
Dnešní děti milují hamburgery, my jsme je za mého dětství neznali a hitem byla právě vaječnice. Pamatuji se, jak jsme vždy o velké přestávce utíkali do školního bufetu koupit si vaječnici. Vaječnice je jednoduchá na přípravu a pro mne dodnes velmi chutná a rychlá svačina či večeře.
Na přípravu 1 vaječnice si připravíme
- 1 syrové vajíčko
- 2-3 špetky soli
- Na špičku nože pálivé papriky (nebo lze sladké)
- Špetku citronového pepře
- Pár strouhnutí muškátového oříšku
- 1 polévkovou lžíci strouhanky z bílého pečiva
- Olej na smažení
- 1 velký krajíc chleba
- ½ kyselé okurky
- Obyčejnou plnotučnou hořčici
- Syrovou cibulku dle chuti
- Větvičku petržele
- Proužek naložené nebo syrové červené papriky
Postup přípravy vaječnice
Uvádím zde suroviny na 1 vaječnici. Záleží na vás, kolik si jich budete chtít připravit. Stačí jen uvedené množství vynásobit počtem strávníků.
Budeme-li připravovat více vaječnic, budeme je připravovat postupně.
Do pánve nalijeme tolik oleje, aby bylo v tenké vrstvě zakryté dno. Pánev necháme zahřívat.
Mezi tím si oloupeme cibuli a nakrájíme ji na kolečka, polovinu okurky podélně nakrájíme na plátky – konec okurky nedokrojíme, aby okurka držela pohromadě.
Chleba namažeme hořčicí.
Do misky rozklepneme 1 vajíčko, osolíme ho. Přidáme citronový pepř, papriku a pár strouhnutí muškátového oříšku.
Ručním šlehačem nebo metlou všechny suroviny prošleháme.
Šlehání vajíčka
Zdroj:Marcela Hackerová
Do našlehaných vajíček zašleháme vrchovatou lžíci strouhanky. Těsto máme hotové.
Nyní neotálíme a těsto na vaječnici nalijeme do horkého oleje a rozprostřeme ho do tvaru krajíce chleba. Vaječnici smažíme přibližně 1 minutu.
Ověřit si opečení je snadné, stačí opatrně nadzvednout okraj vaječnice.
Vaječnici obrátíme a opékáme ji po druhé straně také minutu.
Smažení vaječnice
Zdroj:Marcela Hackerová
Usmaženou vaječnici položíme na papírovou utěrku a po chvíli ji přendáme na chleba namazaný hořčicí. Hořčicí ještě pomažeme horní střed smaženky.
Na hořčici položíme nakrájenou okurku, dozdobíme kroužky cibule, přidáme větvičku petržele a proužek červené papriky.
Postup přípravy vaječnice
Zdroj:Marcela Hackerová
Budeme-li chtít více smaženek, celý proces budeme opakovat. Jde to opravdu ráz na ráz a večeře je za chvíli hotová.
-
Nový komentář
-
Liběna 15.10.2022 17:55 Odpovědět
-
Marcela . 17.10.2022 12:03 Odpovědět
-
-
Marek 20.11.2020 11:42 Odpovědět
-
Marcela . 24.11.2020 11:43 Odpovědět
-
Danka 7.7.2021 21:49 Odpovědět
-
Marcela . 8.7.2021 10:11 Odpovědět
-