Jak mi koprová omáčka zachránila život

Jak mi koprová omáčka zachránila život
17.11.2015  |  Stáhnout jako PDF

Když vám ve žlučníku narostou kameny, zcela zásadně vám to změní stravovací návyky. Nastoupí drastická dieta. „Improvizovaná“ koprová omáčka se dát připravit i při dodržení všech dietních postupů. A věřte, že chutná velmi dobře.

 

Potraviny, které jste před operací běžně jedli, jsou tabu.

Z potravin doporučených (viz kuchařská abeceda, písmeno D) při žlučníkové dietě většinu nejíte (patří k vašim neoblíbeným) a víte, že je jíst nebudete i kdyby šlo o život. Když jsem měla hlad, pila jsem raději vodu.

Kilogramy mizely poměrně rychle. Tak rychle to snad nedokážou ani sebelepší diety. Najednou mi bylo všechno oblečení velké. Prádlo, boty, prstýnky, hodiny. Všechno mi bylo velké. Ze zrcadla se na mě dívala úplně jiná paní.

Přemýšlela jsem, co si uvařit, aby mi jídlo chutnalo jako dřív, ale zároveň jsem neporušila dietní režim.

Vařit bez tuků, koření a dochucovadel je těžké.

Napadlo mi uvařit si „improvizovanou“ koprovou omáčku s bramborami a vařeným libovým masem. Byla skvělá.

Na přípravu 4 porcí „improvizované“ koprové omáčky budete potřebovat

  • 400 ml kefíru (1,1 % tuku)
  • 200 ml mléka (0,9 % tuku – nízkotučné nebo odtučněné)
  • 1 vrchovatou polévkovou lžíci hladké mouky
  • Svazek čerstvého kopru (celoročně má v prodeji MAKRO)
  • 3 rovné polévkové lžíce krupicového cukru
  • Sůl
  • 4 plátky libového masa (hovězí, telecí, vepřová kýta, drůbeží bez kůže)
  • Brambory

Postup přípravy „improvizované“ koprové omáčky

Plátky masa uvaříme v páře nebo v osolené vodě. Podle druhu masa to trvá 45-60 minut.

Vývar z jakéhokoli druhu masa po uvaření nevylévejte. Použijte vývar na polévku. Klasickou i dietní. Nechte vývar zchladit do druhého dne. Druhý den odeberte tukovou kru a máte ideální vývar bez tuku nejen na dietní polévku, kterou připravíte za použití dietou doporučených surovin.

Brambory oloupeme a necháme rovněž uvařit v osolené vodě. Kmín je však tabu, zapomeňte na něj. Dieta kmín zakazuje.

Do zahřátého kastrolu se silnějším dnem nasypeme hladkou mouku a necháme ji přibližně 3 minuty opražit. Že je opražená, poznáte snadno. Mouka se rozvoní. Mouku několikrát promícháme.

Mouka se nám ale nesmí připálit (zhnědnout).

Mezitím si v misce smícháme kefír a mléko (studené z ledničky). Nakyslý kefír v omáčce nahrazuje ocet (ten je také tabu).

Nyní kastrol s opraženou moukou dáme stranou a energicky do hrnce vlijeme kefír s mlékem. Kastrol vrátíme na zdroj tepla a metličkou obsah kastrolu rozšleháme do hladka.

Nebojte se, žádné hrudky se nevytvoří.

Nyní omáčku provaříme na mírném ohni 20 minut. Často metličkou omáčku promícháváme.

Po 20 minutách zdroj tepla vypneme. Do omáčky nasypeme cukr a sůl. Vše důkladně promícháme.

Kdybychom cukr přisypali v průběhu vaření omáčky, připalovala by se nám.

Vložíme nasekaný čerstvý kopr a necháme 5 minut odstát. Omáčku ochutnáme a můžeme ještě dochutit.

Nezapomeňte však, že dochucovací možnosti jsou pouze sůl a cukr.

A můžeme podávat. Plátek masa, vařené brambory a „improvizovaná“ koprová omáčka.

Po velmi dlouhé době to bylo neskutečně dobré jídlo.

Všem přeji zdraví, ale kdyby náhodou zlobil žlučník ……….. je tady moje „improvizovaná“ koprová omáčka.

Můžete omáčku bez obav jíst při zánětu žlučníku a slinivky břišní, po operaci žlučníku, po infekční žloutence, střevních dyspepsiích a střevním kataru.

Přísná dieta trvá naštěstí „jen 6 – 8 týdnů“ po operaci. Pak se může postupně přejít na normální stravu, dle dispozic každého jedince.

 

  • Nový komentář
  • ivetka1760@gmail.com 13.11.2024 21:44
    Dobrý deň, môžem si kúpiť Vašu knihu D.č.4. rozpis stravy,recepty, jedálniček.? Ďakujem Iveta Jarinová ????
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 14.11.2024 11:33
      Zdravím Vás, Iveto.
      Nevím úplně přesně, jak jste to myslela s kupováním mé knihy (dieta č. 4). Dovozuji si, že byste si chtěla vytisknout všechny mé články, které se diety č. 4 týkají (v komentáři paní Gity - je hned pod Vaším komentářem) jsou dva moje odkazy (zelené a podtržené). Všechny články na mém webu jsou volně dostupné každému a zadarmo. V záhlaví každého článku je prolink: stáhnout jako PDF. Pokud na tento odkaz kliknete, celý článek se Vám stáhne do Vašeho počítače a Vy si ho pak můžete uložit a kdykoli vytisknout. Pokud jste to mysle jinak, napište. M.
      Odpovědět
  • Gita 4.3.2023 14:28
    Dobrý den,mám maminku právě po operací žlučníku.Mohu prosit o recepty a rady do mailu.Moc děkuji Gita
    Odpovědět
  • Marcela Volná 7.8.2019 7:30
    Dobrý den Marcelko, můj 11lety syn měl zánět žlucovodu ciroveho původu a má držet dietu č. 4 s omezením tuků. Narazila jsem na Vaši koprovku, tu mám v plánu vařit dnes. Nemáte ještě nějaké jiné tipy co vařit? Má rád omáčky. Rajskou jsem už vařila.... 😉Děkuji moc, pěkný zbytek léta
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 7.8.2019 14:50
      to Marcela Volná: Dobrý den, paní Marcelo, dieta č. 4 je velký nepřítel, kterého se dodnes bojím. Jídel na výběr mnoho není. V pokrmech chybí tuk a koření. Co s tím, když základním stavebním kamenem téměř každého dobrého jídla je právě tuk a to koření.
      Když jsem si asi po 2 měsících uvědomila, že něco musím jíst (měla jsem -20 kg), vymyslela jsem si tuhle koprovku, pak jsem jedla také rajskou a snažila jsem se k tomu jíst hodně vařeného libového masa, i vepřového. I když asi u 11tiletého chlapce to bude problém. Děti moc maso nemusí.
      Vařila jsem zeleninové polévky, samozřejmě bez jíšky, ale zahuštěné rozmixovanou uvařenou bramborou.
      Chutnala mi bramborová kaše, z vařeného masa jsem si připravovala haši (rozsekala jsem maso na drobno v elektrickém sekáčku, přidala nízkotučný cottage, osolila).
      Z ryb mi chutnal dušený pstruh. Sice povolují i dušeného kapra, ale po tom mi bylo poměrně těžko.
      Pekla jsem piškot a mazala ho meruňkovou marmeládou.

      Podívejte se ke mně na stránky do sekce "kuchařská abeceda" pod písmeno D. Tam jsou vyjmenované všechny povolené potraviny i ty zakázané.
      Držím palce Vašemu synovi a Vám také.
      Odpovědět
  • Dita 31.10.2017 17:10
    Dobrý den Marcelko.Před 2 měsícema jsem přišla o celí žaludek a musím se stravovat dietně s názvem ŠETŘÍCÍ DIETA. Neměla by jste nějakou radu prosím,už nevím co vařit. Přijde mi že šetřící dieta je podobná jako na žlučník. Děkuju moc
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 1.11.2017 8:46
      to Dita: Dobrý den Dito, ráda bych Vám pomohla, ale s touto dietou nemám zkušenosti.
      Odpovědět
    • Dita 1.11.2017 12:00
      to marcela: A můžu poprosit zda máte nějaké recepty na ten žlučník? Je to podobné.
      Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 1.11.2017 14:50
      to Dita: Pár tipů na žlučníkovou dietu Vám pošlu na mail.
      Odpovědět
  • Eva 29.10.2017 11:36
    Dobrý den,mám takovou prozbu,mému manželovi odebrali žlučnik a ma mít dietu č.4 ja si stím nevim rady a nevim co mu uvarit,žadne recepty jsem nenašla,byla bych moc ráda,kdyby ste mi mohla poradit a nějaky ten recept mi poslad do Email. Byla bych moc vděčná.předem děkují
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 29.10.2017 18:37
      to Eva: Dobrý den paní Evo, naprosto chápu Vaši bezradnost. Sama jsem to prožila. Zítra Vám napíšu na mail několik receptů a rad.
      Odpovědět
    • Simona 6.12.2021 22:01
      Dobrý den muzu prosim taky recepty a rady na zlucnik na email,ceka me operace dekuji vam :)
      Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 7.12.2021 11:43
      Dobrý den, Simono.
      Předchozím diskutujícím jsem posílala několik receptů na mail (ve starší verzi mých stránek jsem mohla vidět i maily diskutujících, u nové verze to nejde). Jen Vám poradím, přečtěte si moji odpověď paní Marcele Volné (je první dikutující) a pak si proklikněte na zelený odkaz pod obrázkem Kuchařská abeceda písmeno D. Je tam podrobný soupis, co jíst lze a co nelze a také prokliky na některé recepty. Můžete si je i vytiskout ve formátu PDF (v záhlaví receptu je proklik).
      Kdybyste měla další, konkrétní dotazy, klidně napište sem nebo mailovou adresu:
      varimesmarcelou@seznam.cz
      Je to neradostná dieta, ale věřte, přežít se dá. A každý jsme jiný. Já jsem minimálně 2 roky od operace si musela dávat velký pozor co jím. Moje přítelkyně půl roku po operaci jedla smažený sýr a nic jí nebylo. Důležité je, abyste věděla do čeho jdete a připravila se na dvouměsíční přísnou dietu, která by se měla držet od operace.
      Tak Vám držím palce. M.
      Odpovědět