
Podzimní počasí je většinou tak depresivní. Slunce se schovává, chlad a zima se vám vkrádají až pod kůži. Pečené kuře na hořčici, medvědím česneku s cibulí a klobásami vám potěší většinu vašich smyslů. Ale hlavně, vyvolá ve vás pocit bezpečného domova a hřejivého tepla.
Na přípravu 6 porcí pečeného kuřete budeme potřebovat
- 1 celé kuře rozdělené na 6 částí (na kolik částí ho naporcujete, záleží jen na vás)
- 2 oloupané, středně velké, cibule
- 2 ks kvalitní klobásy
- 1 polévkovou lžíci naloženého medvědího česneku do soli (nebo použijte 1 rozetřený stroužek česneku)
- 1 čajovou lžičku jehliček rozmarýnu (čerstvého nebo sušeného)
- 2 čajové lžičky koření na kuře (lze i grilovací)
- Sůl
- 2 rovné polévkové lžíce plnotučné hořčice
- 1 polévkovou lžíci omáčky hoisin (jako náhradu lze použít i kvalitní kečup s přidáním worcesterské omáčky)
- 3 polévkové lžíce olivového oleje
- 1,5 dl vody + další na průběžné podlévání
- Nasekaná petrželka na dozdobení pokrmu
- pekáč
Postup přípravy pečeného kuřete na hořčici, cibuli a medvědím česneku
Naporcované kuře i s kůží nasolíme, lehce posypeme kořením na kuře a rozmarýnem.
Každý kousek pokapeme olivovým olejem a dlaněmi olej vmasírujeme do kůže. Kuře vložíme do prostorného pekáče. Já jsem použila plech s vyšším okrajem.
Kůže kuřete potřená hořčicí a nasekaným medvědím česnekem
Zdroj: Marcela Hackerová
Do hrnečku si dáme hořčici, nasekaný medvědí česnek v soli (nebo jeden rozetřený stroužek česneku) a 1 čajovou lžičku olivového oleje. Vše důkladně promícháme a směsí potřeme kůži všech porcí kuřete.
Kuře z jednoho pekáčku je rychlé a chutné jídlo.
Cibuli nakrájíme na čtvrtky a klobásy na poloviny. Já jsem každou polovinu ještě přepůlila a získala jsem osm kusů klobásy. Čtvrtky cibule i naporcovanou klobásu rovnoměrně vyskládáme mezi porce kuřete v pekáči.
Omáčku hoisin nebo alternativu uvedenou v surovinách, rozředíme s 1,5 dl vody a kuře podlijeme.
Nezakrytý pekáč vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 1 hodinu a 15 minut. Kuře kontrolujeme každých 15 minut, poléváme výpekem a podléváme, dle potřeby, vlažnou vodou.
V polovině pečení klobásy obrátíme.
Po skončení pečení, okraje pekáče navlhčíme výpekem a setřeme napečené kousky do výpeku, který následně promícháme. Získáme tím opravdu tmavý a výborný přeliv.
Upečené kuře s cibulí a klobásami v pekáči
Zdroj: Marcela Hackerová
Na každý talíř položíme porci upečeného kuřete, pár kousků upečené cibule a klobásy. Vše přelijeme skvěle chutnajícím výpekem a posypeme nasekanou petrželkou.
Jako přílohu můžeme podávat bílé pečivo, chleba, hranolky nebo uvařené brambory, zeleninový salát …..
-
Nový komentář