
Na přelomu května a června se u nás smažily kosmatice. Připravovaly se jen jednou do roka a hotové vždy mizely rychlostí blesku. Jsou to takové kotlety bez masa s vůní květů a koření.
Jak vlastně slovo "kosmatice" vzniklo se mohu jen dohadovat. Patrně souvisí se slovem "kosmatý", tedy "rozcuchaný".
Na Chodsku se smažil svítek s bezovým květem a také se do lívanců přidávaly květy bezu černého a obojí se nazývalo "kosmatice".
Na přípravu 10 usmažených kosmatic budeme potřebovat
- 30 kusů opraných květů černého bezu
- 230 g mouky (130 hladké + 100 polohrubé)
- ½ l kefíru
- 5 g soli
- 5 g prášku do pečiva
- 1 čajová lžička směsi koření Aztécký poklad (lze nahradit nasekaným rozmarýnem s trochou pálivé papriky)
- Olej na smažení
- Papírové utěrky na prokládání
Postup přípravy kosmatic
Nejdříve si odvážíme mouku a společně s práškem do pečiva ji prosijeme přes síto do mísy.
Přidáme sůl, postupně přiléváme kefír a metličkou šleháme, až nám vznikne krásně hladké těsto.
Nakonec přidáme koření Aztécký poklad nebo rozmarýn s paprikou. Opět promícháme. Těsto svojí hustotou je podobné těstu na lívance.
Když těsto necháte stát na teplejším místě hodinu, bude po usmažení krásně kypré.
Na pánev nalijeme olej a počkáme, až bude dostatečně horký.
Smažím vždy tři květy společně.
Přidržím si stonky, květy pěkně vymáchám v těstíčku a kladu je do horkého tuku.
Než jedna strana krásně zezlátne, odstřihnu nůžkami stonky.
Po docílení zlatavé barvy kosmatice převrátím a smažím je na druhé straně. Úplně stejně jako klasické řízky.
Usmažené kosmatice prokládáme papírovými utěrkami, aby vysály přebytečný tuk.
Většinou kosmatice podávám s vařenými bramborami a zeleninou, kterou mám dostupnou.
Je to lahůdka také proto, že sezona květu černého bezu je velmi krátká a kdo zaváhá, musí tento recept vyzkoušet až příští rok.
Tip
V sousedním Rakousku také smaží kosmatice, jen jejich varianta kosmatic je sladká a na závěr se bohatě cukruje.
Na těstíčko používají:
- 150 g hladké mouky
- 3/16 litru bílého vína (tj. 0,19 litru; cca 2 dl)
- 2 vejce
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 30 g cukru
- Na špičku nože skořice
- Špetka soli
- 10 květů bezu černého
-
Nový komentář
-
Domi 6.6.2022 21:39 Odpovědět
-
Marcela . 6.6.2022 22:34 Odpovědět
-
-
svatava 15.5.2019 14:58 Odpovědět
-
Marcela . 15.5.2019 15:03 Odpovědět
-
-
Václav Braun 14.5.2018 23:26 Odpovědět
-
Marcela . 15.5.2018 10:43 Odpovědět
-