Tynstované – dušené kysané zelí s uzeným masem

Tynstované – dušené kysané zelí s uzeným masem
24.1.2015  |  Stáhnout jako PDF

Tynstované zelí vařila manželova matka, původem z Chotiměře u Domažlic. Název „tynstované“ je patrně odvozený z německého slova „dünsten“ – dušený. Dušené kysané zelí, připravované společně s uzeným masem, je náramná a řízná dobrota. Úžasné propojení chuti zelí a masa. Tak pojďme se spolu pustit do jeho přípravy.

Na přípravu budeme potřebovat

Postup přípravy

Uzené maso důkladně omyjeme v teplé vodě. Zelí překrájíme a neproplachujeme. Chceme, aby pokrm měl říz.

Do hrnce vložíme uzené maso a zasypeme ho kysaným zelím. Podlijeme 1 dcl vody a dáme pomalu společně dusit. Tynstujeme – dusíme - minimálně 1 hodinu, až maso krásně změkne.

Mezí tím si nakrájíme cibuli a smažíme jí pomalu na sádle do doby, než získá medovou barvu. Smažení cibule trvá minimálně ½ hodiny.

Uvařené měkké maso vyndáme z hrnce a necháme vychladnout, abychom s ním mohli dále pracovat.

Do měkkého zelí nastrouháme na najemno obě syrové brambory. Vše dobře promícháme. Necháme podusit asi 5 minut. Nezapomínáme míchat, aby se zelí nezačalo připalovat.

Pak přidáme usmaženou cibuli. Zelí promícháme a odstavíme ze sporáku. Přidáme mletý pepř a zkontrolujeme chutě. Klidně přidejte ještě sůl, pepř, ocet či špetku cukru. Dochuťte si zelí tak, jak to máte nejraději.

Nezapomeňte, tohle zelí musí mít říznou, ostrou chuť!

Maso z jedné třetiny rozkrájíme na menší kousky a přidáme je k zelí. Zbytek masa nakrájíme na plátky, které položíme na hotové zelí.

Nejúžasnější přílohou jsou sametové bramborové knedlíky maminky Eleonory. Pokud chcete tynstované zelí pozdvihnout ještě do vyšší chuťové kategorie, podávejte zelí se špekovými knedlíky.

Kynuté knedlíky by tomuto skvělému pokrmu kradly chuť.

Chutnou přílohou jsou i šumavské knedlíky ze syrových brambor, tzv. klouzáky, nebo chcete-li chlupaté knedlíky.

 

  • Nový komentář
  • Jan 5.11.2023 5:28
    Souhlasím s paní Naděždou, tento recept to je bomba v tomto okolí Chotiměř se to vaří pocházím od tantud a musím říci když ho doma vaříme tak všichni se už těší a opravdu to má říz a s bramborovým knedlíkem a milý Jane s cukrovkou to nemá nic spolecne.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 6.11.2023 12:02
      Milý Jane,
      děkuji za krásný komentář od srdce. A jak píšete, s bramborovým knedlíkem to nemá chybu. A pan Jan (komentář z 19.7.) je asi vegetarián a spíše než maso si dává raději tofu. Ještě jednou díky a na mých stránkách budete vždy vítaným hostem. M.
      Odpovědět
  • Jan 19.7.2020 13:06
    nedivim se ze ma polovina naroda cukrovku😒
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 21.7.2020 10:58
      to Jan: Milý Jane, cukrovka je civilizační choroba. Postihuje zejména lidi s nadměrnou váhou, kteří ve velké míře konzumují smažené (palmový olej), sladké (zejména nápoje). Dalším faktorem je nedostatek pohybu. Nevím, z čeho jste usoudil, že po konzumaji tohoto výborného porkmu budete mít cukrovku.
      Pokud si 2x za rok připravíte moje "tynstované zelí s uzeným", rozhodně Vás cukrovka nenavštíví. Já netrpím ani nadváhou, sladké téměř nejím a pohybu mám opravdu dost. Na tynstované zelí se vždy velmi těším. M.
      Odpovědět
  • Naděžda Hangodyva 26.5.2020 12:39
    Mooooooc dobrý 👍👍👍👍👍👍👍👍
    Recep budu opakovat 👍👍👍😉
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 27.5.2020 9:30
      to Naděžda Hangodyva: Paní Naděždo, dobrý den. Jsem ráda, že jste vyzkoušela recept na "tynstované zelí". Manželově matce to už sdělit nemohu a tak mám radost za ní. Děkuji. M.
      Odpovědět
  • Vendula 31.12.2016 13:58
    Na 1 kg zelí opravdu jen 1dcl vody?
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 31.12.2016 17:33
      Paní Vendulo, u nás doma, když se dusilo kysané zelí, tak nikdy neplavalo ve vodě. Dusilo se na mírném ohni a přiklopené. V některých rodinách (i restauracích) ze zelí na talíři vytéká tekutina nejasné barvy. To nemám ráda. Zahušťuji nastrouhanou syrovou bramborou.
      Pokud se Vám to zdá málo (1 dl vody), klidně přidejte více a zelí připravte tak, jak má zelí ráda rodina.
      Odpovědět