Recept na vanilkové rohlíčky od paní Tobrmanové

Recept na vanilkové rohlíčky od paní Tobrmanové
19.12.2014  |  Stáhnout jako PDF

Vanilkové rohlíčky patří ke klasice vánočního sladkého pečení. Recept získala maminka od sousedky paní Tobrmanové. Ta se učila cukrářkou ve Vídni ještě za Císaře pána.

Suroviny na těsto

  • 250 g hladké mouky + na podsypání
  • 180 g másla pokojové teploty
  • 100 g namletých lískových oříšků nebo mandlí
  • 100 g moučkového cukru do těsta + 3 lžíce na obalení upečených kousků
  • 2 vanilkové cukry – ne vanilinové
  • 2 žloutky

Postup

Do mísy na zadělávání těsta prosijeme přes sítko hladkou mouku a moučkový cukr. Přidáme namleté oříšky.  Nakrájené, změklé máslo a žloutky. Kdo chce, může přidat trochu citronové kůry. Vypracujeme těsto, které se vůbec nelepí a moc dobře se s ním pracuje.

Těsto zabalíme do potravinářské folie nebo mikrotenového sáčku, z jedné strany nastřiženého a necháme vychladit.

Těsto musí být vychlazené, jinak nám rohlíčky nepůjdou udělat. Budou se drolit a lámat. No a naše spokojenost pak vezme za své.

Než začneme péct, připravíme si 3 plechy a pokryjeme je pečícím papírem. Misku na obalování hotových rohlíčků, ve které smícháme 3 lžíce moučkového cukru a 2 sáčky vanilkového cukru. Pustíme si koledy a dáme se do práce.

Pracovní desku na válu lehce poprášíme moukou, z těsta odkrojíme plát asi 1,5 cm silný. Plátek těsta ještě překrojíme na 2 cm silné proužky.

Každý proužek v dlani zmáčkneme. A teď oběma rukama z těsta vyválíme váleček o síle malíčku. Nožem váleček překrájíme na kousky o délce 5 cm. Mírně zahneme a pokládáme na plech.

Plech vkládáme do trouby zahřáté na 165 °C a pečeme 13-14 minut do růžova. Při uvedených hodnotách je upečete vždy na výbornou. Ještě teplé obalujeme v připravené misce s oběma cukry.

Než je uložíme do krabice nebo dózy, necháme je do druhého dne vydýchat.  Jednak nám krásně provoní byt, všem se budou sbíhat sliny a navodí tu správnou vánoční atmosféru.

Při vánočním pečení se vždy držím vyzkoušené klasiky a neexperimentuji.

Maminka mi vždy říkala, že do vánočního cukroví patří výhradně máslo.

Na výsledné chuti je to znát. Vždyť vánoční cukroví pečeme jen jednou do roka.

 

  • Nový komentář