Recept na špekové knedlíky

Recept na špekové knedlíky
22.4.2015  |  Stáhnout jako PDF

V české kuchyni je mnoho variant knedlíků. Špekové knedlíky mezi nimi nesmějí chybět. Jsou báječný partner kysaného zelí, špenátu, pečených mas, gulášů. Někde je tradice dát jeden špekový knedlík do polévky. Špekové knedlíky s vajíčky jsou pochoutka. Špekové knedlíky budou v tomto receptu hrát hlavní roli.

Na přípravu 14 kusů špekových knedlíků budeme potřebovat tyto suroviny

  • 7 starších rohlíků, nejlépe 1-2 dny starých
  • 100 g anglické slaniny (nebo uzeného)
  • 50 g špeku
  • 3 vejce
  • 60 g hrubé mouky
  • 2 dl mléka
  • 1 větší cibuli
  • 1 lžíci sádla
  • na dochucení mletý pepř, sůl
  • lze přidat nasekanou zelenou petrželovou nať nebo pažitku

 

Postup přípravy špekových knedlíků

Rohlíky nakrájíme na kostičky a necháme je na plechu oschnout.

Plech s rozloženými kostičkami rohlíků vložím do trouby, kterou zapnu na 50 °C a za půl hodiny je hotovo. Nebo si je nakrájím den předem a do rána kostičky krásně oschnou.

Do kastrůlku dáme lžíci sádla, špek nakrájený na kostičky a nakrájenou cibuli na jemno.Vše smažíme, za občasného zamíchání, minimálně 15-20 minut.

Oschlé kostičky rohlíků přendáme do mísy a pokropíme je polovinou připraveného mléka.

V samostatné misce smícháme druhou polovinu mléka s vejci a za stálého promíchávání přidáváme mouku. Těsto osolíme a opepříme a přidáme k připraveným rohlíkům.

Anglickou slaninu nebo uzené maso nakrájíme na drobné kostičky a přidáme je společně s usmaženou cibulí do mísy.

Na závěr do těsta přidáme nasekanou petrželovou nať a vypracujeme těsto. Nejlépe to jde rukou.

RADA

Těsto necháme asi 20 minut odpočívat.

Z těsta vytvarujeme kulaté knedlíky (cca o průměru 4 - 5 cm) a rozložíme si je na tác nebo velký talíř. Vložíme je do vroucí osolené vody. Vaříme je cca 15 minut, když vyplavou, jsou vařené. Knedlíky po vyjmutí propíchneme vidličkou.

Já je vařím v páře přesně 20 minut a mám s tím dobré zkušenosti.

Do velkého kastrolu naliju ½ litru vody, na dno položím napařovaček a nechám vodu přivést k varu. Na napařovací plochu se vejde přesně 7 knedlíků.

Kastrol přikryju poklicí a bez jakékoli kontroly je za 20 minut vyndavám a samozřejmě také propíchnu vidličkou, aby z nich odešla pára a nesrazily se.

segedínskému guláši nebo tynstovanému (dušenému) zelí jsou naprosto dokonalé.

Věřte, nevěřte, ale tyhle špekové knedlíky jsou tak lahodné, že je můžete jíst i samotné.

Pokud budete mít chuť, a chcete některý pokrm vylepšit, vyzkoušejte recept na pikantní špekové knedlíky vařené v páře, které servíruji například ke klasické houbové omáčce.

 

 


  • Nový komentář
  • Hanka 31.10.2020 14:29
    Výborné, jiné už nebudu dělat 👏🙂.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 2.11.2020 10:53
      to Hanka: Hanko, Váš komentář je výmluvný. Děkuji za něj. Já také jiné nedělám a vůbec, nerada experimentuji. Držím se osvědčených receptů. M.
      Odpovědět
  • Verun 18.10.2019 16:30
    Zdravím, chtěla jsem se zeptat kolik knedlíků z toho asi vyjde? Děkuji
    Odpovědět
    • Verun 18.10.2019 16:31
      Zdravím, chtěla jsem se zeptat kolik knedlíků z toho asi vyjde? Děkujito Verun:

      Už to vidím 😂🤦
      Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 19.10.2019 12:01
      to Verun: Dobrý den Verun, já jich udělám přibližně 12-14 kusů. Záleží na tom, jak velké knedlíky budete dělat.
      Naberu plnou lžíci těsta a navlhčenými dlaněmi vytvořím kouli, asi o průměru 5 cm. Na napařováku je vařím nadvakrát. Jsou moc dobré, zrovna zítra je budu dělat k dušenému hovězímu na pivu. M.
      Odpovědět
  • Zuzana 28.9.2019 21:09
    Knedlíky jsou výborné! Akorát 60g mouky je dost málo, těsto se hodně lepí. Toť má zkušenost. Udělala jsem je k segedínu a paráda 😊
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 30.9.2019 10:43
      to Zuzana: Dobrý den, Zuzanko.
      Dle mé zkušenosti, je těstě mouky akorát. U knedlíků je to tak, že čím více přidáte mouky do těsta, tím budou knedlíky tužší a hutnější.
      Když mám (dle popsaného postupu) všechny suroviny v míse na zadělávání, promíchám je nejprve měchačkou a následně "zlehka rukou". Pak je nechám chvíli stát a teprve pak je jdu tvarovat. Připravím si ještě misku s vodou, do které si namočím špičky prstů a lehce dlaně. Pak tvaruji knedlíky v navlhčených dlaních. Asi jako když připravujeme karbanátky nebo kuličky z masa. Vařím je v páře.
      Nejdůležitější je, že Vám chutnaly. U nás doma se těší velké oblibě a k segedínu je dobrá volba.
      Odpovědět
  • Ivana 9.5.2015 18:20
    moc moc pěkné stránky :-)
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 9.5.2015 19:06
      to Ivana:
      Ivanko, díky. Snažím se publikovat takové recepty, které jsou z dostupných a hlavně českých surovin. Díky za komentář a přeji pěkný májový podvečer.
      Odpovědět