Paštika z vepřového masa s brusinkami a pistáciemi

Paštika z vepřového masa s brusinkami a pistáciemi
30.1.2021  |  Stáhnout jako PDF

Tento recept na paštiku z vepřového masa s brusinkami a pistáciemi vznikl jako terapie v době výjimečného stavu a koronavirového ohrožení. Paštiku jsem rozeslala po celé rodině a pro její úspěch a délku výjimečného stavu jsem ji připravovala ještě několikrát.

Určitě si říkáte, co s takovým množstvím paštiky budete dělat. Zbavím vás obav, paštika je následně sterilizovaná v menších skleničkách s dlouhou dobou spotřeby. A až ji ochutnáte, obavy zmizí úplně.

Na 3 kg paštiky budeme potřebovat

  • 2 kg vepřové plece
  • 1 kg vepřového boku bez kosti
  • 2-3 kusy vepřové kůže
  • 0,5 l litru suchého bílého vína
  • 32 g soli
  • Hrst nasekaných kandovaných brusinek
  • Hrst nasekaných pistácií
  • skleničky s víčky na cca 200–400 g paštiky (vhodné ke sterilizaci)
  • Pomalý hrnec

Doba přípravy v pomalém hrnci: 6 hodin na vyšší stupeň

Dobra sterilizace: na 100 °C 25 minut

Postup přípravy paštiky z vepřového masa s brusinkami a pistáciemi

Vepřové maso nakrájíme na menší kostky (o hraně 2-3 cm), vepřovou kůži nastříháme nůžkami na drůbež na proužky.

Kostky masa i proužky kůže vložíme do nádoby pomalého hrnce. Máte-li po ruce i vepřovou kost, klidně ji přidejte.

01_Nakrájené maso + kosti01_Nakrájené maso + kosti
Zdroj:Marcela Hackerová

Maso zasypeme odváženou solí, zalijeme vínem a promícháme. Pomalý hrnec nastavíme na vyšší stupeň a délku 6 hodin.

Pomalý hrnec necháme pracovat, jen každé 2 hodiny obsah nádoby promícháme.

03_Maso je hotové03_Maso je hotové
Zdroj:Marcela Hackerová

Připravíme si skleničky o objemu 200–400 ml. Nasekáme si brusinky i pistácie.

Po šesti hodinách je maso měkoučké a kůže se téměř rozpadá. Nádobu z pomalého hrnce vyndáme, a ještě vařící ponorným mixerem rozmixujeme do hladka. Pokud jsme měli v hrnci vepřovou kost, tak tu nejprve vyndáme a dáme stranou.

04_Ponorným mixerem maso rozmixujeme04_Ponorným mixerem maso rozmixujeme
Zdroj:Marcela Hackerová

Do kašovité hmoty v nádobě přidáme brusinky i pistácie a stěrkou promícháme. Dbáme na to, aby kousky pistácií i brusinek byly všude v paštice rovnoměrně zastoupeny.

06_Přidáme brusinky a pistácie06_Přidáme brusinky a pistácie
Zdroj:Marcela Hackerová

Naběračkou a nálevkou s širokým otvorem plníme připravené sklenice. Zavíčkujeme, vložíme je do hrnce, kam jsme na dno nejprve položili čistou utěrku. Skleničky zalijeme mírně teplou vodou tak, aby všechna víčka byla pod vodou.

Od bodu varu sterilujeme 25 minut. Pak skleničky vyndáme a necháme zcela vychladnout.

09_Paštika z vepřového masa s brusinkami a pistáciemi..09_Paštika z vepřového masa s brusinkami a pistáciemi..
Zdroj:Marcela Hackerová

Paštika je výborná namazaná na chleba, topinku, toust či jakékoli bílé pečivo.

  • Nový komentář
  • ALENA 3.11.2021 15:25
    Dobrý den paní Marcelo. Vaše stránky jsou určitě nejenom pro mne velmi krásné, praktické a inspirativní. Budu postupně zkoušet polévky a pomazánky a vánoční pečivo dle Vás.Nejdříve chci vyzkoušet pomazánku v pomalém hrnci, který ovšem nemám, tak se chystám maso péct pomalu v troubě v uzavřené nádobě. Jak to dopadlo, napíšu.Zcela nejvíce mne oslovilo vaše pečení, třeba rozpeky.......Tak mějte krásný čas a díky za Vaše inspirace. Alena. Kunovice.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 10.11.2021 10:23
      Dobrý den, Aleno.
      Váš komentář mě potěšil. Nenapsala jste, jak se paštika povedla, tak doufám, že snad ano. Já bych v případě pečení v troubě na úvod přidala místo 0,5 l vína 0,7 l. V troubě je mnohem větší odpar než v pomalém hrnci. Je důležité, aby kousky masa plavaly v tekutině (sádlo+víno), tak jak je vidět na obrázcích. Když se to následně rozmixuje a po zasterilizování zchladí, bude paštika taková, jako ta kupovaná (myslím hustotou). Jen bude připravená z masa, vína a trochy soli. Zkrátka bude kvalitnější. Místo vína lze použít i vodu, ale víno je chuťově mnohem lepší. M.
      Odpovědět
    • Alena Vycudilíková 30.1.2022 22:01
      Zdravím paní Marcelo.Téměř až po třech měsících jsem uskutečnila svoji myšlenku s Vaším receptem na paštiku.Povedla se, bylo to velmi zajímavé, vína jsem dala mnohem více, protože nemám pomalý hrnec. Manžel ohodnotil jako vynikající, jen si poručil dát i vlašské ořechy ještě k pistáciím.Syn se zatím nevyjádřil, dostal dvě největší sklenice.Přeji mnoho štěstí a zdraví v tomto roce.Alena.
      Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 31.1.2022 11:46
      Dobrý den, Aleno.
      Jsem moc ráda, že Vám i rodině paštika chutnala. Není to nic složitého, ale trvá to. Tím, že jste tam ještě přidala vlašské ořechy jste vůbec nic nezkazila, naopak. Pro nás je to "dobrůtka", která obsahuje jen maso, víno, koření, brusinky a ořechy. Žádná dochucovadla ani stabilizátory. Sterilizovaná v ledničce vydrží, dokud ji nesníte. Jen po otevření by se měla skladovat v chladu a do týdne sníst.
      Za poslední dva roky jsem ji dělala na jaře a pak na podzim. A vždy během dvou měsíců zmizela.
      Děkuji za vyzkoušení i komentář. I já Vám přeji hodně zdraví a štěstí. M.
      Odpovědět