
Vlastní, doma připravený, jahodovo-rebarborový džem s kousky ovoce můžete vylepšit mátou, skořicí nebo šalvějí ananasovou. Chutná překvapivě výborně. Nikde v obchodě takový neseženete.
Poměr množství jahod a rebarbory zcela záleží na vašem výběru. Jahody můžete nahradit jiným ovocem. Dokonce si můžete připravit marmeládu jen ze samotné rebarbory.
Na přípravu 1,6 litru jahodovo-rebarborového džemu budeme potřebovat
- 700 g omytých a přepůlených jahod
- 300 g oloupané rebarbory
- 1150 g krupicového cukru
- 1 balení Gelfix 1:1
- 1 citron
- 3 listy máty
- 3 listy šalvěje ananasové
Dále budeme potřebovat
- 8 skleniček o objemu 200 ml
- Uzavíratelné vajíčko na bylinky
- Nálevku s širším otvorem
- Šťouchadlo na brambory
- Velký kastrol na vaření džemu
- Větší cedník na odkapání spařené rebarbory
Postup přípravy džemu
Rebarboru oloupeme. Nakrájíme ji na centimetrové špalíky a spaříme ve vroucí vodě. Vyjmeme ji na cedník a necháme okapat.
Do kastrolu nalijeme 2 polévkové lžíce studené vody, přidáme okapanou rebarboru a vaříme, až se nám reveň rozvaří do zelenkavého, pikantně vypadajícího rozvaru. Trvá to asi 10 – 15 minut, podle obsahu vody v rebarboře. Při vaření nezapomeneme míchat.
Jahody opereme ve vodě a zbavíme stopek. Následně jahody přepůlíme. Já půlky jahod ještě zbavuji pevného bílého středu navazujícího na stopku. Špatně se s ním pracuje.
Přepůlené jahody rozmačkáme šťouchadlem na brambory.
Jahody nikdy nemixujeme.
Příliš by se napěnily a v džemu nebudou žádné kousky ovoce.
Do hrnce, ve kterém budeme vařit džem, přelijeme rozvar z rebarbory, přidáme rozdrcené jahody, šťávu z jednoho citrónu a uzavíratelné vajíčko na bylinky s listy máty a šalvěje.
Já ke konzervování používám „Gelfix 1:1“. Kdo nechce žádný stabilizátor, musí uvařený džem sterilovat.
Obsah Gelfix přesypeme do hrnečku a promícháme ho se dvěma lžícemi krupicového cukru z celkového připraveného množství cukru. Směs přisypeme do hrnce k jahodám a rebarboře.
Zapneme zdroj tepla a ovoce důkladně promícháme. Směs přivedeme za občasného promíchání k varu. Asi po minutě, od bodu varu, přisypeme cukr.
Od bodu varu mícháme džem intenzivněji a zároveň při okrajích sbíráme vytvořenou pěnu.
Když džem začne vřít, odměříme si přesně 7 minut, po které budeme džem udržovat na bodu varu. Pak odstavíme a vajíčko na bylinky s listy máty a šalvěje dáme stranou.
Džem plníme do připravených čistých sklenic. Do hrdla sklenice položíme nálevku a naběračkou plníme. Skleničky díky nálevce nejsou upatlané a pokapané džemem.
Po naplnění každou sklenici uzavřeme víčkem a hned otočíme dnem vzhůru. V této poloze je necháme 15-20 minut. Pak je vrátíme zpět.
Džem je výborný na lívance, do jogurtů, müsli a všude tam, kde ho máte rádi.
-
Nový komentář
-
marta 21.7.2022 19:23 Odpovědět
-
Marcela . 22.7.2022 12:59 Odpovědět
-
-
Jarmila 31.5.2021 10:17 Odpovědět
-
Marcela . 31.5.2021 12:54 Odpovědět
-
-
Eva 8.6.2020 13:49 Odpovědět
-
Marcela . 8.6.2020 15:42 Odpovědět
-