Buřtíkový (špekáčkový) salát s ředkvičkami

Buřtíkový (špekáčkový) salát s ředkvičkami
17.6.2024  |  Stáhnout jako PDF

Buřtíkový salát s ředkvičkami tak trochu připomíná „salám s cibulí a octem“, ale chuťově je mnohem bohatší a výraznější. Vždycky jsem měla ráda chuťově výrazná jídla. Za socialismu salám s cibulí a octem jsem milovala víc než svíčkovou. Také proto jsem měla i problémy s váhou – někoho posílali do ozdravovny na odtučnění, mě na vykrmení a zůstalo mi to dodnes.

Na 400 g buřtíkového salátu (cca 2-4 porce) budeme potřebovat

Na salát:

  • 200 g oloupaných špekáčků nakrájených na tenká půlkolečka
  • 50 g červené papriky nakrájené na malé kostičky
  • 50 g kyselých okurek (3 malé kusy asi do průměru 1,5 cm) nakrájených na velmi tenká kolečka
  • 1 šalotku nakrájenou na kolečka
  • 10 ks ředkviček nakrájených na kolečka
  • Svazek nasekané pažitky

Na dresink:

  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 polévkovou lžíci aceta balzamica
  • Mletý černý pepř
  • 1 čajovou lžičku soli
  • Chilli dle volby každého (salát musí mít říznou chuť)
  • 1 čajovou lžičku francouzské hořčice Amora
  • 2 špetky krupicového cukru na vyvážení chuti

Náročnost:         velmi snadné

Čas přípravy:      20 minut

Postup přípravy buřtíkového salátu s ředkvičkami

Začneme dresinkem. Do misky vložíme všechny uvedené suroviny a metličkou spojíme do světlehnědé emulze.

Oloupané buřtíky nakrájíme na jemná půlkolečka. Přidáme k nim i nakrájené kyselé okurky na tenká kolečka a červenou papriku nakrájenou na drobné kostičky (asi o hraně 2-3 mm). Ředkvičky i šalotku nakrájíme na kolečka a přidáme do misky. Vše promícháme a zalijeme připraveným dresinkem.

Buřtíkový salát necháme chvíli odležet a před podáváním do něj přidáme hrst nasekané pažitky. Chutě můžeme doladit přidáním kterékoli ingredience uvedené v surovinách. Já jsem už nic nepřidávala, jen jsem přihodila pár kvítků popence, protože mi krásně kvetl na zahradě.

Buřtíkový salát můžeme podávat s čerstvým chlebem nebo opečeným pečivem. Dle volby každého.

  • Nový komentář
  • Pavla 17.6.2024 23:21
    Prosim da se misto balzamikoveho octa pouzit neco jiného, kdyz ten nemohu? Dekuji
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 18.6.2024 9:39
      Zdravím Vás, Pavlo.
      Váš dotaz mi připomněl období, kdy jsem musela držet přísnou dietu po operaci žlučníku a snažila se improvizovat a nahrazovat suroviny a postupy. Ale teď k Vašemu dotazu. Balzamico je sladké, navinulé a nevím ještě co. Zkuste vyzkoušet 1 lžičku medu, trochu šťávy z limetky (citronu) a přidala bych na doladění chuti trochu worcesterské omáčky, tak aby to byla dohromady ona 1 polévková lžíce. Vyzkoušejte, ochutnejte. Sladkost i kyselost by měly být v rovnováze. M.
      Odpovědět