Nakládané okurky na kostičky

Nakládané okurky na kostičky
2.8.2019  |  Stáhnout jako PDF

Při loňském zářijovém setkání bývalých zaměstnanců Vodárny mi přítelkyně Maruška podala skleničku se slovy: „Ochutnej je a řekni mi“. Okurky byly výborné, snědli jsme je s manželem hned první večer. Chystala jsem se na ně celý rok a při první příležitosti jsem si podle Maruščina receptu připravila svoje nakládané okurky na kostičky.

Na přípravu 13 sklenic nakládaných okurek na kostičky budeme potřebovat

  • 2,5 kg neloupaných středně velkých okurek nakrájených na kostičky (přibližně 1x1 cm)
  • 800 g (0,8 kg) cibule nakrájené na drobné kostičky
  • 60 g soli
  • 400 g krupicového cukru
  • ½ litru kvasného octa
  • 1 kávovou lžičku mletého černého pepře
  • 1 kávovou lžičku kari
  • ½ kávové lžičky kajenského pepře

Současně si připravíme

  • 13 skleniček o objemu 350 ml
  • Velkou mísu na míchání a odležení okurek

Postup přípravy nakládaných okurek na kostičky

Nakrájené okurky nasypeme do velké mísy, přidáme drobné kostičky cibule a vše zasypeme připravenou solí.

Směs několikrát promícháme a mísu pokryjeme potravinářskou folií či alobalem a na 3 hodiny ji umístíme někam na chladnější místo. Já jsem ji dala do chodby.

Příprava nakládaných okurek na kostičkyPříprava nakládaných okurek na kostičky
Zdroj:Marcela Hackerová

Po uplynutí +/- 3 hodin mísu s okurkami a cibulí přineseme do kuchyně. Obsah znovu promícháme.

Do směsi přilijeme ½ litru kvasného octa, přisypeme 400 g krupicového cukru a připravené koření: 1 kávovou lžičku mletého černého pepře, 1 kávovou lžičku kari a ½ kávové lžičky kajenského pepře. Maminka by použila termín: „mírně ovršelé lžičky“.

Opět vše, několikrát v míse promícháme. Mísu opět zakryjeme potravinářskou folií a odneseme ji zpět na chladnější místo, aby se okurky ve směsi jeden den proležely.

Po 24 hodinách mísu přineseme opět do kuchyně a obsah opakované promícháme.

Skleničky s okurkami připravené k zavíčkováníSkleničky s okurkami připravené k zavíčkování
Zdroj:Marcela Hackerová

Směs okurek a koření plníme do připravených čistých skleniček tak, že spotřebujeme celý obsah mísy i s veškerou tekutinou. Zavíčkujeme a sterilujeme na 80 °C 12 minut.

Jsou chutné, výborné a pikantní.

  • Nový komentář
  • Tumova 15.8.2024 18:42
    Dnes jsem dělala okurky podle Tvého receptu. Jsou výborné. Lepší než americké okurky. Už je jinak nebudu dělat.



    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 16.8.2024 17:55
      Zdravím Jiřinko, jsem moc ráda, že "okurky na kostičky" nezklamaly. Nám také chutnají. Letos jsem nenakládala, protože se okurky neurodily a kupované nechci. Tak snad za rok.
      Díky za zprávu i komentář. M.
      Odpovědět
  • Gabina 26.1.2022 9:28
    Zajímavý recept. Dělám podobné tzv. Americké okurky, tam se ale slaná voda sleva (už se nepoužije) a nálev se s kořením svařuje. Tohle určitě vyzkousim
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 26.1.2022 10:01
      Dobrý den, Gábino,
      moje bývalá kolegyně Maruška mi recept předala s názvem "Nakládané okurky na kostičky". Protože se mi název zdál adekvátní, použila jsem ho a nic neměnila.
      Manželova sestra říkala, že vodu z okurek také slévá a říká jim "Americké". Vylévání buněčné šťávy z okurek i cibule mi přišlo tak trochu jako z "Kocourkovské kuchyně", proto jsem použila jiný postup. Vypocenou buněčnou šťávu z cibule i okurek jsem ponechala a přidávala jsem jen ocet a koření. Za 24 hodin se chutě krásně rozloží a propojí. Aroma okurek jsem zachovala a tekutiny je přesně tolik, aby okurky byly ponořené v nálevu z buněčné šťávy, octa, cukru a koření. Žádná voda.
      Zrovna včera jsem otevřela jednu skleničku k večeři. Okurky jsou úžasně křupavé, chutné i pikantní. Pokud je vyzkoušíte, můžete porovnat. Napište mi, která varianta Vám více chutnala. M.
      Odpovědět
  • Gabriela 4.1.2021 23:48
    Tohle znám jako Americke okurky, vše krajim na struhadle na plátky. Je to vyborne
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 5.1.2021 11:25
      to Gabriela: Název okurek jsem převzala od své bývalé kolegyně. Jsme evropané a toho se držím.
      Odpovědět
  • Marcela 12.8.2019 18:36
    Dělala jsem je prvné podle Vašeho receptu.Jsou moc dobré.V zimě si budem pochutnávat 😊
    ---------------------------------
    Zpráva byla upravena adminem 05.01.2021 ve 11:22:17
    Odpovědět