
Tenhle úžasně chutnající dortík mám nejraději s čerstvými jahodami nebo malinami.
Na přípravu jednoduchého máslového dortu budeme potřebovat
- 125 g másla
- 175 g krupicového cukru
- 2 celá vejce
- 175 g hladké mouky
- 1 čajová lžička kypřícího prášku do pečiva
- 1 dl mléka
- 1 středně velké, oloupané jablko
- Špetka soli
- 20 ks rozinek
- 1 polévková lžíce Amarreta. Je to likér, který krásně voní po mandlích.
- Několik kapek vanilkového extraktu
- Kulatou otevírací formu na dort o průměru 20 cm
- 1 arch pečícího papíru
- Hrubou mouku na vysypání formy
Postup přípravy jednoduchého máslového dortu
Všechny suroviny si připravíme a odvážíme den předem, aby měly tu správnou pokojovou teplotu. Samozřejmě s výjimkou mléka.
Začneme tím, že si připravíme dortovou formu.
Formu rozevřeme a vyndáme dno. Na dno položíme pečící papír.
Rohy papíru rukou stáhneme pod dno a shora, přes papír přesuneme okraje formy. Sponu na formě zavřeme. Papír tak neudělá na dně žádné pomuchlané sklady.
Forma je zavřená a papír na dně napnutý. Okraje papíru, které trčí z formy, nůžkami odstřihneme.
Vnitřní stranu formy i dno pomažeme změklým máslem a posypeme hrubou moukou.
Na vymazávání forem, pekáčů a všech zapékacích nádob nepoužívejte horký ani teplý rozpuštěný tuk.
Na stěnách rozpuštěný tuk nedrží a následně nedrží ani mouka nebo strouhanka. U formy na velikonočního beránka nebo bábovky, je to zásadní. Upečený beránek nebo bábovka by tak nešly hladce vyklopit z formy.
Nyní zapneme troubu a teplotu nastavíme na 180 °C.
Mouku, společně s práškem do pečiva, prosijeme přes síto. Žloutky oddělíme od bílků.
Mléko ohřejeme. Pozor, nesmí být ale horké.
Rozinky překrájíme na malé kousky a ve skleničce je zalijeme 1 polévkovou lžící Amaretta a zakápneme vanilkovým extraktem. Promícháme.
Ze dvou bílků, s přidáním špetky soli, ušleháme pevný sníh.
Cukr a máslo vyšleháme do světlé pěny. V domácím robotu to jde velmi rychle.
Pak přidáme žloutky, hezky jeden po druhém a po lžících přiléváme teplé mléko a nakonec přisypeme rozinky i s nálevem.
Necháme vše míchat a postupně zašleháváme mouku s práškem do pečiva a nastrouhané jablko na slzičkovém struhadle.
Mísu s těstem vyndáme z robotu. Nyní už ručně a velmi opatrně vmícháme ušlehaný sníh.
Těsto přelijeme, za pomoci stěrky, do připravené dortové formy. Povrch stěrkou uhladíme.
Formu vložíme doprostřed vyhřáté trouby na 180 °C.
Dortík necháme péct 50 – 55 minut.
V polovině pečení povrch zakryjeme alobalem.
Před vyndáním z trouby zkontrolujeme stav upečení vpichem špejle. Po vytažení z upečeného těsta musí být špejle suchá.
Povrch poprášíme moučkovým cukrem a podáváme nejlépe s čerstvými jahodami a kdo má rád šlehačku, tak i se šlehačkou.
Pokud máte rádi zmrzlinu, můžete šlehačku nahradit nebo doplnit jahodovou či vanilkovou zmrzlinou.
-
Nový komentář