Oregáno neboli Dobromysl obecná - chutný doplněk do polévek a na maso

Oregáno neboli Dobromysl obecná - chutný doplněk do polévek a na maso
29.3.2015  |  Stáhnout jako PDF

Na použití dobromysli se v naší kuchyni již zapomnělo. Přesto si ji v plané formě můžete v létě bez problémů natrhat. Sbírá se pouze nať. Dobromysl obecná známá spíše jako oregano má široké uplatnění. Je velmi chutným doplňkem polévek i na maso.

Dobromysl je zdomácnělá ve francouzské a italské kuchyni. Z latinského názvu je zřejmé, že jde o italské „oregano“, španělské a mexické „oregáno“ – výrazné koření jídel těchto oblastí. Významné uplatnění má rovněž v kuchyních jižní Francie a Provence.

Jméno dobromysl (Origanum vulgare) je odvozené z řeckého origanon nebo origanos (oros = hora a ganos = lesk, ozdoba), nebo také „potěšení hor“.

K jejím lidovým názvům patří voněklas, červená mysl, zimní majoránka.

Na Slovensku dobromysli říkají pamajorán.

Dobromysl měla kdysi u nás kouzelné určení. Patřila totiž mezi tzv. „svatojánské kvítí“, trhané na svátek sv. Jana, které mělo chránit po celý rok lidi i domácí zvířata před nemocemi.

Dobromyslí se dala přičarovat prý i láska, jak praví i jedna z našich národních písniček: „Chodila po roli, trhala kúkolí, aj tu dobromysel, co by šohaj přišel.

Pojídání v pokrmech mělo přinést i „dobrou mysl“ – tj. veselou náladu.

Dobromysl je vytrvalá bylina, vlnatě chlupatá a načervenalou lodyhou. Celá rostlina příjemně kořenitě voní. Roste na slunných stráních, pasekách, v křovinách. Je rostlinou medonosnou.

Rostlina se velice dobře množí, při každém kontaktu se zemí rychle zakořeňuje.

Na sušení se sbírá v červenci.

Dobromysl je léčivá.

Obsahuje hlavně silici (tymol), třísloviny a hořčiny. Pomáhá při kašli a má protizánětlivé účinky. Dobromysl podporuje chuť k jídlu.

Dobromysl vytváří řadu variant, a to podle místa výskytu s různým obsahem a složením silice.

Čerstvá dobromysl se používá málo. Já ji přidávám čerstvou do polévek, např. dršťkové polévky z vepřového žaludku. Čerstvou můžete použít také na ryby, k usmaženým vajíčkům, do pomazánek nebo na zeleninové saláty.

Je velice vhodná ke skopovému a telecímu masu. U tučnějších jídel pomáhá dobře trávit a zvýrazňuje jejich chuť.

Výborná je do nádivky (nejen velikonoční), ale i do karbanátků, sekané, nebo ji přidejte k dušenému masu na zelenině.

Nesmí chybět jako čerstvá ozdoba pokrmů, zejména těstovin a domácí pizzy, chuťově vynikající je i jako doplněk čočkového salátu.

Dobromysl je zdravou obměnou koření používaného v mojí kuchyni.

Do jídel se přidává i jako sušená.

Pro svoji podobnost s vůní majoránky, se používá jako její náhražka. V Mexiku tvoří součást koření „chilli“ (směs různých druhů pálivých papriček a vonných bylin).

Bez dobromysli si nelze představit výtečné mexické jídlo „chilli con carne“.

Španělé ji používají k provonění svých typických jídel „z jednoho hrnce“.

Dobromysl je neodmyslitelnou součástí směsi bylin nazývané Provensálské koření (bazalka, estragon, oregano, rozmarýn, saturejka, tymián a další).

Natrhejte si v létě vlastnoručně divoce rostoucí dobromysl.

Pokud ji nenajdete, zakoupíte ji čerstvou i v našich marketech.

  • Nový komentář
  • Aleš K. 13.4.2019 8:26
    Dobrý den!
    Moje výhrady jsou toliko k nadpisu. Když už tak DOBROMYSL, neboli oregano... Sbojem češtino na všech frontách... :-(((
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 13.4.2019 12:18
      to Aleš K.: Vaše "spravedlivé" rozhořčení mě rozesmálo. Zeptejte se dnes deseti lidí, co je dobromysl. Předpokládám, že to možná bude vědět jeden. Možná? Ale deset lidí bude znám oregáno a po přečtení článku zjistí, že oregáno je vlastně česky dobomysl. Dobromysl nikdo dnes hledat nebude. Souhlasím s Vámi, ale je to tak.
      Odpovědět
    • BB Rad 22.8.2021 10:46
      P. Marcela souhlas na ????% , je to jen jeden z mnoha “ profesorů českého jazyka “ kteří se rojí na stránkách webu v poslední době. Jen další hnidopich a nic víc
      Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 24.8.2021 10:57
      Dobrý den, z takových komentářů, jako od pana Aleše K. si nic nedělám, asi to myslel dobře. Mně také někdy naštve, když se místo českých slov používají amerikanismy, ale nic s tím neudělám. Je to dobou. Když byste nahlédl do kuchařky, vydané před 100 roky, tak byste zjistil, že jsou tam slova, kterým nerozumíte. Za tu dobu byla nahrazena jinými.
      Děkuji za podporu a posílám pozdrav. M.
      Odpovědět