Vaječnice nebo také vaječná smaženka s chlebem

Vaječnice nebo také vaječná smaženka s chlebem
1.7.2019  |  Stáhnout jako PDF

Dnešní děti milují hamburgery, my jsme je za mého dětství neznali a hitem byla právě vaječnice. Pamatuji se, jak jsme vždy o velké přestávce utíkali do školního bufetu koupit si vaječnici. Vaječnice je jednoduchá na přípravu a pro mne dodnes velmi chutná a rychlá svačina či večeře.

Na přípravu 1 vaječnice si připravíme

  • 1 syrové vajíčko
  • 2-3 špetky soli
  • Na špičku nože pálivé papriky (nebo lze sladké)
  • Špetku citronového pepře
  • Pár strouhnutí muškátového oříšku
  • 1 polévkovou lžíci strouhanky z bílého pečiva
  • Olej na smažení
  • 1 velký krajíc chleba
  • ½  kyselé okurky
  • Obyčejnou plnotučnou hořčici
  • Syrovou cibulku dle chuti
  • Větvičku petržele
  • Proužek naložené nebo syrové červené papriky

Postup přípravy vaječnice

Uvádím zde suroviny na 1 vaječnici. Záleží na vás, kolik si jich budete chtít připravit. Stačí jen uvedené množství vynásobit počtem strávníků.

Budeme-li připravovat více vaječnic, budeme je připravovat postupně.

Do pánve nalijeme tolik oleje, aby bylo v tenké vrstvě zakryté dno. Pánev necháme zahřívat.

Mezi tím si oloupeme cibuli a nakrájíme ji na kolečka, polovinu okurky podélně nakrájíme na plátky – konec okurky nedokrojíme, aby okurka držela pohromadě.

Chleba namažeme hořčicí.

Do misky rozklepneme 1 vajíčko, osolíme ho. Přidáme citronový pepř, papriku a pár strouhnutí muškátového oříšku.

Ručním šlehačem nebo metlou všechny suroviny prošleháme.

Šlehání vajíčkaŠlehání vajíčka
Zdroj:Marcela Hackerová

Do našlehaných vajíček zašleháme vrchovatou lžíci strouhanky. Těsto máme hotové.

Nyní neotálíme a těsto na vaječnici nalijeme do horkého oleje a rozprostřeme ho do tvaru krajíce chleba. Vaječnici smažíme přibližně 1 minutu.

Ověřit si opečení je snadné, stačí opatrně nadzvednout okraj vaječnice.

Vaječnici obrátíme a opékáme ji po druhé straně také minutu.

Smažení vaječniceSmažení vaječnice
Zdroj:Marcela Hackerová

Usmaženou vaječnici položíme na papírovou utěrku a po chvíli ji přendáme na chleba namazaný hořčicí. Hořčicí ještě pomažeme horní střed smaženky.

Na hořčici položíme nakrájenou okurku, dozdobíme kroužky cibule, přidáme větvičku petržele a proužek červené papriky.

Postup přípravy vaječnicePostup přípravy vaječnice
Zdroj:Marcela Hackerová

 

Budeme-li chtít více smaženek, celý proces budeme opakovat. Jde to opravdu ráz na ráz a večeře je za chvíli hotová.


  • Nový komentář
  • Liběna 15.10.2022 17:55
    Dneska jsem náhodou narazila na Váš recept na vaječnici, Kdysi jsem chodila na ekonomku v Plzni a tam je prodávala paní školníková, Stály asi 2,20 a moc mě chutnaly. nedavno jsem si na to vzpomněla ale nepřišla na to jak to dělala, pořád to mělo konzistenci vajíček na míchačku. :-)
    Asi to bylo tím, že tam chyběla ta strouhanka. Dnes jsem 400km od Plzně, ale asi to pujdu hned zkusit. Děkuji a zdravím ze Stuttgartu
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 17.10.2022 12:03
      Zdravím Liběno až do dalekého Stutgartu.
      Váš komentář mě skutečně potěšil. Zřejmě jsem chodily do stejného bufetu. A protože si vaječnici občas připravuji, stále vychytávám ten správný postup. Zjistila jsem, že při smažení je lepší pánev rozpálit a pak ji jen lehce potřít zmuchlaným ubrouskem, který jsem namočila asi v čajové lžičce oleje. Pak smažit. Zkuste to.
      Za komentář děkuji a na mých stránkách budete vždy vítaným hostem. M.
      Odpovědět
  • Marek 20.11.2020 11:42
    Dobrý den, na tento recept jsem zvědavý. Toto jídlo prodávají ve Vesně Žďár n.S. a rád si ho tam kupuji. Půjdu si ho vytvořit a pak dám vědět jak to dopadlo. :)
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 24.11.2020 11:43
      to Marek: Marku, já jsem si také léta chodila kupovat v Plzni do "Berušky" vaječné smaženky až do doby, kdy do nich přidávali tolik strouhanky, že se to nedalo ani jíst. Nyní už nechodím a připravuji si je raději sama.
      Oleje do pánve moc nedávejte, stačí rozetřít 1 čajovou lžičku zmuchlaným ubrouskem. Jsem tukový minimalista.
      Srdečně zdravím do Žďáru n.S. M.
      Odpovědět
    • Danka 7.7.2021 21:49
      dnes jsem shlédla na https://www.stream.cz/jednoduche-vareni-bez-breptu/smazenka-byvala-hvezda-socialistickych-bufetu-64177869...je tam hodně dohadů o názvu tohoto jídla. U nás se tomu říkalo - říká VAJEČNICE. Kdysi jsem na ni chodívala do Adrie a ještě někam, už přesně nevím, když jsem šla na náměstí...Dost často jsem si ji dělala. Vždy do hrnečku - rozkvrdlala vejce, sůl, strouhanku a šup na pánev a pak jak píšete Vy. Mějte se hezky paní Marcelko a děkuji.
      Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 8.7.2021 10:11
      Dobrý den, Danko.
      Posílám pozdrav z Plzně do Plzně. Váš komentář mě pobavil i potěšil. Manžel mi Vámi zmiňovaný recept na streamu ukazoval se slovy: "nepřipomíná ti to něco". Ano, ano, opisují politici, novináři, žáci ... No, těch co opisují je opravdu hodně. Z přehledu návštěv webu vím, z kolika redakcí a mediálních agentur se chodí ke mně inspirovat. Na jedné straně je to potěšující, ale na druhé straně přece nenapíší, že se inspirovali u nějaké neznámé Marcely z Plzně.
      A vaječnici si párkrát do roka připravuji stále, protože vždy potěší moje chuťové pohárky.
      Danko, děkuji Vám za milý komentář a přeji pěkné léto. M.
      Odpovědět