
Zelné placky chutnají dospělým i dětem. Připravte je jako samostatný pokrm s nějakou hustou polévkou. Na dětské párty budou mít velký úspěch a dospělým budou mimořádně chutnat, třeba k vínu.
Suroviny:
- 500 g mouky (400 g hladké + 100 g polohrubé) + polohrubá mouka na podsypání
- 2 celá rozšlehaná vejce + 1 vejce na potření
- ½ kostky droždí
- 150 g nasekaných škvarků
- 250 g kysaného domácího zelí (překrájeného)
- 5 lžic smetany
- 6 lžic mléka na kvásek + špetka cukru
- 1 vrchovatá čajová lžička soli
- Hrst nasekaných čerstvých bylinek (tymián, rozmarýn, pažitka…..)
- Na posypání - kmín, hrubozrnná sůl, sezamová semínka
Postup přípravy:
Nejprve si připravíme kvásek.
Do misky rozdrobíme kvasnice, přidáme špetku cukru, vlažné mléko a necháme vzejít.
Moukou promícháme se solí a pak přidáme ostatní suroviny, včetně kvásku. Ten jsme před přidáním k mouce důkladně promíchali lžičkou.
Vypracujeme těsto, jde to velmi lehce a přendáme ho na pomoučený vál.
Zadělané těsto
Zdroj:Marcela Hackerová
Vyválíme asi 8 mm vysokou placku.
Tvořítkem nebo hrnečkem o průměru 6 cm vykrajujeme kolečka a klademe je na plech s pečícím papírem.
Na plechu je necháme 30-45 minut kynout, pak je potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme kmínem, hrubozrnnou solí či sezamem.
Plech před pečením
Zdroj: Marcela Hackerová
Vykynuté pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C 25 minut a pak ještě 5 minut na horkovzduch.
Z uvedeného množství jsou tři plechy po 12 kusech.
-
Nový komentář