Aby jitrničky a jelítka byly delikatesní, potřebujeme domácí buchtu do jitrnic. Buchty do jitrnic jsou nezbytnou součástí zabijačkových hodů. Buchty do jitrnic se pečou zpravidla týden před zabijačkou.
Recept na buchty do jitrnic
- 0,7 kg polohrubé mouky
- 0,3 hladké mouky
- 1 vejce
- 1 čajová lžička soli
- 1 kostka droždí (42 g)
- 0,5 litru vody (cca)
Postup přípravy
Připravíme si kvásek: na talíř rozdrobíme kostku droždí a zalijeme 0,25 l tekutiny (1:1 vlažná voda a vlažné mléko).
Do mísy dáme mouku, sůl a promícháme.
Přidáme celé vejce, kvásek a začneme promíchávat. Přiléváme vlažnou vodu a vypracujeme těsto, které necháme cca 1 hodinu kynout.
Pak jej znovu proděláme a nakonec těsto rozdělíme na polovinu.
Z každé poloviny vytvoříme šišku dlouhou 25 – 30 cm a přeneseme ji na plech s pečícím papírem.
Pečeme na 180 °C cca 40 minut.
Propečení zkontrolujeme špejlí.
Na velké prase (180 kg) pečeme buchty z 2 kg mouky, jinými slovy, celý výše uvedený proces opakujeme ještě jednou.
-
Nový komentář
-
Nadja 2.9.2019 21:00 Odpovědět
-
Marcela . 4.9.2019 9:28 Odpovědět
-