Pikantní, křupavý a rychle připravený salát z mladých cuket

Pikantní, křupavý a rychle připravený salát z mladých cuket
1.8.2020  |  Stáhnout jako PDF

Pikantní a rychle naložený salát z mladých cuket se chutí zcela vyrovná kyselým okurkám a má ještě něco navíc, chuť koření kari. Salát z mladých cuket je připravený i s nálevem za 20 minut a po hodině se dá podávat, třeba ke grilovanému či upečenému masu. A když si ho připravíte více, vydrží v ledničce i týden. Plátky cukety jsou i po týdnu křupavé a málo kdo by hádal, že jsou to cukety.

Letos se mi neurodily okurky. Část jich zničili slimáci a příliš vlhké a studené počasí zkázu dokončilo.

Zato cuketám se nebývale daří. Učinila jsem pokus, naložit velmi tenké plátky mladých cuket podobným způsobem jako maminčiny rychlokvašky.

A protože mám velmi ráda chuť kari, na zkoušku jsem přidala do nálevu 1 lžičku tohoto výborného koření.

Salát z plátků mladých cuket, koření a kari, ve sladkokyselém nálevu je opravdová chuťová bomba.

Asi po dvou hodinách macerování v nálevu jsme s manželem ochutnali okapané plátky naložené cukety. Byla to chuťová bomba, která s přehledem pro letošní rok nahradí kyselé okurky.

Vyzkoušeli jsme ji k pečenému i grilovanému masu, k hamburgerům i v troubě pečeným karbanátkům, na místo plátků kyselé okurky, zkrátka všude tam, kde přidáváme klasické kyselé okurky.

Byli jsme velmi spokojeni, protože plátky byly i krásně křupavé. Tak už dost povídání a pojďme si společně připravit skvělý chuťový zážitek.

Na 4 porce salátu z mladých cuket budeme potřebovat

  • 250 g mladých a neoloupaných cuket (1-2 ks) – pár gramů méně či více nehraje roli
  • Trochu soli na zasolení
  • 1x uzavíratelnou sklenici o obsahu 0,5 litru
  • Mandolínu nebo škrabku na krájení tenkých plátků

Nálev

  • 1 dl kvasného octa
  • 1 dl vody
  • 100 g krupicového cukru
  • 10 ks kuliček černého pepře
  • 2 bobkové listy (přelomené)
  • 10 g soli
  • 1 čajovou lžičku kari (rovnou)
  • Na špičku nože kajenského pepře

Postup přípravy salátu z mladých cuket

Z opláchnutých a neoloupaných cuket odstraníme oba konce a podélně je celé pomocí mandolíny nebo škrabky nakrájíme na dlouhé tenké plátky. Plátky vložíme do misky a lehce je zasolíme.

Plátky mladých cuketPlátky mladých cuket
Zdroj:Marcela Hackerová

Do kastrůlku nalijeme připravený ocet a vodu. Přidáme odvážený cukr i sůl, nalámané bobkové listy, kari a kajenský pepř.

Kuličky černého pepře předtím položíme na prkénko a dnem hrnečku nebo talířku je mírně nadrtíme. Drť přidáme rovněž do nálevu a začneme zahřívat.

Příprava lákuPříprava láku
Zdroj:Marcela Hackerová

Od bodu varu vaříme 5 minut. Vroucí nalijeme přes sítko na plátky cuket v misce. Cukety v nálevu promícháme. Než nálev v cuketách zchladne, promícháme ještě několikrát.

Po vychladnutí můžeme ochutnat i podávat. Lepší je ale hodinku či dvě počkat a pak podávat.

Pikantní, křupavý a rychle připravený salát z mladých cuket..Pikantní, křupavý a rychle připravený salát z mladých cuket..
Zdroj:Marcela Hackerová

Pokud si připravíme salát dopředu, vložíme ho uzavíratelné sklenice a umístíme ho do chladna.

Ještě po pěti měsících budou plátky cuket krásně křupavé, velmi chutné a lák bude nezakalený.

Naložené plátky cuket vyndáme z láku, třeba vidličkou, necháme lehce okapat (stejně jako kyselé okurky) a pak podáváme. Je to výborná příloha ke grilovanému masu, hamburgerům, řízkům.

Salát je výborný parťák i pečeného masa či na obložených chlebů či chlebíčků. Kdo nevyzkouší, neuvěří.

TIP od Hermi: salát lze také sterilizovat na 80 °C po dobu 15ti minut a vydrží i 2 roky. Vyzkoušejte.

  • Nový komentář
  • Mirka 20.7.2024 17:12
    Dnes jsem dělala 6 skleniček, na radu jsem je zavařila a určitě budou další. Jsou super.. A v lednici čekají pečenáče, až se naleží. Díky moc za recepty, jsou opravdu super.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 23.7.2024 10:36
      Mirko, jsem moc ráda, že Vás inspirovaly dokonce dva moje recepty a jen doufám, že jste s výsledkem byla spokojená. Nám chutnají jak pečenáče, tak cuketový salátek. Děkuji, že jste mi to napsala, takové reakce mi vždy potěší a o něco raději se pak pouštím do další práce. Hezké léto. M.
      Odpovědět
  • Lucie 8.7.2024 9:50
    Priznam se, ze jsem byla k receptu ze zacatku skepticka a zkusila ho spis kvuli predsevzeti zpracovat letos vsechny cukety. Ale paani! Recept je naprosto bajecny a cukety jsou vyborne uz po hodince v lednici. Urcite budu opakovat a bude to i skvely darek na grilovacky u pratel. Dekuju!
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 8.7.2024 12:05
      Milá Lucie, děkuji Vám za krásný komentář, velmi mě potěšil. V receptech, které mám zde na stránkách se snažím nikdy nepřehánět a předem tvrdit, že recept je ten nejlepší na světě. Když něco tvořím, říkám si, jak to asi bude chutnat a pokud jsem nadšená, recept publikuji, v opačném případě končí v koši či u sousedovic slepic.
      Tenhle recept na cuketový salát se zrodil v mé hlavě o polední siestě před několika roky v Chorvatsku. A protože mám ráda chuť kari, bylo tam i kari. Výsledek mi nadchnul, tak jsem se o nápad s cuketami podělila zde na stránkách.
      Mnohokrát děkuji za báječný komentář a přeji Vám krásné léto. M.
      Odpovědět
  • Hermi 7.7.2024 9:04
    Dobrý den, tento salát lze i lehce zavařit (80°C, 15 min) a vydrží pak i bez chlazení min 2 roky. Kvůli konzistenci krájím cuketky na kolečka, jinak je postup stejný. Děkuji Marcelo, že jste mi to připomněla , zase se do toho s chutí pustím! A vyzkouším i Vaši čerstvou verzi! Tu jsem nezanala.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 8.7.2024 11:50
      Zdravím Vás, Hermi.
      To s tou sterilizací je skvělý nápad, doplním to do článku. Způsob krájení není až tak důležitý. Já jsem krájela na plátky, protože jsem je přidávala do baget, proužky tam "seděly lépe než kolečka", ale na zavařování jsou zase lepší ta kolečka.
      Děkuji za inspirativní komentář a přeji Vám krásné léto. M.
      Odpovědět
  • Pavlína 8.8.2023 12:06
    Dobrý den.Myslite,že bych mohla použít i jablečný ocet?Děkuji,Pavlína.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 8.8.2023 12:10
      Pavlíno, pokud použijete jablečný ocet, chuť výsledného salátu bude ještě lepší. Tak směle do přípravy salátu s jablečným octem. Určitě si pochutnáte. M.
      Odpovědět
  • Helena Johnson 3.8.2023 15:45
    Ted jsem vyrobila ten cuketovy salat, doufam, ze rychle vychladne, chtela bych ho zkusit k veceri. Voni a vypada dobre, uz se tesim.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 8.8.2023 11:07
      Zdravím Vás, paní Heleno.
      Věřím, že Vám můj cuketový salát chutnal. Z pozitivních reakcí zde na webu i od svých přátel, kterým jsem recept poskytla, soudím, že i odpůrci cuket si pochutnali.
      Za pozdní odpověď se omlouvám. V rodině bylo totiž velké dvoudenní slavení. Připravovala jsem pohoštění pro 15 osob. A jako indikátor chuti pokrmů sleduji, jak chutná dětem. Když těm chutná, mám vyhráno. Nikdo si nestěžoval, tak mám z celé oslavy moc dobrý pocit.
      Posílám pozdrav. M.
      Odpovědět
    • Helena Johnson 31.8.2024 15:06
      Jak vidite podle data, je tu dalsi rok a znovu vyrabim tento vynikajici salat. Mel obrovsky uspech, musim ho mit hodne, abych mohla rozdavat. Jeste jednou diky!!
      Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 2.9.2024 10:47
      Paní Johnson, ani nevíte, jakou mi udělal Váš komentář radost. Už poněkolikáté si ho čtu a říkám si, že snad má význam něco tvořit a občas tím někoho potěšit. Vy jste mi potěšila moc, tak děkuji a přeji Vám pěkný zbytek léta. M.
      Odpovědět
  • Bětka 19.7.2023 15:13
    Dobrý den Marcelko, včera jsem objevila Váš recept a nejdřív zkusila z malé dávky, to byla velká chyba. Večer jsem vše musela zopakovat, zase toho bylo málo a dneska už jsem dávku mnohokrát znásobila. Salát je tak dobrý, že se po něm jen zaprášilo, dokonce i skalní odpůrci cuket se zapojili do tahanice o jednu sklenici. Předem je mi líto naší rostlinky, která teď nebude stíhat rodit :)
    Díky moc za báječný a rychlý recept.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 20.7.2023 14:38
      Zdravím Vás Bětko.
      Váš komentář je naprosto úžasný a mě moc těší, že salát chutná všem. Loni se mi stalo, že bylo hodně rajčat a sklenice se salátem z cuket byla tak trochu opomíjená. Z ledničky putovala naložená cuketa na stůl až před Vánocemi a věřte nevěřte, lák byl stále čirý a plátky cuket chutnaly naprosto stejně, jako v červenci. I bez sterilizace. Pokud Vám cuketa zbude, můžete to vyzkoušet. Posílám pozdrav. M.
      Odpovědět
  • Zuzana 23.8.2021 13:36
    Je výborný. Všem moc chutná. K masu je naprosto úžasný. Děkuji za supr recept.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 24.8.2021 11:10
      Zuzanko, děkuji za krásný komentář. Recept jsem vytvořila loni, protože se mi vůbec neurodily okurky. Polovinu zlikvidovali slimáci a druhá polovina zplesnivěla před dozráním okurek. I letos, kdy okurek je dost, jsem si salát naložila z dvojnásobné dávky. Mám vyzkoušeno, že loni vydržel až do Vánoc. M.
      Odpovědět
  • Martina 6.8.2021 22:14
    Úplná bomba! Děkuji za super recept, lepší z cukety jsem snad nikdy nedělala.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 13.8.2021 15:02
      Dobrý den, Martino,
      velmi mě těší, že jsem Vám svým salátem z cuket "kápla do noty". Letos mám naloženo ze dvojité dávky a už jsme také ochutnávali. Děkuji za komentář, udělal mi radost. M.
      Odpovědět
    • Martina 30.6.2022 14:38
      Jak uchováváte až do zimy? Přemýšlím, že bych ho letos zkusila zavařit. Máte vyzkoušeno? Už jsem sklidila první dvě cukety, takže začíná být zase po roce aktuální :) už se na něj moc těším
      Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 30.6.2022 15:39
      Martino, vítám Vás zpátky.
      Loni jsem salát naložila v červenci, a protože bylo hodně okurek, rajčat i hlávkového salátu, tak jsem na milý cuketový salát zapomněla. Byla ho plná sklenice uložená v ledničce (bez sterilizace). I koncem prosince jednotlivé plátky křupaly, nálev se nezakalil. Pokud byste chtěla sterilizovat, tak jen na 70-80 °C 15 minut. Ale osobně si myslím, že kdyby větší sklenice byla uložená někde v temnu a do 15 °C, tak určitě vydrží, dokud ho nesníte. Klidně ho sterilizujte a jako pokus malou, nesterilizovanou sklenici nechte třeba společně se zavařenými kompoty a uvidíte. M.
      Odpovědět
    • Martina 19.7.2022 16:45
      Moc děkuji za odpověď, ráda vyzkouším i další recepty z vašich stránek :) máte nějaký tip co dalšího určitě z cuket vyzkoušet? Zdravím a přeji pěkné léto
      Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 22.7.2022 12:49
      Z cuket jsem ještě nepřipravovala nic sladkého. Tak snad možná nějakou buchtu. Uvidím, kolik mi zbude času. Letos se urodilo hodně okurek i rajčat. Musím si s nimi nějak poradit, protože když vidím, kolik stojí v obchodech, tak by byla škoda je nechat zkazit. Včera jsem založila dávku rajčat na sušení a mám skvělý recept na jejich macerování v pikantním nálevu a pak je naložím do olivového oleje.
      Posílám pozdrav. M.
      Odpovědět