
Zkuste udělat medové lívanečky svým dětem a neuvěříte, jak rychle zmizí z talířků. Jsou to trochu jiné lívanečky. Smaží se v oleji, jsou vyšší a těsto je sladké. Za velkou louží se tradičně podávají s javorovým sirupem. Jsme evropané, proto do lívanečků dávám české podmáslí, italský sýr mascarpone, české ořechy i český med.
Suroviny na lívanečky
- 150 ml podmáslí
- 2 vejce
- 40 g másla
- 20 g moučkového cukru
- 200 g hladké mouky
- 2 g jedlé sody
- špetka soli
- olej na smažení
Suroviny na dokončení
- krabička mascarpone (200 g)
- 2 rovné polévkové lžíce moučkového cukru
- 1 rovná kávová lžička mleté skořice
- 2 banány
- 3 polévkové lžíce medu
- 1 polévková lžíce másla
- vlašské ořechy
- 2 kaki
- mátové lístky
Do mísy nalijeme podmáslí, přidáme obě vejce a cukr a promícháme, až se nám vše krásně spojí.
Mouku, sodu a sůl smícháme, máslo rozpustíme a obojí postupně, za stálého promíchávání, přidáváme do mísy s podmáslím.
Těsto je krásně hladké a necháme ho asi 15 minut odpočívat.
Připravíme si mascarpone: obsah krabičky vyklopíme do misky, přidáme dvě polévkové lžíce cukru a skořici.
Vše promícháme a spojíme do obláčkově chutnajícího krému.
Oloupané banány nakrájíme na kolečka a z kaki vykrajovačem o průměru 2,5 cm vytvoříme kuličky. Jde to i čajovou lžičkou.
Do kastrůlku dáme 3 lžíce medu, 1 lžíci másla a nalámané vlašské ořechy a necháme zahřát (ne vařit).
Na rozpálenou pánev dáme olej do výše 0,5 cm a smažíme lívanečky po obou stranách (z uvedeného množství je jich 16 ks).
Při podávání lívanečky prokládáme nakrájenými banány, přelijeme ořechy v medu a másle.
Podáváme s mascarpone, kaki a mátovými lístky.
První sousto vám doslova vyrazí dech, chutnají totiž nebesky. A napište mi, jaký měly u vás doma úspěch.
-
Nový komentář