
Tempura je původem portugalské jídlo, které v 16. století přivezli do Japonska mořeplavci. Tempura zde zdomácněla a dodnes patří k tradičním japonským jídlům.
Tempura jsou vlastně kousky ryb, zeleniny, korýši a houby obalované ve speciálním těstíčku a následně do křupava smažené. Nejlépe ve woku.
Osmažené kousky ryb či zeleniny se podávají s miskou rýže a dresinkem, ve kterém se při konzumaci namáčejí.
Na těstíčko zpravidla používají žloutky, hladkou mouku nebo škrob a trochu vody.
Dresink si většinou připraví ze strouhané ředkve nebo zázvoru, sojové omáčky a různých dochucovadel (cukru, soli, glutasolu, bílého vína ….).
Moje zkušenost
Do těstíčka na 2 porce přidávám
- 1 celé vejce
- 3 polévkové lžíce suchého bílého vína
- 3 polévkové lžíce (vrchem) bramborového škrobu
- 3 čajové lžičky hladké mouky
- Špetka soli
Vše promíchám a v těstíčku obaluji kousky ryb nebo zeleniny.
Těstíčko smaženou potravinu krásně obalí a po usmažení je vše úžasně křupavé.
V mase i v zelenině zůstane veškerá šťáva. Pokrm při smažení vůbec necáká tuk na všechny světové strany. Smažím ve vyšší vrstvě tuku.
Pokud byste udělali pokus a smažili například kolečka cukety v klasickém těstíčku, které propustí šťávu do oleje, musíte pak následně umýt okolí pánve pocákané od tuku.
S tempurou se vám to nestane.
-
Nový komentář