Když jsem poprvé ochutnala tuhle verzi polévky z rajčat v penzionu U Šulků na Kvildě, věděla jsem, že to bude láska na celý život. Chutná sladce jako vyzrálá rajčata a koření zvýrazní její chuť.
Víte že ....
rajčata tepelnou úpravou získávají na hodnotě.
Vařením se v nich koncentrují výživové látky, zejména lykopen, velice silný antioxidant.
Rajský koncentrát obsahuje 10x větší množství lykopenu, než rajčata za syrova.
Na přípravu polévky z rajských jablíček budeme potřebovat
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 3 šalotky nakrájené na jemno
- 1 velkou mrkev nastrouhaná na jemném struhadle
- 2 polévkové lžíce ovesných vloček
- 1 litr hovězího vývaru (nebo vody)
- ¾ l drcených italských rajčat v konzervě nebo rajčatové passaty
- 1 PL rajského protlaku
- 1 bobkový list
- 4 polévkové lžíce hnědého třtinového cukru
- 4 ks mletého hřebíčku
- 4 ks mletých kuliček nového koření
- 1 kávová lžička mleté skořice
- 1 kávová lžička soli (podle chuti strávníků lze ubrat nebo přidat)
Suroviny na přípravu polévky
Zdroj: Marcela Hackerová
TIP
Pokud polévku nebudou jíst děti, lze přidat na špičku nože mletou pálivou papriku.
Postup přípravy polévky z rajských jablíček
Do rozpáleného hrnce, ve kterém se bude polévka vařit, nalijeme olivový olej a přidáme nakrájenou cibulku a nastrouhanou mrkev. Obojí smažíme asi 8 minut.
Pak přidáme ovesné vločky a necháme je také asi 5 minut opéct společně s bobkovým listem.
Polévkový základ zalijeme drcenými rajčaty nebo passatou a přidáme polévkovou lžíci rajského protlaku, sůl a hovězí vývar (vodu).
Promícháme a přivedeme k varu. Na mírném ohni necháme probublávat minimálně půl hodiny.
Hrnec s polévkou odstavíme z ohně a tyčovým mixérem polévku rozmixujeme do hladka.
Přidáme mletý hřebíček, mleté nové koření a mletou skořici. Jako poslední přidáme čtyři vrchovaté lžíce hnědého třtinového cuku.
Vše promícháme, hrnec zakryjeme poklicí a vše necháme minimálně 15 minut odpočinout, aby se chuť a vůně koření přenesla do polévky.
Před podáváním ještě ochutnáme a případně doladíme cukrem nebo solí.
-
Nový komentář
-
lamamylena 6.6.2021 12:19 Odpovědět
-
Marcela . 6.6.2021 19:39 Odpovědět
-