š14cm x d25cm x v6cm)
- tuk na vymazání zapékací misky
- strouhanku na vysypání zapékací misky
Na marinádu masa budeme potřebovat
- 1 polévkovou lžíci bramborového škrobu (vrchem)
- 2 polévkové lžíce červeného suchého vína
- 2 polévkové lžíce worcesterské omáčky
- 1 čajovou lžičku rajského protlaku
- 1 čajovou lžičku soli
Na zálivku použijeme
- 1 dl kysané smetany
- 1 dl kefíru
- 50 g sýra Pecorino - nastrouhaného
- 1 celé syrové vejce
- Sůl
- Mletý černý pepř
Na posypání pokrmu před zapečením budeme potřebovat
- 2 polévkové lžíce strouhanky
- 2 polévkové lžíce nastrouhaného sýra Pecorino (nebo Grana Padano, Parmezán)
- nasekanou hrst petrželky
Postup přípravy zapečeného květáku s kuřecím masem
Nejprve si naložíme maso do marinády.
Do misky nalijeme 2 polévkové lžíce červeného suchého vína, přidáme 2 polévkové lžíce worcesterské omáčky, 1 čajovou lžičku rajského protlaku, sůl a lžíci bramborového škrobu. Vše důkladně promícháme.
Do marinády vložíme nudličky kuřecího masa a důkladně je marinádou obalíme. Maso obalené marinádou necháme 15 minut odpočinout.
Zapékací misku důkladně vymažeme tukem a vysypeme strouhankou.
Než si maso odpočine, nakrájíme si uvařený květák na menší růžičky a zapneme zdroj tepla pod širší pánví, do které jsme nalili 2 polévkové lžíce olivového oleje.
Jednotlivé kroky přípravy
Zdroj:Marcela Hackerová
Do horkého tuku v pánvi vložíme marinované maso i se zbytky marinády. Maso za občasného promíchávání opékáme 8-10 minut.
Opečené maso, které mírně zčervenalo, vůbec nevypadá jako kuřecí, ale spíše jako vepřové. Maso vyjmeme z pánve a přidáme ho k nakrájenému uvařenému květáku.
Do prázdné pánve nalijeme zbylé 2 polévkové lžíce olivového oleje, přisypeme nakrájenou cibuli i řapíkatý celer. Za občasného promíchávání je smažíme přibližně 10 minut.
Cibule musí začít zlátnout a vonět. Pozor, nesmí se pálit. Opečenou cibuli i řapíkatý celer přidáme ke květáku a kuřecímu masu. Vše společně promícháme.
Dokončení pokrmu
Zdroj:Marcela Hackerová
Směsí květáku, kuřecího masa, opečené cibule a řapíkatého celeru volně naplníme zapékací misku. Nic neudusáváme ani neumačkáváme.
Připravíme si zálivku. Do misky nalijeme smetanu a kefír. Přidáme nastrouhaný sýr, rozklepnuté vajíčko, směs osolíme a opepříme. Lze přidat i pár strouhnutí muškátového oříšku. Metličkou zálivku prošleháme.
Do zálivky můžete strouhnout muškátový oříšek. Provoní celý pokrm.
Zálivkou přelijeme povrch zapékací misky, pěkně po lžících, aby byla zálivka přítomna v celé misce. Povrch posypeme směsí strouhanky, sýra Pecorino a nasekané petrželky.
Misku vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a zapékáme 40 minut.
Pokrm můžeme podávat bez přílohy nebo třeba s bramborami či se salátem.
-
Nový komentář