
Vídeňský bramborový salát, připravený podle tradiční receptury, je chutný a na přípravu rychlý. Je podáván jako příloha nebo jako samostatný pokrm. Až pojedete do Vídně, nezapomeňte ho tam ochutnat a pokud do Vídně nepojedete, připravte si salát podle mého receptu.
Na přípravu 4 porcí budeme potřebovat
- 1 kg lojovitých brambor (varný typ A)
- 1- 2 středně velké červené cibule
- Sůl
- Pepř
- 2 dl silného hovězího vývaru (teplého)
- Prostornou mísu
Na zálivku budeme potřebovat
- 2 polévkové lžíce řepkového nebo slunečnicového oleje
- 2 polévkové lžíce jablečného octa
- 7 g krupicového cukru
- 1 kávovou lžičku soli
Postup přípravy vídeňského bramborového salátu
Základem je silný hovězí vývar. Ten si můžeme připravit den předem. Ať vás nikdy nenapadne vývar nahradit bujonem v kostce či masoxem. Byla by to vražda tohoto výborného salátu.
Hovězí vývar zásadně nenahrazujte koupeným bujonem!
Nyní si připravíme zálivku. Do misky nalijeme olej a jablečný ocet. Přisypeme krupicový cukr a sůl. Metličkou vymícháme kompaktní zálivku.
Brambory uvaříme ve slupce. Ještě horké je oloupeme a nakrájíme na kolečka silná cca 5 mm. Úhledně je vyskládáme do salátové mísy. Brambory posolíme a popepříme. Budeme-li mít brambory nové, pak je loupat nemusíme. Starší brambory se vyplatí oloupat.
Oloupanou cibuli nakrájíme na tenká kolečka a vyskládáme je na brambory. Nyní salát rovnoměrně zakápneme připravenou zálivkou. Mísou zatřeseme, aby se zálivka rozlila po povrchu brambor.
Zalití vídeňského bramborového salátu silným hovězím vývarem
Zdroj:Marcela Hackerová
Ještě horké brambory zalijeme teplým silným hovězím vývarem. Většina vývaru se vsákne do teplých brambor. Lehce promícháme a ochutnáme. Dochutit můžeme solí, pepřem či pár kapkami octa. A salát je hotov.
Snadná příprava salátu a skvělá chuť!
Vídeňský bramborový salát se podává teplý jako příloha, k čemu jinému, než k vídeňskému řízku, či vařenému hovězímu masu z květové špičky (část hovězí kýty).
Salát můžeme podávat i jako samostatný pokrm, lehké letní jídlo. Pak do salátu můžeme přidat plátky uvařených vajec na tvrdo a ozdobit ještě nasekaným koprem.
-
Nový komentář
-
Eva 19.2.2021 6:10 Odpovědět
-
Marcela . 22.2.2021 11:14 Odpovědět
-
-
Pavel 25.1.2019 18:15 Odpovědět
-
Marcela . 26.1.2019 10:01 Odpovědět
-
-
Pípa 16.12.2018 10:31 Odpovědět
-
Marcela . 18.12.2018 10:03 Odpovědět
-