Rajčatová omáčka Marci – Passata Marci di pomodoro

Rajčatová omáčka Marci – Passata Marci di pomodoro
28.8.2020  |  Stáhnout jako PDF

Připravit si svoji vlastní rajčatovou omáčku z doma vypěstovaných a krásně zralých rajčat, která se plně chutí vyrovná té kupované italské, byla pro mě velká výzva. Celý život jsem rajčata kupovala, až loni a letos mám svá vlastní rajčata. A letos také svoji první rajčatovou omáčku Marci.

Na přípravu rajčatové omáčky Marci budeme potřebovat

  • 5 kg neočištěných rajčat (po odstranění jádřinců a stopek je ztráta cca 1-1,2 kg)
  • 20 g soli
  • 25 ml olivového oleje
  • 1 větší cibuli nakrájenou na kostičky
  • 1 stroužek česneku nakrájený na plátky
  • ¼ kávové lžičky mletého černého pepře
  • 1 bouquet garni (svázaný čerstvý tymián, čerstvý rozmarýn a 2 bobkové listy)
  • Velký hrnec o objemu 10 litrů
  • Pasírovač
  • Skleničky o obsahu cca 400-500 ml

Očištěná rajčata se všemi surovinami vaříme na mírném ohni od bodu varu 2 hodiny

Sterilujeme na 90 °C po dobu 30 minut.

Postup přípravy rajčatové omáčky Marci

Já jsem si přípravu rajčatové omáčky Marci rozdělila do tří dnů.

První den rajčata natrháme a rozložíme, třeba do chodby na noviny a necháme je odpočinout do druhého dne.

Čerstvě natrhaná rajčataČerstvě natrhaná rajčata
Zdroj:Marcela Hackerová

Druhý den rajčata umyjeme, odstraníme stopky a rajčata zbavíme všech semínek tak, aby nám zbyla jen dužina.

Pokrájenou dužinu z rajčat vložíme do připraveného velkého hrnce. Přidáme kostičky cibule, plátky česneku, odváženou sůl, 25 ml olivového oleje a odměřený mletý černý pepř.

Směs v hrnci promícháme a jako poslední přidáme svázanou kytičku bylinek (bouquet garni) a začneme zahřívat.

Všechny suroviny na rajčatovou omáčku Marci jsou připravené k vařeníVšechny suroviny na rajčatovou omáčku Marci jsou připravené k vaření
Zdroj:Marcela Hackerová

Rajčata se po chvíli ponoří do vlastní šťávy.  Od bodu varu vaříme na mírném ohni 2 hodiny. Občas směs promícháme. Z plného hrnce nakrájených rajčat nám zbude polovina hrnce svařených rajčat. Zdroj tepla po dvou hodinách varu vypneme a necháme vychladnout.

Studený rozvar zaklopíme poklicí a necháme stát, třeba v chodbě, 24 hodin. Umístění do chladničky není podmínkou.

Třetí den si umyjeme skleničky. Studený rajčatový rozvar propasírujeme přes síto s nejmenšími otvory v pasírovači.

Pasírujeme rajčataPasírujeme rajčata
Zdroj:Marcela Hackerová

Hotovou omáčkou plníme připravené umyté skleničky.

Skleničky zavíčkujeme a sterilujeme je na 90 °C po dobu 30 minut.

Sklenice necháme vychladnout a umístíme je do prostoru, kde obvykle skladujeme zavařeniny.

Když omáčku ochutnáte, nebudete věřit, že tam není žádný cukr. Omáčka voní po zralých rajčatech, je sladká s lehkým kořeněným nádechem.

A protože se u nás často připravuje rajská polévka, rajská omáčka na sladko i rajčatová omáčka na sladko kyselo, rozhodně nemám obavy, že by nám nějaká sklenice do příští sezony zbyla.

  • Nový komentář
  • Mirka 28.7.2024 8:47
    Moc zdravím a hlásím, že dnes vy obě a passata Marci a můžu opět potvrdit, že je super. Sice nemám pasirovac, tudíž růčo přes cedník, ale stojí to za to a odpad jsem hned šupla do vývaru.
    Odpovědět
    • Mirka 28.7.2024 8:47
      Oprava: dnes ve výrobě
      Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 29.7.2024 13:05
      Mirko, moc a moc mě těší, že jste vyzkoušela další můj recept. Passata nás ještě čeká, ale máme od loni skvělého pomocníka z Itálie (elektrický odšťavňovač), tak to pak jde ráz na ráz. Miluji pizzu, peču ji každý týden a tahle omáčka je na ni skvělá.
      Ještě chválím, že s "odpadem" tak úžasně nakládáte. Do vývaru také přidávám slupky z rajčat, v sezoně i celé rajče. Vývar je pak krásně zlatý. Letos se chystám, že ten "odpad" usuším a pak namelu nebo nadrtím a budu ho používat jako koření. Povede-li se, přidám další recept. Posílám pozdrav a ještě jednou díky za důvěru. M.
      Odpovědět
  • František 2.6.2024 14:23
    Je možné použít místo čerstvého tymiánu i sušený?
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 2.6.2024 18:50
      Dobrý den, pane Františku, odpovím jednoduše - můžete s klidem použít i sušený rozmarýn. Ať se Vám vše podaří. M.
      Odpovědět
  • Miroslav 14.2.2024 14:04
    Na videu https://www.youtube.com/watch?v=m-AiAjqqQh8&t=64s ukazují, že se slupky a semínka dají (po vysušení) použít jako prášek k dochucení polévek nebo pochtiun jako domácí brambůrky ochucené kořeněnou směsí. Ve slupkách je nejvíce užitečných látek, takže je dobré je využít.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 15.2.2024 12:25
      Zdravím Vás, Miroslave.
      S rajčaty mám spoustu zkušeností, ale jak vidím, mám mezery.
      Když vařím masový vývar, přidám k masu přepůlená 1-2 rajčata, která po uvaření do vývaru přepasíruji. Vývar má pak zlatavou barvu a na pozadí vývaru je i lehce nakyslá chuť. Jen lehce.
      Odkaz, který jste mi poslal, je super. Letos zkusím usušit zbytky a pak nadrtit, třeba i se sušeným rozmarýnem (za 30 g této směsi jsem loni zaplatila 45 Kč. Letos to bude určitě mnohem víc).
      Děkuji za komentář. Mám ráda komentáře, ve kterých se dozvím něco nového. M

      Odpovědět
  • Stáňa 13.8.2023 13:02
    Dobrý den, paní Marcelo, je nějký důvod, proč necháváme slupky, ale semínka se odstraňují, když se výsledný produkt stejně pasíruje? Jinak moc děkuji za Vaše inspirativní recepty.
    Odpovědět
    • Marcela . Marcela . 14.8.2023 11:05
      Zdravím Vás Stáňo.
      Slupky ponechávám pro barvu výsledného produktu. Když chci, například, abych měla zlatý vývar, přidávám k masu, kromě známých surovin, i slupky z rajských jablíček. Zkuste to někdy.
      Semeníky z rajčat odstraňuji proto, že obsahují velké množství tekutiny, kterou bych musela následně redukovat a to se mi zdá neekonomické, jak z pohledu spotřeby energie i našeho času.
      M.
      Odpovědět