
Bramborové smaženky plněné salámem patřily do jídelníčku mého dětství. Ještě víc než mě, chutnaly mému bratrovi. Maminka uměla dobře překlenout nedostatek masa a nahradit ho něčím, co bude dětem chutnat. A také že chutnalo.
Na přípravu 10 kusů bramborových smaženek plněných salámem si připravíme
- 800 g uvařených brambor ve slupce a následně oloupaných
- 180 g polohrubé mouky
- 1 celé syrové vejce
- 1 čajovou lžičku soli
- 200 g měkkého salámu
- Olej na smažení
Postup přípravy bramborových smaženek plněných salámem
Salám nakrájíme na obdélníky o síle přibližně 4 mm. Lze jej nakrájet i na tenčí plátky, podle chuti každého, nebo podle množství smaženek, které budete připravovat.
Do pánve na smažení nalijeme olej a začneme zahřívat.
Oloupané a vychladlé brambory nastrouháme na mrkvovém struhadle.
Do nastrouhaných brambor rozklepneme 1 vejce, přisypeme sůl a přibližně polovinu z připraveného množství mouky. Rukama proděláme suroviny, až nám vznikne kompaktní těsto.
Postup přípravy smaženek
Zdroj:Marcela Hackerová
Na pomoučení válu budeme, na podsypávání těsta při jeho rozvalování, postupně používat druhou polovinu z připraveného množství mouky.
Z připraveného těsta odkrajujeme kusy, které na pomoučené ploše válu rozválíme na placku o síle 3-4 mm.
Na placku položíme obdélník ukrojeného salámu a nožem okolo salámu vykrojíme z těsta obdélník, který bude o kus větší, přibližně o 1 cm na všech stranách.
Příprava bramborových smaženek
Zdroj:Marcela Hackerová
Zároveň s tím vykrojíme z těsta i identický obdélník, kterým překryjeme salám. Vidličkou spojíme oba obdélníky a vytvoříme tak salámovou kapsu.
Mně se z těsta podařilo udělat 10 smaženek a ze zbytku jsem vykrojila 4 kulaté bramborové medailonky.
Bramborové smaženky plněné salámem, to je kousek mého dětství.
Do správně zahřátého tuku vložíme první várku bramborových smaženek a smažíme je, až získají zlatavou barvu. Úplně stejně, jako když smažíme řízky v trojobalu. Pěkně po obou stranách.
Hotové smaženky odkládáme na papírové utěrky, aby se odsál přebytečný tuk.
Bramborové smaženky
Zdroj:Marcela Hackerová
A jak poznáme, kdy je ta správná chvíle vložit smaženky nebo řízky do pánve a smažit? Jednoduše.
Vezměte si na pomoc třeba kousek špejle. Když ji ponoříte do horkého tuku a okolo dřevěného konce se začnou vytvářet v oleji bublinky, můžete s klidem začít smažit.
Ke smaženkám se u nás vždy podávalo dušené zelí, ale můžete podávat i dušenou kapustu či špenát. Stejně dobře bude jako příloha chutnat i salát z kysaného zelí.
Chuť smaženek je fantastická. V rodině mého manžela se smaženky nepřipravovaly, ale z jeho reakce jsem pochopila, že je budu muset připravovat častěji.
-
Nový komentář