Jablkový štrúdl připravený podle receptu mojí maminky

Jablkový štrúdl připravený podle receptu mojí maminky
27.11.2020  |  Stáhnout jako PDF

U nás doma to nebyl nikdy závin, ale vždycky štrúdl. Maminka stále pekla něco sladkého, většinou s krémem. Krémy mojí maminky byly plné másla, a to nechávalo moje chuťové pohárky v naprostém klidu. Ale když upekla jablkový štrúdl, to byl pro mě zážitek. Na jablkový štrúdl mojí maminky nikdy nezapomenu. Tak pojďme si ho společně připravit.

Na přípravu 2 kusů jablkových štrúdlů (33 cm dlouhých a 10 cm širokých) si připravíme

Na těsto

  • 210 g hladké mouky
  • 1 špetku soli
  • 4 g prášku do pečiva
  • 125 g studeného másla nebo Hery
  • 1 žloutek
  • 50 ml vlažné vody
  • 1 čajovou lžičku octa
  • Plátek rozpuštěného másla na potření rozváleného těsta
  • Velký plech
  • 1 arch papíru na pečení

Na náplň

  • 6 středně velkých jablek, oloupaných a bez jádřinců
  • 3 vrchovaté lžíce krupicového cukru (každý podle své chuti)
  • 50 g opraných rozinek namočených v 1 polévkové lžíci rumu
  • 20 piškotů, nadrcených
  • 2 čajové lžičky vanilkového pudinku (prášek)
  • 1 kávovou lžičku mleté skořice

Na potření upečeného štrúdlu

  • Plátek rozpuštěného másla smíchaného se 2 polévkovými lžícemi rumu
  • Párátko na propíchání upečeného štrúdlu

Na dozdobení

  • Moučkový cukr
  • Oříškový topping

Pečeme na 190 °C po dobu 45 minut

Postup přípravy jablkového štrúdlu

Velký plech vyložíme archem papíru na pečení.

Nejprve si zaděláme těsto. Mouku smícháme se solí a práškem do pečiva (ten přidávám vždy přes sítko, aby neudělal v mouce hrudky) a dobře společně promícháme.

Ke směsi mouky přidáme nakrájené studené máslo na menší kostičky. Maminka ho strouhala na slzičkovém struhadle.

Máslo promneme oběma rukama společně s moukou, až získáme drobenku. Do drobenky přidáme žloutek, 50 ml vody (půl deci) a čajovou lžičku octa. Všechny suroviny prohněteme, až nám vznikne kompaktní těsto.

Těsto odpočinuté z ledničkyTěsto odpočinuté z ledničky
Zdroj:Marcela Hackerová

Těsto zabalíme do mikrotenového sáčku a odložíme ho do ledničky. Maminka těsto dělala večer a štrůdly upekla ráno, ale to není podmínkou.

Když maminka upekla jablkový štrúdl, to byl pro mě zážitek. Na její jablkový štrúdl nikdy nezapomenu. Chuť štrúdlu je přímo nebeská.

Nyní si připravíme náplň. Rozinky opereme v teplé vodě, vložíme je do skleničky a zalijeme je 1 polévkovou lžící rumu.

Jablka oloupeme, odstraníme jádřince a nastrouháme je nahrubo (část na plátky a část na slzičky). K jablkům přidáme rozinky i s rumem, cukr (každý podle své volby), skořici a pudinkový prášek. Vše promícháme.

Suroviny na náplňSuroviny na náplň
Zdroj:Marcela Hackerová

Těsto rozdělíme na dvě stejné poloviny. Z každé poloviny těsta (postupně) vyválíme ovál minimálně 35 cm dlouhý 25 cm široký.

Rozválené těsto potřeme rozpuštěným máslem, posypeme deseti rozdrcenými piškoty (viz obrázek) a na piškoty navrstvíme polovinu jablečné náplně. Maminka nikdy nedávala strouhanku, ale výhradně rozdrcené piškoty.

Na posypání těsta použijte rozdrcené piškoty na místo strouhanky.

Rozválené těsto potřené máslem a posypané piškotyRozválené těsto potřené máslem a posypané piškoty
Zdroj:Marcela Hackerová

Naplněné těsto „na těsno“ svineme a konce spojíme. Těsto na štrúdl vyvaluji na silikonovém válu. Štrúdly a rolády se na něm skvěle rolují.

Hotový štrúdl přeneseme oběma rukama na plech s papírem na pečení. Celý postup rozválení i naplnění uděláme i s druhou částí těsta.

Svinuté štrůdly potřené máslemSvinuté štrúdly potřené máslem
Zdroj:Marcela Hackerová

Oba srolované a naplněné štrúdly na plechu potřeme rozpuštěným máslem a plech vložíme do vyhřáté trouby na 190 °C a pečeme po dobu 45 minut. Ke konci uvedeného času stav upečení raději kontrolujeme, zda povrch má tu správnou zlatavou barvu.

Upečené štrúdly po vyjmutí z trouby ihned potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem a propícháme je párátkem po celé délce (vpichy v horní části tak 2 - 2,5 cm od sebe), aby ze štrúdlů vyšla pára.

Upečené štrůdly potřené máslem a rumem, propíchané párátkemUpečené štrúdly potřené máslem a rumem, propíchané párátkem
Zdroj:Marcela Hackerová

Pokud ze štrúdlů při pečení vyteče trochu šťávy, klidně jí potřete povrch těsta. Šťáva se do těsta krásně vpije.

Nakrájený štrúdl posypeme moučkovým cukrem, dozdobíme oříškovým toppingem a můžeme se ponořit do okamžiků rozkoše. Řeknu vám, chuť štrúdlu je přímo nebeská.

 

  • Nový komentář
  • Mã Ria 15.11.2024 17:51
    Ahoj Marcelka, tvoj recept s celým postupom a obrázky ma úplne dostal. Všetko od A - Z. Takže si idem rýchle dokúpiť suroviny, aby som zajtra mohla ten štrúdl upiecť ????❤️????
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 16.11.2024 14:46
      Zdravím Vás MaRio. Moc mi těší, že Vás zaujal recept na štrúdl. Nám velmi chutná, včera jsem ho pekla a ještě dnes odpoledne bude ke kávičce s notnou čepicí šlehačky. Určitě se povede i Vám, tak přeji dobrou chuť. M.
      Odpovědět
  • Zuzana 24.2.2023 14:41
    Zdravím a moc děkuji za recept.
    Konečně jsem našla i repcet mojí maminky,je úplně stejný a je nelepší
    Zuzana
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 25.2.2023 17:17
      Dobrý den, Zuzanko,
      když jsem se teď podívala na obrázek štrúdlu, dostala jsem na něj chuť. Máme ho moc rádi, řekla bych raději než ten z listového těsta. A jak píšete, štrúdl od maminky byl ten nejlepší. Děkuji za milý komentář a posílám pozdrav. M.
      Odpovědět
  • Věra 14.9.2021 14:09
    Zdravím Vás Marcelo, děkuji za receptík, štrůdl je výborný a ta vůně.
    Mějte se krásně.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 16.9.2021 12:31
      Dobrý den, Věro.
      Jsem moc ráda, že jste si z nepřeberného množství receptů na štrůdl vybrala ten od mé maminky. Ovšem nejdůležitější je, že Vám štrůdl chutnal. U nás bude v sobotu z našich jablíček. Děkuji za zprávu a posílám pozdrav. M.
      Odpovědět
  • Eva 18.2.2021 7:05
    Dobrý den Marcelo. Více než jindy peču. Je to jak píšete v zimním období častější..Navíc covidová doba..Minule jsem dělala s Vámi lokše,.Tak jsem se rozhodla vyzkoušet Váš recept na štrůdl(.Nesáhla jsem do mých osvědčených receptů, od maminky.). Povedl se ,těsto super pružné,hezky se s ním pracuje..Jen příště musím jako Vy jablka nakrájet a nastrouhat jemněji..Jsem zvyklá na tlustší měsíčky a ty se hůře zavinují ,a měla jsem závin trochu děravý.,ne tak pěkně zavinutý jak Vy..Chutově luxusní... No a pak jsem nahlédla do receptáře na ten mé maminky..Jsou tam stejné ingredience,pouze chybí prášek do pečiva.A mám jej pod názvem -Strakonický štrůdl..Prostě maminky nám daly to nejlepší..No tak příště zas ráda udělám něco podle Vás, fotografie nepochybně zlákají .Eva
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 18.2.2021 11:15
      Dobrý den, Evo. Velmi mě těší, že jsem Vás inspirovala k vyzkoušení mého druhého receptu. Štrůdl je opravdu chutný. Ten prášek do pečiva tam maminka opravdu dávala a ocet také. Ten ocet je tam proto, že reaguje s práškem do pečiva, tvoří miniaturní bublinky. V těstě má pak funkci kypřidla. Totéž platí i u přidávání sody bicarbony. Bez přidání něčeho kyselého (šťáva z citronu, ocet) k efektu nakypření nedojde. Těším se, že se opět někdy na mých stránkách sejdeme. M.
      Odpovědět
  • Ida 16.1.2021 19:28
    Dobrý večer, právě jsem jej dopekla. Je skutečně výborný,skvělá kombinace je i to máslo s rumem. Přátelé ochutnali a chtějí recept. Moc děkuji za inspiraci!
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 18.1.2021 12:18
      to Ida: Dobrý den, Ido. Váš komentář mě opravdu potěšil. Štrůdl je výborný. V zimě ho připravuji často a vždy rychle mizí. Všechny recepty, které zde publikuji, mám vyzkoušené a pokud se dodrží postup, nedají se pokazit. Srdečně pozdravuji nejen Vás, ale i Vaše přátele. M.
      Odpovědět