Rajčatový džus

Rajčatový džus
25.9.2019  |  Stáhnout jako PDF

Nad rajčatovým džusem by možná někdo ohrnul nos, ale mně vždy chutnal. Velmi chutnal. Letos se nám doma urodilo hodně rajčat, vyzrálých a sladkých, tak co s nimi. No přece rajčatový džus.

Rajčatový džus je pro mne lahůdka a to jsem ani nevěděla, jak je zdravý a jak blahodárně působí na lidský organismus. Na Wikipedii jsem se dozvěděla, že:

……rajčatový džus je mimo jiné bohatý na lykopen, což je antioxidant a karotenoid, přispívající ke snižování rizika výskytu kardiovaskulárních onemocnění, snižování hladiny cholesterolu v krvi, podpoře imunitního systému a ochraně kůže před negativním vlivem UV záření.....

Podle řecké studie publikované v lednu 2013 má rajčatový džus rovněž příznivý vliv na svalovou regeneraci u sportovců.

Na přípravu 1,1 litru rajčatového džusu budeme potřebovat

  • 2 kg vyzrálých rajčat
  • 1 opravdu velkou červenou cibuli
  • 10 g krupicového cukru
  • 8 g soli
  • 7 šalvějových listů
  • 2 větvičky tymiánu
  • 1 větvička rozmarýnu (10 cm dlouhá)
  • 6 skleniček o obsahu 2 dl
  • Nálevka (trychtýř)
  • Pasírovač s nejmenšími otvory

Postup přípravy rajčatového džusu

Rajčata umyjeme ve studené vodě, zbavíme je tvrdých středů a nakrájíme je na menší kusy.

Nakrájená rajčata vložíme do hrnce, přidáme oloupanou a nakrájenou cibuli na měsíčky a připravené bylinky.

Nakrájená rajčata s cibulí a bylinkamiNakrájená rajčata s cibulí a bylinkami
Zdroj:Marcela Hackerová

Vše promícháme a hrnec začneme zahřívat.

Obsah hrnce povaříme od bodu varu 10 – 15 minut, aby dužina změkla a šla dobře pasírovat. Stonky tymiánu a rozmarýnu vyjmeme a dáme stranou.

Ještě horkou směs propasírujeme přes pasírovač s nejmenšími otvory.

Přepasírovaná rajčatová šťávaPřepasírovaná rajčatová šťáva
Zdroj:Marcela Hackerová

Získanou šťávu znovu přivedeme k varu, přidáme 10 g krupicového cukru, 8 g soli a povaříme 15 minut.

Horké ihned přelijeme pomocí nálevky do skleniček. Skleničky dobře uzavřeme a sterilujeme 20 minut na 95 °C.

Na skleničky se chodím dívat a těším se, až si džus naliju do pohárku s brčkem. Chutnal totiž výborně.

Usoudila jsem, že pokud bych chtěla uspokojit svoji chuť na rajčatový džus, musela bych ho připravit nejméně z 20 kg rajčat a to jsme letos neměli. Snad někdy příště.

  • Nový komentář
  • Iva Slámová 11.9.2022 16:04
    Děkuji za skvělý recept je super
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 12.9.2022 10:10
      Dobrý den, Ivo.
      Asi nás není mnoho, kteří milují chuť rajčatového džusu. Bylo období (před mou plantáží rajčat ve skleníku), kdy jsem v obchodě kupovala celé balení a litr jsem vypila za 2 dny. Trochu jsem si ho přisolila a pila ho brčkem hodně vychlazený.
      Opravdu mi těší, že Vám můj džus chutná. On nejen dobře chutná, ale je i zdravý a bez přidaných éček a konzervantů.
      Díky za zprávu, potěšila mě. M.
      Odpovědět
    • Iva Slámová 12.9.2022 16:28
      Je to bomba podle Vašeho receptu mňamka no příští rok u nás na severu jsem totiž z Jablonce nad Nisou rajčata a džus i manžel ocenil a je to čistý moravak zLednice
      Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 17.9.2022 9:40
      Ivo, tak to mě opravdu těší, že džus chutnal i manželovi. Díky za zprávu a posílám pozdrav. M.
      Odpovědět
    • kamberak@email 19.4.2023 11:31
      kolik jste ochotni mi ho privest
      Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 21.4.2023 16:08
      Zdravím (kamberak@email), předpokládám, že Váš dotaz je míněn jako nadsázka. V opačném případě Vás musím zklamat. Všechny zde prezentované dobroty vyrábím a připravuji výhradně pro vlastní spotřebu. M.
      Odpovědět