Vídeňský bramborový salát

Vídeňský bramborový salát
23.9.2017  |  Stáhnout jako PDF

Vídeňský bramborový salát, připravený podle tradiční receptury, je chutný a na přípravu rychlý. Je podáván jako příloha nebo jako samostatný pokrm. Až pojedete do Vídně, nezapomeňte ho tam ochutnat a pokud do Vídně nepojedete, připravte si salát podle mého receptu.

Na přípravu 4 porcí budeme potřebovat

  • 1 kg lojovitých brambor (varný typ A)
  • 1- 2 středně velké červené cibule
  • Sůl
  • Pepř
  • 2 dl silného hovězího vývaru (teplého)
  • Prostornou mísu

Na zálivku budeme potřebovat

  • 2 polévkové lžíce řepkového nebo slunečnicového oleje
  • 2 polévkové lžíce jablečného octa
  • 7 g krupicového cukru
  • 1 kávovou lžičku soli

Postup přípravy vídeňského bramborového salátu

Základem je silný hovězí vývar. Ten si můžeme připravit den předem. Ať vás nikdy nenapadne vývar nahradit bujonem v kostce či masoxem. Byla by to vražda tohoto výborného salátu.

Hovězí vývar zásadně nenahrazujte koupeným bujonem!

Nyní si připravíme zálivku. Do misky nalijeme olej a jablečný ocet. Přisypeme krupicový cukr a sůl. Metličkou vymícháme kompaktní zálivku.

Brambory uvaříme ve slupce. Ještě horké je oloupeme a nakrájíme na kolečka silná cca 5 mm. Úhledně je vyskládáme do salátové mísy. Brambory posolíme a popepříme. Budeme-li mít brambory nové, pak je loupat nemusíme. Starší brambory se vyplatí oloupat.

Oloupanou cibuli nakrájíme na tenká kolečka a vyskládáme je na brambory. Nyní salát rovnoměrně zakápneme připravenou zálivkou. Mísou zatřeseme, aby se zálivka rozlila po povrchu brambor.

Zalití vídeňského bramborového salátu silným hovězím vývaremZalití vídeňského bramborového salátu silným hovězím vývarem
Zdroj:Marcela Hackerová

Ještě horké brambory zalijeme teplým silným hovězím vývarem. Většina vývaru se vsákne do teplých brambor. Lehce promícháme a ochutnáme. Dochutit můžeme solí, pepřem či pár kapkami octa. A salát je hotov.

Snadná příprava salátu a skvělá chuť!

Vídeňský bramborový salát se podává teplý jako příloha, k čemu jinému, než k vídeňskému řízku, či vařenému hovězímu masu z květové špičky (část hovězí kýty).

Salát můžeme podávat i jako samostatný pokrm, lehké letní jídlo. Pak do salátu můžeme přidat plátky uvařených vajec na tvrdo a ozdobit ještě nasekaným koprem.

 

  • Nový komentář
  • Eva 19.2.2021 6:10
    Váš Vídenský ERDÄPFELSALAT jeMarcelo jak má být..Ještě se do vývaru dává Dijon-hořčice a Vídenané mají rádi s červenou cibulí i Schnittlauch šnitlík. K opečené marinované krkovici super...Už jste mi navnadila na toto menu. Díky.Eva
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 22.2.2021 11:14
      Dobrý den, Evo. Díky za inspiraci. Ta Dijonská hořčice do vývaru je bezva tip a posypat salát nasekaným šnitlíkem bude oku lahodit. Příležitostně doplním do receptu. Ještě jednou díky.
      Odpovědět
  • Pavel 25.1.2019 18:15
    No a vlastnoručně vyrobený demi flass nevadí?
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 26.1.2019 10:01
      to Pavel: S použitím demi glace místo vývaru nemám zkušenost. Ale možné to asi je. Jen bych ho naředila, aby neměl tak dominantně masové aroma a chuť.
      Odpovědět
  • Pípa 16.12.2018 10:31
    Sláva Madamme, konečně někdo vystihnul podstatu vídeňského salátu. V jednoduchosti je síla ! Jen bych nahradil vinný ocet jablečným, který tam skutečně patří a dokonce je v Rakousku jedna firma, jejíž ocet je na tento salát údajně ten úplně nejvíc echt !
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 18.12.2018 10:03
      to Pípa: Děkuji Vám za komentář "k věci". Do receptu doplním i ten vinný ocet a o letošních vánocích použiju jablečný místo vinného. Díky.
      Odpovědět