P
-
25.7.2016
Polenta – kukuřičná kaše
Když se řekne „polenta“ tak první, co si představuji, je nádherná zlatavě žlutá barva. Polenta je kaše z kukuřičné mouky nebo krupice. Polenta je zdravý pokrm bohatý na vlákninu, bílkoviny a také na minerály a vitamíny.
-
17.12.2015
Pošírování
Pošírování je způsob přípravy pokrmů v horké lázni, nikoli vroucí.
-
15.10.2015
Petržel – tři sestry petrželky (latinsky Petroselinum)
Petrželové lupení musím mít v kuchyni vždy na dosah ruky. Nejen že je zdrojem vitamínů a stopových prvků, ale pokrmy se s ním dají krásně dozdobit. Co by byla polévka bez voňavé, nasekané petrželové nati. Umíte si představit svíčkovou bez kořenové petržele. Já ne.
-
21.3.2015
Popenec - nezbytná bylinka vaší domácí velikonoční nádivky
Popenec obecný (nebo břečťanovitý) – latinsky Glechoma hederacea - slovensky Zádušník břečťanovitý - je rozšířen v mírném pásmu Evropy a Asie, na sever zasahuje do Finska, na jih do severní Itálie a Španělska. U nás roste hojně od nížin až do hor. Je používán jako léčivá rostlina a mladé rostliny se používají také do nádivek a salátů.