Budapešťská pomazánka bez másla

Budapešťská pomazánka bez másla
24.1.2020  |  Stáhnout jako PDF

Budapešťskou pomazánku jsem léta nejedla. Až po loňských Vánocích jsem na ni dostala neuvěřitelnou chuť. Představa skvěle chutnající bíločervené pomazánky s krajícem čerstvého chleba mě tak nadchla, že jsem si ji musela připravit. Jen máslo jsem vynechala, bylo přece po Vánocích.

Příprava Budapešťské pomazánky je rychlá a snadná. Rozhodla jsem se, že do ní nebudu přidávat máslo ani smetanu a nahradím je malým „prckem“ světlého piva. Bude tak méně kalorická a chuťově výraznější. No posuďte sami.

Já jsem se do ní natolik zamilovala, že během měsíce jsem si pomazánku připravila už třikrát.

Na přípravu Budapešťské pomazánky budeme potřebovat

  • 250 g tučného měkkého tvarohu (nejraději kupuji Jaroměřický)
  • 1 kávovou lžičku celého kmínu
  • 60 ml světlého piva
  • 50 g syrové červené papriky nakrájené na velmi jemné kostičky
  • 1 šalotku nakrájenou na malé kostičky
  • 4 špetky soli
  • Na špičku nože kajenského pepře nebo na jemné kostičky chilli papričku (každý dle své chuti)

Postup přípravy Budapešťské pomazánky

Do misky vložíme kostku tvarohu. A protože jsem pomazánku chtěla udělat bez přidání dalších tuků, koupila jsem tučný tvaroh z Jaroměřic.

Do malého kelímku nalijeme odměřené množství světlého piva a přisypeme 1 kávovou lžičku celého kmínu. To, aby trochu změkl. Necháme stát 10-15 minut.

Důležité je nechat připravenou pomazánku alespoň ½ hodiny odležet.

Ke tvarohu přisypeme drobné kostičky syrové červené papriky a cibulky šalotky. Tvaroh osolíme, přidáme trochu kajenského pepře a vše zalijeme odměřeným pivem s celým kmínem.

Postup přípravy Budapešťské pomazánkyPostup přípravy Budapešťské pomazánky
Zdroj:Marcela Hackerová

Vidličkou vše promícháme a spojíme v chutnou pomazánku.

Promíchanou pomazánku hned neochutnáváme, protože by nám přišla po pivu lehce nahořklá. Ale po půl hodině ji znovu promícháme a až nyní ochutnáme.

Nahořklost zmizí a my se můžeme rozhodnout, zda přidáme ještě trochu soli a kajenského pepře či nikoli. Já jsem už nepřidávala.

Hotová pomazánkaHotová pomazánka
Zdroj:Marcela Hackerová

Po sladkých, smažených a tučných Vánocích má tahle pomazánka neskutečnou chuť.

Jedli jsme pomazánku namazanou na chleba k večeři a se zbytkem jsme pokračovali k snídani.

Pomazánka je výborná. Vyzkoušejte a napište mi, jak vám chutnala.

  • Nový komentář
  • aangie 16.11.2024 17:00
    Výborná, zrovna jsem ji udělala.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 18.11.2024 10:30
      Zdravím aangie a vítám Vás na svých stránkách. Nám pomazánka také chutná. Minulý týden jsem ji připravovala dokonce 2x, aby zbyla i na snídani.
      Děkuji za komentář a přeji Vám pěkné dny. M.
      Odpovědět
  • Ladislav 20.1.2022 10:48
    vyzkoušel jsem a opravdu je výtečná, děkuji za inspiraci
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 21.1.2022 12:38
      Dobrý den, Ladislave.
      Váš komentář mě opravdu těší, protože a priori by většina řekla: "Tam není máslo ani smetana? Tak to nebude stát za nic". Pomazánka je opravdu výborná a jsem moc ráda, že jste se absencí másla nenechal odradit. M.
      Odpovědět