
Bramborová polévka se za mého dětství vařila často. Když byla sezóna hub, tak i s houbami. Přiznám se, že v této době nepatřila k mým oblíbeným. Zachutnala mně mnohem později a mám ji ráda dodnes.
Na přípravu budeme potřebovat
- 2 lžíce sádla
- 1 velká cibule
- 4 větší brambory
- 1 mrkev
- 100g celeru (plátek z bulvy asi 1 cm široký)
- 1 řapík celeru
- 2 stroužky česneku
- 200g zamražených hub (nebo 2 hrsti hub sušených; v sezóně samozřejmě 200g hub čerstvých)
- 1,5 litru vody
- 30g směsi čočky, krup, hrachu a fazolek (2 polévkové lžíce)
- Sůl
- Pepř
- 1 bobkový list
- 5 kuliček nového koření
- Kousek chilli papričky (nemusí být)
- 1 kávová lžička kurkumy nebo kari (pro barvu)
- 1 čajová lžička kmínu
- 2 čajové lžičky majoránky
Na zahuštění - tři varianty
Bezlepkové zahuštení
- 1 polévkovou lžíci Hrašky rozmícháme se studenou vodou.
Dietní zahuštění
- 1 polévkovou lžíci hladké mouky rozmícháme se studenou vodou.
Klasické zahuštění
- do 1 polévkové lžíce rozehřátého vepřového sádla vmícháme 1 polévkovou lžíci hladké mouky a smažíme do růžova.
Na ozdobení budeme potřebovat
- čerstvé bylinky – celer, pažitku, petržel ……….
Postup přípravy bramborové polévky s houbami
Do hrnce dáme sádlo a pomalu začneme zahřívat. Mezi tím si nakrájíme cibuli a přidáme jí do hrnce společně s kmínem a přelomeným bobkovým listem.
Restujeme, až cibule získá medovou barvu. K usmažené cibuli přihodíme nakrájenou mrkev, oba celery a brambory úhledně nakrájené na kostičky (cca 1 cm). Zeleninu posolíme a smažíme za občasného míchání asi 10 minut.
Nyní přidáme kuličky nového koření, kari nebo kurkumu a kdo má rád pikantní jídla, přidáme chilli.
Vaše volba: Máte-li potíže se žlučníkem, přidejte nyní 2 stružky česneku utřené společně se solí.
Obsah hrnce promícháme, přidáme houby a propláchnuté luštěniny. Zalijeme horkou vodou, znovu promícháme a necháme pomalu vařit 30 minut.
Nyní polévku zahustíme podle Vámi zvolené varianty uvedené výše.
Jen připomínám, než budeme hotovou jíšku vkládat do polévky, přidáme k ní naběračku studené vody a metličkou rozšleháme.
Polévku necháme provařit minimálně 15 minut. Pak přidáme majoránku a pepř.
Ten, kdo má žlučník v pořádku, přidá až nyní 2 stroužky česneku utřené společně se solí.
Polévku ochutnáme a případně dosolíme.
Mám ji ráda bohatě posypanou cibulkovou natí nebo pažitkou a s opečeným chlebem, potřeným sádlem.
A co vy, ochutnali byste. Přílohou mohou být moje skvělé neobyčejné vdolky pečené na pánvi nebo rozpeky. Báječná je bramborová polévka i s domácím cuketovým chlebem nebo s domažlickým bacánem.
-
Nový komentář
-
mrkva petr 31.8.2022 12:08 Odpovědět
-
Marcela . 31.8.2022 12:39 Odpovědět
-
mrkva petr 31.8.2022 12:53 Odpovědět
-
Mrkva petr 31.8.2022 13:05 Odpovědět
-
-
matuška v 22.3.2021 18:06 Odpovědět
-
Marcela . 24.3.2021 14:35 Odpovědět
-