
Nad rajčatovým džusem by možná někdo ohrnul nos, ale mně vždy chutnal. Velmi chutnal. Letos se nám doma urodilo hodně rajčat, vyzrálých a sladkých, tak co s nimi. No přece rajčatový džus.
Rajčatový džus je pro mne lahůdka a to jsem ani nevěděla, jak je zdravý a jak blahodárně působí na lidský organismus. Na Wikipedii jsem se dozvěděla, že:
……rajčatový džus je mimo jiné bohatý na lykopen, což je antioxidant a karotenoid, přispívající ke snižování rizika výskytu kardiovaskulárních onemocnění, snižování hladiny cholesterolu v krvi, podpoře imunitního systému a ochraně kůže před negativním vlivem UV záření.....
Podle řecké studie publikované v lednu 2013 má rajčatový džus rovněž příznivý vliv na svalovou regeneraci u sportovců.
Na přípravu 1,1 litru rajčatového džusu budeme potřebovat
- 2 kg vyzrálých rajčat
- 1 opravdu velkou červenou cibuli
- 10 g krupicového cukru
- 8 g soli
- 7 šalvějových listů
- 2 větvičky tymiánu
- 1 větvička rozmarýnu (10 cm dlouhá)
- 6 skleniček o obsahu 2 dl
- Nálevka (trychtýř)
- Pasírovač s nejmenšími otvory
Postup přípravy rajčatového džusu
Rajčata umyjeme ve studené vodě, zbavíme je tvrdých středů a nakrájíme je na menší kusy.
Nakrájená rajčata vložíme do hrnce, přidáme oloupanou a nakrájenou cibuli na měsíčky a připravené bylinky.
Nakrájená rajčata s cibulí a bylinkami
Zdroj:Marcela Hackerová
Vše promícháme a hrnec začneme zahřívat.
Obsah hrnce povaříme od bodu varu 10 – 15 minut, aby dužina změkla a šla dobře pasírovat. Stonky tymiánu a rozmarýnu vyjmeme a dáme stranou.
Ještě horkou směs propasírujeme přes pasírovač s nejmenšími otvory.
Přepasírovaná rajčatová šťáva
Zdroj:Marcela Hackerová
Získanou šťávu znovu přivedeme k varu, přidáme 10 g krupicového cukru, 8 g soli a povaříme 15 minut.
Horké ihned přelijeme pomocí nálevky do skleniček. Skleničky dobře uzavřeme a sterilujeme 20 minut na 95 °C.
Na skleničky se chodím dívat a těším se, až si džus naliju do pohárku s brčkem. Chutnal totiž výborně.
Usoudila jsem, že pokud bych chtěla uspokojit svoji chuť na rajčatový džus, musela bych ho připravit nejméně z 20 kg rajčat a to jsme letos neměli. Snad někdy příště.
-
Nový komentář
-
Iva Slámová 11.9.2022 16:04 Odpovědět
-
Marcela . 12.9.2022 10:10 Odpovědět
-
Iva Slámová 12.9.2022 16:28 Odpovědět
-
Marcela . 17.9.2022 9:40 Odpovědět
-
kamberak@email 19.4.2023 11:31 Odpovědět
-
Marcela . 21.4.2023 16:08 Odpovědět
-