K
-
30.9.2023
Houskové kynuté knedlíky
Recept na houskové kynuté knedlíky vychází z babiččiny kuchyně. Babička ale suroviny nevážila, jen dosypávala a dolévala, aby těsto bylo „tak akorát“. Její mantru „tak akorát“ jsem vychytávala několik let.
-
24.10.2017
Karob nebo také svatojánský chléb
Ve Středomoří (nejen) roste stálezelený strom s pojmenováním Rohovník obecný (lat. Ceratonia silinqa). O jeho existenci jsem do nedávna neměla ani potuchy. Darovaný, exoticky vypadající lusk, ve mně vzbudil zájem zjistit více.
-
30.5.2017
Kopr – nepostradatelná bylina v naší kuchyni
V žádné zahrádce by neměla chybět základní a nenáročná rostlina – kopr. Kopr vonný je v mé kuchyni nepostradatelný. Bez něj by nebylo skvělé koprové omáčky, bez kopru bychom neměli domácí nakládané okurky ani rychlokvašky.
-
10.2.2017
Karí – pokrm indické a jihoasijské kuchyně
Přípravou karí mě dokonale provedl pan Paulus a facebookový přítel Andy Wong, který vaří pro jednu restauraci v Sydney.
-
16.4.2015
Kachna - porcování a vykosťování
Když si koupíme celou, vyvrženou kachnu, měli bychom se nejprve rozhodnout, jaké jídlo z ní připravíme. Pečená kachna se zelím je v Čechách velmi oblíbená, ale na přípravu je to nuda.
-
13.3.2015
Králík - porcování a vykosťování staženého, vykuchaného a bez hlavy
Králičí maso je jemné, lehce stravitelné a velice vhodné pro děti. Obsahuje málo tuku a cholesterolu, zato vysoký obsah bílkovin. Bohužel neznám ve svém okolí řezníka, který by naporcoval a vykostil králíka. Tak si vezmeme zástěru, vykosťovací nůž a pustíme do toho.
-
8.2.2015
Kapusta kadeřavá (kadeřávek) – dlouho přehlížená a zdraví prospěšná zelenina
Nejen kysané zelí, ale i kapusta kadeřavá je zimní zdroj vitamínů a stopových prvků, důležitých pro naše tělo. A to zejména v zimě, kdy je přírodních surovin pěstovaných ve venkovním prostředí opravdu málo. Ale naše tělo je vyžaduje. Kadeřávek se stále více využívá nejen v gastronomii, ale hlavně v oblasti zdravé výživy. Informace o této zelenině vás překvapí. Pokračujte ve čtení, stojí to za to.
-
7.2.2015
Kuchání, porcování, vykosťování a filetování kapra
Doma vždy porcovala kapra maminka. Nikdy jsem se tohoto aktu k mé velké škodě nezúčastnila. Jednou jsem dostala uloveného kapra z řeky Úslavy. Co s ním? Zachránil mne dobrou a praktickou radou bratr. Po telefonu mi předal instrukce jak na kapra a já jsem se pustila do díla – bohužel sama. Nespoléhejte vždy na partnera. Manželovi se totiž při pohledu na vyvrhnutého kapra nejprve přitížilo a po 2 whisky, kdy mu bylo lépe, mi už bohužel nebyl schopen pomoci.