O
-
5.12.2015
Ořech vlašský
Ořech vlašský je plod stromu známého pod názvem Ořešák královský (Juglans regia L.). Pro nás bude zajímavé využití ořechu vlašského v kuchyni a jeho vliv na lidský organizmus.
-
29.3.2015
Oregáno neboli Dobromysl obecná - chutný doplněk do polévek a na maso
Na použití dobromysli se v naší kuchyni již zapomnělo. Přesto si ji v plané formě můžete v létě bez problémů natrhat. Sbírá se pouze nať. Dobromysl obecná známá spíše jako oregano má široké uplatnění. Je velmi chutným doplňkem polévek i na maso.
-
14.1.2015
OMÁČKA ŠPANĚLSKÁ
Jak sám název napovídá, jde o omáčku těžší, hutnou. Dnes však trochu opomíjenou. Je velice vhodná ke zvěřině a staršímu hovězímu masu. Na přípravu omáčky je vhodné použít pomalý hrnec.
-
9.1.2015
OMÁČKA BEŠAMELOVÁ
Bešamelová omáčka je nejpoužívanější světovou omáčkou. Je vhodná k vařené či zapékané zelenině nebo k těstovinám.
-
9.1.2015
OMÁČKA MORNAY
Omáčka je vhodná k vařené zelenině, zejména květáku a brokolici, dále k těstovinám, vejci, lososu a korýšům.
-
9.1.2015
OMÁČKA HOLANDSKÁ
Holandská omáčka je nazývána královnou omáček. Je výborná k zelenině, ke chřestu, dále ke steakům, minutkám, rybám, pošírovaným vejcím i vejcím na tvrdo.
-
9.1.2015
OMÁČKA VELOUTÉ
Omáčku velouté používáme k pokrmům z ryb, drůbežího masa, zeleniny a bývá základem pro jiné omáčky či polévky. Jedná se o krémovou světlou omáčku, způsobem přípravy podobná bešamelové.