Buchty do jitrnic - recept

Buchty do jitrnic - recept
13.3.2015  |  Stáhnout jako PDF

Aby jitrničky a jelítka byly delikatesní, potřebujeme domácí buchtu do jitrnic. Buchty do jitrnic jsou nezbytnou součástí zabijačkových hodů. Buchty do jitrnic se pečou zpravidla týden před zabijačkou.

Recept na buchty do jitrnic

  • 0,7 kg polohrubé mouky
  • 0,3 hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 kostka droždí (42 g)
  • 0,5 litru vody (cca)

Postup přípravy

Připravíme si kvásek: na talíř rozdrobíme kostku droždí a zalijeme 0,25 l tekutiny (1:1 vlažná voda a vlažné mléko).

Do mísy dáme mouku, sůl a promícháme.

Přidáme celé vejce, kvásek a začneme promíchávat. Přiléváme vlažnou vodu a vypracujeme těsto, které necháme cca 1 hodinu kynout.

Pak jej znovu proděláme a nakonec těsto rozdělíme na polovinu.

Z každé poloviny vytvoříme šišku dlouhou 25 – 30 cm a přeneseme ji na plech s pečícím papírem.

Pečeme na 180 °C cca 40 minut.

Propečení zkontrolujeme špejlí.

Na velké prase (180 kg) pečeme buchty z 2 kg mouky, jinými slovy, celý výše uvedený proces opakujeme ještě jednou.



  • Nový komentář
  • Nadja 2.9.2019 21:00
    Dobrý večer Marcelko,
    mám jen drobnou poznámku ke kvásku - do osolené mouky v míse udělám důlek, do něj nadrobím droždí, posypu trochou cukru a zaliji vlažnou vodou nebo mlékem. Ušetřím tak nádobí !
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 4.9.2019 9:28
      to Nadja: Dobrá rada. Díky Nadjo.
      Odpovědět