Recept na kosmatice – řízky z květů bezu černého

Recept na kosmatice – řízky z květů bezu černého
2.6.2015  |  Stáhnout jako PDF

Na přelomu května a června se u nás smažily kosmatice. Připravovaly se jen jednou do roka a hotové vždy mizely rychlostí blesku. Jsou to takové kotlety bez masa s vůní květů a koření.

Jak vlastně slovo "kosmatice" vzniklo se mohu jen dohadovat. Patrně souvisí se slovem "kosmatý", tedy "rozcuchaný".

Na Chodsku se smažil svítek s bezovým květem a také  se do lívanců přidávaly květy bezu černého a obojí se nazývalo "kosmatice".

Na přípravu 10 usmažených kosmatic budeme potřebovat

  • 30 kusů opraných květů černého bezu
  • 230 g mouky (130 hladké + 100 polohrubé)
  • ½ l kefíru
  • 5 g soli
  • 5 g prášku do pečiva
  • 1 čajová lžička směsi koření Aztécký poklad (lze nahradit nasekaným rozmarýnem s trochou pálivé papriky)
  • Olej na smažení
  • Papírové utěrky na prokládání

Postup přípravy kosmatic

Nejdříve si odvážíme mouku a společně s práškem do pečiva ji prosijeme přes síto do mísy.

Přidáme sůl, postupně přiléváme kefír a metličkou šleháme, až nám vznikne krásně hladké těsto.

Nakonec přidáme koření Aztécký poklad nebo rozmarýn s paprikou. Opět promícháme. Těsto svojí hustotou je podobné těstu na lívance.

Když těsto necháte stát na teplejším místě hodinu, bude po usmažení krásně kypré.

Na pánev nalijeme olej a počkáme, až bude dostatečně horký.

Smažím vždy tři květy společně.

Přidržím si stonky, květy pěkně vymáchám v těstíčku a kladu je do horkého tuku.

Než jedna strana krásně zezlátne, odstřihnu nůžkami stonky.

Po docílení zlatavé barvy kosmatice převrátím a smažím je na druhé straně. Úplně stejně jako klasické řízky.

Usmažené kosmatice prokládáme papírovými utěrkami, aby vysály přebytečný tuk.

Většinou kosmatice podávám s vařenými bramborami a zeleninou, kterou mám dostupnou.

Je to lahůdka také proto, že sezona květu černého bezu je velmi krátká a kdo zaváhá, musí tento recept vyzkoušet až příští rok.

Tip

V sousedním Rakousku také smaží kosmatice, jen jejich varianta kosmatic je sladká a na závěr se bohatě cukruje.

Na těstíčko používají:

  • 150 g hladké mouky
  • 3/16 litru bílého vína (tj. 0,19 litru; cca 2 dl)
  • 2 vejce
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 30 g cukru
  • Na špičku nože skořice
  • Špetka soli
  • 10 květů bezu černého

 

  • Nový komentář
  • Domi 6.6.2022 21:39
    Ale vždyť ty květy jsou hrozně hořké a vůbec to nechutná dobře ????
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 6.6.2022 22:34
      Milá Domi,
      vždyť kosmatice nemusíte jíst, když na ně nemáte apetit. Mně nechutná spousta jídel, a přesto o tom nemusím nikoho informovat. M.
      Odpovědět
  • svatava 15.5.2019 14:58
    Já mám ráda na slano-vajíčka,sůl,pepř-nebo grilovací koření a jiné.Stroužek česneku drceného,hladká mouka,trochu mléka ,udělám těstíčko. .Oprané ,osušené květy namáčím do těstíčka a smažím v rozpáleném sádle.Je to náramná pochoutka
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 15.5.2019 15:03
      to svatava: Dobrý den, paní Svatavo. Ano, kosmatice jsou pochoutka. Asi také proto, že sezona květu bezu černého není příliš dlouhá. S tím česnekem to není špatný nápad. Určitě také vyzkouším. M.
      Odpovědět
  • Václav Braun 14.5.2018 23:26
    Milá vynikající kuchařko Marcelko, kosmatice mám velice rád. Dělám je podobně jako Rakušané a jím je přímo jen tak bez přílohy :-).
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 15.5.2018 10:43
      to Václav Braun: U nás se vždy smažily na slano, ale i ta sladká varianta nemusí být špatná. Stačí jen vyzkoušet. Děkuji za komentář.
      Odpovědět