
Letos byl rok cukety. Cukety a sicilské cucuzzy jsem ve velkém rozdávala i připravovala z nich skvěle chutnající pokrmy. Ovšem pár přerostlých mně zůstalo. Od léta krásně vyzrály a dužina získala téměř oranžovou barvu. Co s nimi. Prý se z nich dá připravit cuketové zelí, sterilované ve sklenicích. Tak jsem se do toho pustila. Byl to dobrý tip a skvělá náhrada kysaného zelí.
Na 9 sklenic sterilované cukety budeme potřebovat
- 5 kg starších cuket, oloupaných a bez jádřinců
- 30 g soli
- 3 rovné čajové lžičky drceného kmínu
- Kopr dle chuti každého
Nálev na svaření
- 100 ml vody
- 250 ml octa
- 100 g krupicového cukru
- 50 g soli
- 1 hřebíček
- 2 kuličky nového koření – rozmáčknuté nožem na prkénku
- 10 kuliček černého pepře – rozmáčknutých nožem na prkénku
- Stonek staršího kopru, nastřihaný na menší kusy
Rozpis je na 9 sklenic o objemu 720 ml (velká sklenice OMNIA)
Nálev svařit od bodu varu 5 minut, pak nechat zchladnout a do nastrouhaných cuket nalít přes sítko
Sterilizovat na 90 °C po dobu 25 minut
Postup přípravy
Nejprve si připravíme nálev. Do kastrůlku vložíme všechny uvedené suroviny, promícháme a přivedeme k varu. Povaříme 5 minut. Pak sejmeme ze zdroje tepla a necháme zchladnout i se všemi přísadami.
Rada: Lák neochutnávejte, je velmi koncentrovaný. Musí předat svoji chuť 5 kg cukety, která je téměř bez chuti. Při finální přípravě pokrmu jsem ještě dochucovala.
Cuketu nastrouháme na nudličky (tvarově asi jako když máme nakrájené zelí – viz obrázek). Budete-li mít o pár deka více či méně nehraje roli.
Nastrouhaná cuketa
Zdroj:Marcela Hackerová
Nastrouhanou cuketu prosypeme 30 g soli a necháme přibližně půl hodiny stát, aby cukety pustily buněčnou šťávu. Ty starší a vyzrálé jí tolik nemají.
Nyní do cuket přelijeme přes sítko nálev, přidáme 3 rovné čajové lžičky drceného kmínu a připravený opraný kopr.
Všechny přísady na cuketové zelí před finálním promícháním
Zdroj:Marcela Hackerová
Cuketové zelí důkladně promícháme a necháme odstát 1 hodinu.
Cuketa se musí okyselit, protože jinak by se rozvařovala a byla měkká. Viz můj článek o beta-eliminaci.
Nyní vezmeme čisté sklenice a připravenou ochucenou cuketou je naplníme tak 1 cm pod okraj. Zavíčkujeme a sterilizujeme na 90 °C po dobu 25 minut.
Naplněné sklenice před sterilizováním
Zdroj:Marcela Hackerová
Zavařené a vychladlé sklenice uložíme na chladné místo, kde skladujeme kompoty a zavařeniny.
Příprava cuketového zelí
Otevřeme sklenici naložené cukety a vyklopíme ji do kastrolu (i s nálevem), ve kterém ji budeme připravovat. Přidáme ještě 0,5 dl vody.
Pár nudliček ochutnáme. Již nyní, podle chuti, může přidat sůl, cukr či ocet.
Zakryté necháme 30 minut podusit do měkka a eventuálně podléváme trochou vody.
Měkké cuketové zelí zahustíme usmaženou cibulkovou jíškou nebo jako já, jemně nastrouhanou 1 středně velkou bramborou a na dochucení osmaženou cibulkou.
Hotové cuketové zelí ochutnáme a chutě doladíme tak, jako například u kedlubnového zelí.
-
Nový komentář
-
Jiří D. Zásadský 20.8.2022 9:07 Odpovědět
-
Marcela . 23.8.2022 21:37 Odpovědět
-
Jana 29.8.2022 10:01 Odpovědět
-
Marcela . 29.8.2022 12:50 Odpovědět
-