Domácí rozpeky k mrkvi

Domácí rozpeky k mrkvi
7.9.2019  |  Stáhnout jako PDF

Miluji nasládlou chuť dušené mrkve s pečeným vepřovým masem a domácími rozpeky. Maso je slané, mrkev a rozpeky nasládlé a dohromady to chutná báječně.

Na přípravu 8 domácích rozpeků o průměru 8-9 cm budeme potřebovat

  • 400 g hladké mouky + trochu na pomoučení válu
  • 150 ml vlažné tekutiny (polovina mléka a polovina vody)
  • 15 g čerstvých kvasnic
  • 50 g rozpuštěného vlažného másla
  • 1 celé rozšlehané syrové vajíčko
  • 50 g krupicového cukru
  • 6 g soli
  • 1-2 polévkové lžíce rozpuštěného másla na potření rozpeků
  • Plech na pečení
  • 1 arch papíru na pečení

Pečeme nezakryté na 180 °C po dobu 20-22 minut.

Postup přípravy domácích rozpeků k mrkvi

Základem úspěchu je stejná pokojová teplota všech uvedených surovin.

Nejprve si připravíme kvásek. Do misky nadrobíme 15 g čerstvých kvasnic, zasypeme je 1 polévkovou lžící krupicového cukru z připraveného množství a zalijeme polovinou z odměřené směsi vody a mléka. Necháme vzejít kvásek.

Těsto můžete zadělávat ručně, nebo jako já, v robotu. Do mísy robota nasypeme mouku, sůl a cukr. Promícháme. Přidáme rozšlehané vajíčko, 50 g rozpuštěného vlažného másla a dokonale promíchaný kvásek.

Tekutinu do přípravy těsta v robotu přidávejte po lžících.

Do robota upevníme hnětací hák a robot pustíme na poloviční výkon. V míse se asi po minutě vytvoří drobenková směs a to je správný okamžik, abychom do mísy přidávali zbytek tekutiny. Ne najednou, ale po lžících.

Po spotřebování veškeré tekutiny necháme robot pracovat 4-5 minut, aby bylo těsto pěkně prohnětené.

Hotové těsto zakryjeme, já čepicí do sprchy, kterou používán jen na kynutí těsta a vy, pokud čepici nemáte, přikryjte těsto v míse třeba potravinářskou folií.

Těsto necháme kynout přibližně hodinu, musí zvětšit svůj objem.

Vykynuté těsto přeneseme na pomoučený vál. Těsto nehněteme, jen z něj vytvoříme šišku za pomoci obou rukou a mírného rozvalování. Já na vytvoření 8 bochánků používám dvě varianty.

Syrové rozpeky kynout na plechuSyrové rozpeky kynout na plechu
Zdroj:Marcela Hackerová

Buď vytvořenou šišku těsta rozdělím kartou na těsto (lze i nožem) na 8 stejných dílů. Z každého dílu pak v dlaních vytvořím bochánek do průměru 8-9 cm a výšky 1-1,5 cm.

Nebo šišku těsta rozválím do obdélníku přibližně 1,5 cm vysokého a tvořítkem či skleničkou (rovněž o průměru 8-9 cm) vykrajuji kolečka. Pěkně jedno vedle druhého.

Tvary těsta položíme na plech vystlaný papírem na pečení. Pěkně od sebe, protože pečením nabydou. Na plechu rozpeky necháme kynout ještě minimálně 45 minut.

Troubu zapneme na 180 °C.

Po dobu 45 minut nám rozpeky opět nakynou. Dlaní ruky je stlačíme, aby jejich výšky byla na původních 1,5 – 2 cm. Každý rozpek ještě potřeme rozpuštěným máslem.

Plech s rozpeky vložíme doprostřed vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme je 20 – 22 minut. Povrch pečením krásně zezlátne a rozpeky úžasně voní.

Domácí rozpeky k mrkviDomácí rozpeky k mrkvi
Zdroj: Marcela Hackerová

Po upečení rozpeky přemístíme na mřížku a necháme vychladnout.

Jak jsem říkala v úvodu, s dušenou mrkví a pečeným masem tvoří v puse úžasnou harmonii chutí.

Domácí rozpeky k mrkviDomácí rozpeky k mrkvi - detail
Zdroj:Marcela Hackerová

A kdyby vám náhodou rozpeky zbyly do druhého dne, připravte rodině výbornou snídani. Rozpeky horizontálně rozkrojte na polovinu, namažte máslem a přidejte to, co máte rádi, třeba domácí zavařeninu, šunku nebo nějakou svoji domácí pomazánku.

TIP

Budete-li chtít připravit bulky na hamburgery, stačí rozpeky před pečením, na místo másla, pomazat rozšlehaným vajíčkem a dle libosti posypat sezamovými semínky. Další postup je stejný.

 

 

 

 

 

  • Nový komentář
  • Jitka 25.7.2021 8:53
    Dobrý den, tak synek (26 let) má dnes "službu" a prý vaří a vymyslel si dušenou mrkev s rozpeky - jako dělali ve škole. Já se musím přiznat, že rozpaky jsem poprvé poznala, když jsem se přestěhovala na západ čech a koukala jsem, cože to k té mrkvi dávají :) Takže dnes vaříme podle vás
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 27.7.2021 13:14
      Dobrý den, Jitko.
      Rozpeky k mrkvi připravovala maminka a připravovala je i babička. A nejen k mrkvi, třeba k čočce nebo k fazolím. Až budete mít někdy čas, mrkněte se na recept na mém webu třeba na Domažlický bacán nebo Domažlický toč.
      Doufám, že se Vašemu synovi rozpeky povedly a byli jste všichni spokojeni.
      Děkuji Vám, že jste mi napsala tak pěkný komentář a hlavně, že jste si vybrala můj recept. M.
      Odpovědět
  • Babsi 21.7.2021 10:13
    Dobrý den, v surovinách máte máslo, ale v postupu receptu již není :( z tohoto důvodu jsem na něj zapomněla...je to problém? Děkuji
    Odpovědět
    • Babsi 21.7.2021 10:40
      Omlouvám se ???? máslo bylo až na potření a ne do těsta ???? pardon
      Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 21.7.2021 18:20
      Dobrý den, Babsi,
      postupovala jste správně, ale já pro ostatní do článku doplním, do surovin, že máslo je jen na potření, nikoli do těsta. Děkuji za připomenutí. M.
      Odpovědět