
Čočková polévka sice patří k tradičním pokrmům novoroční tabule, ale já ji vařím po celý rok. Je to takový můj polévkový favorit. Je úžasně chutná a mimořádně sytá. Její příprava i vaření zabere maximálně hodinu. A když k ní upečete třeba rozpeky, máte hotový oběd.
Suroviny
- 150 g hnědé čočky
- 1 větší cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 kávová lžička kmínu
- 4 lžíce olivového oleje
- 50 g slaniny
- 1 menší mrkev
- 1 plátek celeru - tak do jednoho centimetru
- 1 řapík celeru
- 1,5 litru vody
- 1 velké oloupané rajče nakrájené na jemno nebo rozmixované
- 1 čajová lžička rajského protlaku
- 1 bobkový list
- Na špičku nože mletého nového koření
- 1 rovnou kávovou lžičku kari koření
- 1 čajová lžička majoránky
- Sůl a mletý pepř
- Ostrá paprika dle chuti
- 2 čajové lžičky Hrašky na zahušťování
Příprava a postup
Začneme tím, že si všechnu zeleninu a slaninu nakrájíme na kostičky.
Čočku přebereme a propláchneme ve studené vodě.
Do rozpáleného hrnce dáme olivový olej, nakrájenou slaninu, cibuli a kmín. Za občasného promíchání restujeme 5 minut.
Pak přidáme nakrájenou mrkev, oba celery, 1 čajovou lžičku soli a pokračujeme ve smažení.
Když mrkev získá oranžovou barvu, je čas přidat rajče, bobkový list, utřené stroužky česneku se solí, nové koření a kari. Vše důkladně promícháme a krátce zarestujeme.
Kdo má rád pikantní pokrmy, může nyní přidat ostrou papriku dle své chuti.
Přisypeme opranou čočku a přidáme rajský protlak. Promícháme a přilijeme horkou vodu.
Přikryté vaříme na mírném ohni do změknutí čočky. Trvá to přibližně 45 minut.
Polévku zahustíme Hraškou. Tu si důkladně rozmícháme v malém hrnečku s 1 dl studné vody.
Kdo chce, může si udělat klasickou jíšku z másla nebo sádla. Polévku necháme 10 minut provařit na mírném ohni.
Na úplný závěr přidáme majoránku, mletý pepř a případně dosolíme.
Polévku při podávání zdobíme čerstvě nasekanými zelenými bylinkami. A když k ní upečete třeba rozpeky, máte hotový oběd.
Tip: Když jsou rajská jablíčka koncem léta krásně vyzrálá, plná slunce a cenově nejvýhodnější, kupte je. Omytá dejte zamrazit a v průběhu zimy a jara z nich vařte.
-
Nový komentář
-
helena 20.12.2021 13:11 Odpovědět
-
Marcela . 22.12.2021 18:27 Odpovědět
-