Karbanátky z brambor a balkánského sýra, vlastně vegetariánské karbanátky, si oblíbí i zapřisáhlí milovníci masa. Příprava je tak jednoduchá, že by ji zvládly i děti. Chuť delikátní. Z několika surovin a bylinek vykouzlíte skvělý pokrm.
Na přípravu 12 kusů vegetariánských karbanátků budeme potřebovat
- 500 g oloupaných starších brambor
- 200 g balkánského sýra
- 1 polévkovou lžíci Solamylu (vrchem)
- 2-3 polévkové lžíce strouhanky
- 1 polévkovou lžíci nasekaných bylinek (petržel, pažitka, dobromysl, tymián; podle vlastní chuti a možností)
- Mletý černý pepř
- 1 cm nasekané chilli papričky nebo půl kávové lžičky pálivé papriky
- Olej na smažení
- Pánev s nepřilnavým dnem
Postup přípravy vegetariánských karbanátků
Starší oloupané brambory nastrouháme na nudličky.
Nastrouhané brambory přendáme do velkého síta a tlakem ruky přes síto z brambor vymačkáme všechnu vodu.
Vymačkané brambory dáme do mísy.
Balkánský sýr nastrouháme na hrubší nudličky a přidáme ho k bramborám. Přidáme nasekané bylinky a chilli papričku.
Vše zasypeme bramborovým škrobem (Solamyl) a připravenou strouhankou. Mlýnkem s černým pepřem nad těstem párkrát otočíme.
Postup přípravy karbanátků z brambor a balkánu
Zdroj:Marcela Hackerová
Rukou nebo lžící všechny suroviny na karbanátky promícháme a vypracujeme směs, ze které budeme tvořit karbanátky.
Nesolíme, protože balkánský sýr je velmi slaný. Nepřidáváme ani vajíčko.
Do pánve nalijeme vyšší vrstvu tuku a začneme zahřívat. Z připravené směsi vytvoříme karbanátky přibližně o průměru 7 – 8 cm.
Karbanátky smažíme po obou stranách v rozpáleném oleji do barvy lesního medu.
Smažení bramborových karbanátků
Zdroj:Marcela Hackerová
Rada
Po vložení karbanátků do oleje se nesnažte s nimi jakkoli posouvat.
Mají tendenci se lepit ke dnu. Kdybyste se snažili s nimi hýbat, potrhaly by se.
Nechte je smažit. Když jsou usmažené, sami se ode dna odlepí a pak je můžete lehce obrátit na druhou stranu.
Usmažené bramborové karbanátky s balkánským sýrem a bylinkami
Zdroj:Marcela Hackerová
Usmažené karbanátky prokládáme papírovými utěrkami, aby se odsál přebytečný tuk.
Můžeme podávat s jakýmkoli zeleninovým salátem, ale já mám k nim nejraději lehce osolený ledový salát se smetanovým dresinkem a bylinkami.
Můžete si sami zvolit i jiný salát. Ten, který máte nejraději.
-
Nový komentář