
Tento recept na zelnou pečení patří k tradiční kuchyni v kraji Oberfranken. Zelnou pečeni si určitě zamilujete i vy a zařadíte ji do svého rodinného repertoáru jídel z kysaného či hlávkového zelí. Není finančně náročná, je rychle připravená a velmi chutná.
Suroviny
- 500 g kysaného zelí nebo střední hlávka bílého zelí
- 1 větší cibule
- 300 g mletého hovězího masa (může být i jiné mleté maso)
- 100 g prorostlé slaniny nebo uzeného bůčku
- 5 tvrdších housek
- 4 celá vejce
- 1,5 dl mléka
- Sůl, pepř, kmín
- Sádlo a strouhanku na vymazání
Postup
Kysané zelí uvaříme al dente, slijeme zbylou vodu a nakrájíme na jemno.
Pokud použijeme čerstvé zelí, rozčtvrtíme ho, asi 15 minut povaříme, vychladlé a okapané rovněž nakrájíme na jemno.
Housky nakrájíme na malé kousky a pokapeme mlékem.
Rada: Housky by neměly být moc vlhké, aby se pokrm upekl do křupava.
Přidáme rozšlehaná vejce a vše dobře promícháme a necháme 1 hodinu odpočívat.
Mezi tím si cibulku a slaninu nakrájíme na drobno a s mletým masem osmažíme.
Směs pro pečení
Zdroj:Marcela Hackerová
Zelí a osmažené maso přidáme k houskám, osolíme, poprášíme pepřem a kmínem.
Dobře promícháme a vzniklou směs dáme do pekáče, který jsme si vymazali sádlem a posypali strouhankou.
Ideální vrstva na pekáči před pečením je cca 3 - 4 cm.
Před vložením do trouby
Zdroj:Marcela Hackerová
Pečeme při teplotě 180 °C cca 40 minut, pak snížíme teplotu na 150 °C a dopékáme ještě 10 minut. Povrch je krásně křupavý.
Něco navíc
S tímto velmi chutným a nenápadným pokrmem jsem se poprvé setkala při návštěvě Aše, kde probíhaly „Přeshraniční gastronomické slavnosti“.
K tomuto báječnému jídlu tam ještě podávali omáčku -dressing, kterou dělají ze zbylé vody z kysaného zelí s přidáním bílého vína, s jemně nasekanou a podušenou cibulí a vše zahustí moukou.
Na dochucení použijí – typicky francké: cukr, sůl, pepř, případně kysanou smetanu a podávají samozřejmě s bramborami.
Je to taková hustá omáčka na způsob koprové, ale s chutí zelí.
Pro začátek zkuste zelnou pečeni s kysanou smetanou a bramborami. Tato kombinace tvoří dokonalou chuťovou harmonii.
-
Nový komentář
-
Jiřina 12.5.2016 15:47 Odpovědět
-
Marcela . 12.5.2016 16:43 Odpovědět
-