Boršč: polévka z masa a červené řepy

Boršč: polévka z masa a červené řepy
29.11.2014  |  Stáhnout jako PDF

Boršč je polévka z masa a červené řepy, která neodmyslitelně patří k ruské, ukrajinské i polské klasické kuchyni a svojí chutí plně uspokojí vaše mlsné jazýčky a barevností i vaše oči.

Suroviny

  • ¼ středně velké hlávky bílého zelí nakrájené na čtverečky o hraně 1 cm

  • 2 větší brambory nakrájené na kostky

  • 500 g hovězích žeber + další přidání kostí polévku jen vylepší

  • 400 g vepřové plece

  • 1 nožička pikantní klobásy (papriková+ostrá) nakrájená na kolečka

  • 50 g slaniny nakrájené na kostičky

  • 1 větší upečená a oloupaná červená řepa-polovina na kostičky a druhá polovina na tenké plátky, překrojené napůl

  • 2 cibule (1 žlutá, 1 červená) nakrájená na kostičky

  • 1 větší mrkev nastrouhaná na hrubo

  • 1 petržel nastrouhaná na hrubo

  • ¼ bulvy celeru nastrouhaného na hrubo

  • 3 stroužky rozdrceného česneku

  • 10 cherry rajčátek překrojených na polovinu

  • 250 g kysané smetany

  • 2 polévkové lžíce hladké mouky

  • 1 cm syrové pálivé papričky (např. jalapeno)

  • 1 čajová lžička kmínu

  • 2 polévkové lžíce sádla

  • 2 polévkové lžíce rajského protlaku

  • 2 bobkové listy

  • 5 kuliček nového koření

  • 1 čajová lžička celého kmínu

  • Sůl

  • Pepř na dochucení 

  • Cukr krupice na dochucení

  • Vinný ocet na dochucení 

  • 5 litrů vody

Postup přípravy boršče

Do většího hrnce vložíme oprané maso a kosti. Vše zalijeme dostatečným množstvím vody tak, aby bylo maso ponořené.

Přidáme kuličky nového koření, kmín, bobkové listy, chilli papričku, rajčátka a sůl.

Vaříme velmi zvolna a sbíráme vytvořenou pěnu na povrchu.

Vepřové maso je uvařené doměkka asi po 1,5 hodině a hovězí žebra vaříme ještě o hodinu déle.

Po uvaření maso necháme trochu vychladnout.

Vepřové nakrájíme na úhledné kostičky a hovězí vidličkou natrháme na vlákna a překrájíme. Maso udržujeme v teple.

Vývar přecedíme.

Mezi tím, než se uvaří maso, si připravíme zeleninu. Ve velkém kastrolu rozpálíme sádlo, přidáme slaninu a vhodíme nakrájenou cibuli.

Smažíme tak dlouho, až začne cibule zlátnout. Nyní k osmažené cibulce připojíme kolečka klobásy, celer, brambory, mrkev i petržel a vše dále smažíme. Zeleninu nezapomeneme míchat.

Asi po 10 minutách přidáme rajský protlak a rozdrcený česnek. Důkladně promícháme a počkáme, až protlak v kastrolu změní (zmatní) barvu. Nyní přilijeme vývar a vložíme zelí.

Zelí jsme si uvařili v páře, stačí 15-20 minut.

Polévku promícháme, přidáme červenou řepu a necháme 15 minut vařit na mírném ohni.

Smetanu si dáme do misky, přidáme mouku a přilijeme buď naběračku teplého vývaru, nebo teplé vody ze zelí. Důkladně promícháme a vlijeme postupně do polévky.

Rada:  Pokud bychom do horké polévky přidali studenou smetanu, srazila by se nám.

Polévku, kvůli přidané mouce, je nezbytné minimálně 20 minut provařit.

Polévku po provaření necháme chvíli odstát a pak ji dle svých rodinných zvyklostí dochutíme vinným octem, cukrem, solí a pepřem do příjemné, lehce navinulé, chuti.

Podáváme s kopečkem smetany. A nezapomeňte, že druhý den chutná mnohem lépe.jednotlivé chutě se nám přes noc nádherně propojí a odleží.

Příprava je zdlouhavá, ale výsledek stojí za to.

 

  • Nový komentář
  • Nováková 24.2.2018 23:35
    Dobrý den, mouka do boršče se nedává. Je hustý i bez ní.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 25.2.2018 17:03
      to Nováková: Dobrý den paní Nováková.
      Říká se, že kolik se sejde kuchařů, tolik se dozvíme receptů na dané téma, v tomto případě na boršč.
      Každá rodina má ten svůj recept za ten nejchutnější a nejtradičněji připravený.
      Tvrdit, že se boršč nezahušťuje moukou či jíškou, je tak trochu odvážné tvrzení. I renomovaní kuchaři zahušťují, třeba pan Roman Vaněk také zahušťuje.
      Ale je na každém kuchaři, jaký uvaří boršč. Přece jde především o to, aby chutnal všem strávníkům, pro které se připravuje. A je zcela jedno, zda ho máte rádi zahuštěný nebo nezahuštěný.
      Když se zeptáte deseti lidí, jaké jídlo jim nevíce chutná, tak vám deset lidí odpoví: "přece to od maminky nebo od babičky."
      Odpovědět
  • JKZ 30.11.2014 19:30
    myslím, že by se í Rusové oblizovali. Doporučuji. JKZ
    Odpovědět