
Ricottové noky (gnocchi = ňóky) jsou jednou z mnoha variant klasické italské přílohy. Jsou lahodné, rychle připravené a můžete je podávat třeba k omáčkám, stejně jako v Čechách knedlíky.
Na přípravu 4 porcí ricottových noků potřebujeme
- 180 g hladké mouky + na podsypání
- 250 g ricotty
- 1 celé vejce
- ½ čajové lžičky soli do těsta
- 1 čajovou lžičku soli do vody na vaření noků
- 1 polévkovou lžíci nastrouhaného sýra Grana Padano
Postup přípravy ricottových noků
Jako první si dáme vařit vodu na noky. Zvolíme prostornější hrnec nebo kastrol s dostatečným množstvím vody. Vodu osolíme 1 vrchovatou čajovou lžičkou soli. Vodu necháme přijít k varu.
Nyní se pustíme do těsta. Z uvedených surovin (vejce, ricotty, sýru, mouky a soli) ručně vypracujeme kouli, kterou vyklopíme na pomoučený vál a krátce ji proděláme.
Postup přípravy těsta na noky
Zdroj: Marcela Hackerová
Těsto musí být měkké. Kdybychom přidali více mouky, noky by byly tuhé.
Z těsta ručně vytvarujeme obdélník přibližně 2 cm vysoký. Na tvarování můžeme použít i váleček. Kráječem na pizzu plát těsta podélně nakrájíme na pruhy, přibližně 2 cm široké.
Z každého pramenu ručně uděláme kulatý váleček, který nožem nakrájíme na kusy – noky, asi 2,5 cm dlouhé.
Krájení válečku
Zdroj:Marcela Hackerová
Připravené noky z celého těsta dáme do vroucí vody. Lžící nebo měchačkou s nimi opatrně zamícháme, aby se nepřilepily ke dnu. Když všechny vyplavou na hladinu, jsou uvařené.
Vyndáme je děravou naběračkou, necháme okapat a přendáme do mísy nebo rovnou do připravené omáčky.
Uvařené ricottové noky
Zdroj:Marcela Hackerová
Ricottové noky jsou jemné a velmi chutné. Já je mám nejraději k omáčce z rajčat s masovými knedlíčky.
Když uděláte noků více nebo vám zbydou, klidně s nimi naložte jako s knedlíky. Podávejte je třeba se smaženými vajíčky a naloženou okurkou nebo se salátem z čerstvé zeleniny.
-
Nový komentář